"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim süreci şeffaf olmalı

24 Nisan 2018, Salı
Denge ve Denetleme Ağı, “Erken seçim için hızlı ölçütler” başlıklı bir açıklama yayınlayarak seçim sürecinin şeffaf olmasının sağlanmasını istedi.

Denge ve Denetleme Ağı, yayınladığı yazılı açıklamada, seçim sürecinin huzurlu bir ortamda yaşanması çağrısı yaptı.

Yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Vatandaşlar olarak, yasama ve yürütme organlarının belirlenmesi, yani cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için 24 Haziran 2018 tarihinde sandık başına gideceğiz. Olağan takvimden 16 ay önce yapılacak bu seçimle birlikte, 16 Nisan halk oylamasıyla kabul edilen yeni hükümet sistemi de fiilen yürürlüğe girecek. Demokrasinin yerleşmesi için çalışan Denge ve Denetleme Ağı’nın önceliklerinden biri de, yeni hükümet sistemine uyum sürecine dair tüm düzenlemelerin, denge ve denetleme mekanizmalarını mümkün kılacak şekilde tasarlanmasıdır. Adil ve özgür seçimler için, bu düzenlemenin, demokrasinin temel koşulu olan vatandaşların iradesinin sandığa adil, eşit, şeffaf bir şekilde yansımasını garanti altına alacak şekilde, hukukun üstünlüğü ile demokratik ilke ve ölçütler göz önünde bulundurularak yapılması, hem anayasal hem de tarihi bir sorumluluktur. 

Ölçüt 1: 

Seçimlerin güvenilirliği için yasal mevzuatın net olması 

Seçim sürecinin huzurlu bir ortamda yaşanması, öngörülebilirlik ve güvenilirlik açısından, sürece dair tüm yasal düzenlemeler olası soru işaretlerini ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmalıdır. 

lAdaylık kriterlerinin net olması: Cumhurbaşkanlığı adaylığı için sağlanması gerekli şartların, takvim ve yöntem bakımından güvenilirliği sağlayacak aynı zamanda temsil ilkesini gözetecek şekilde ölçülü ve açık olarak ortaya konması gerekmektedir. *YSK’nın seçimlerin idaresine dair yayınlayacağı kuralların, acilen ve detaylı olarak açıklanması: Hükümet yetkilileri, adaylık için gereken 100 bin dilekçe için başvuru mercinin YSK olduğunu belirtmiştir. Bu durumda YSK’nın adaylık sürecine dair kuralları, adil yarış ve netlik ilkeleri uyarınca acilen ve detaylı olarak açıklaması gerekmektedir. 

Ölçüt 2: 

Adil ve özgür bir seçim yarışının güvence altına alınması 

Sağlıklı bir demokrasinin temel meşruiyet kaynağı, vatandaşların iradesini ortaya koyduğu adil, eşit ve özgür seçimlerdir. Yasal düzenlemelerin temel amacı, bu koşulların sağlanması olmalıdır. 

lYarışa eşit koşullarda ve aynı zamanda başlanmasının sağlanması: Yeni hükümet sisteminin fiilen hayata geçmesini sağlayacak bu seçim, yaklaşık 60 günlük bir takvime sıkışmış durumdadır. Adaylığı kamuoyunca açıkça bilinen isimler dışında kalanların, seçim yarışına adil şartlarla ve aynı anda başlamalarının sağlanması için, seçim takvimi başta olmak üzere ilgili konular, yasal bir zemine oturtulmalıdır. 

Ölçüt 3: 

Seçim sonuçlarının toplumun tümünde saygıyla karşılanması, demokrasiye güveni pekiştirmesi için, sürece dair şeffaflık ve denetlenebilirlik sağlanmalıdır.

lŞeffaflık ve hesap verebilirlik mekanizmalarının belirlenmesi: Adaylık sürecinden başlayarak, seçim sürecinin kamuoyunun gözleri önünde ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi için gerekli düzenlemeler YSK tarafından yapılmalı, itiraz ve şikayet mekanizmaları belirlenmeli, yaptırımlar ortaya konmalıdır. 

Etiketler: seçim, erken seçim
Okunma Sayısı: 1118
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı