"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçime şaibe düştü iddiası

04 Ocak 2019, Cuma 00:31
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Üzerlerinde mühürsüz oy skandalının izini taşıyan üyelerin görev sürelerini uzatmak demokrasiyle ve hukukla bağdaşmaz” dedi.

Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri için resmî takvimi işletmeye başlatan Yüksek Seçim Kurulu yine “seçime şaibe mi karışacak” sorularının adresi oldu. Hukukçular, YSK’nın mühürsüz oyları geçerli saymasını hatırlatıyor. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, YSK’da başkan ile beş üyenin görev süresini bir yıl uzatan yasa değişikliğinin TBMM’de kabul edilmesinin hukuktaki yerini incelerken, bu değişikliğe sert tepki gösterdi. Sağkan, “Üzerlerinde mühürsüz oy skandalının izini taşıyan üyelerin görev sürelerini uzatmak demokrasiyle ve hukukla bağdaşmaz” diye konuştu.

YSK’nın bütün kararları geçersiz sayılabilir 

Anayasa’nın 67’nci maddesinin seçim yasalarında yapılan değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını düzenlediğini hatırlatan Sağkan, Meclis’te kabul edilen değişiklikle bu maddenin “ihlal” edildiğine dikkat çekti. DW’nin haberine göre Sağkan, “YSK üyeleri seçimi yürütür. Onların görev sürelerini uzatmak seçim yasasında değişiklik kapsamındadır. Bu nedenle yeni düzenleme Anayasa’ya aykırıdır ve 31 Mart’ta uygulanmaması gerekir. Aksi durum, YSK’nın tüm kararlarının geçersiz olması sonucunu doğurur” diye konuştu.

Üzerlerinde mühürsüz oy skandalının izini taşıyorlar 

Ankara Baro Başkanı Sağkan, YSK’nın 16 Nisan 2017’de mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçerli saydığını hatırlatırken, “O zaman kanunlara karşı gelindiğini kimse unutmadı” çıkışında bulundu. Sağkan, “Seçimlere şaibe karışması düşüncesinin önüne geçmek ve sandık sonuçlarının gerçekten milletin iradesini yansıttığına toplumun inanmasını sağlamak siyasetçilerin görevi ve demokrasilerin gereğidir. Üzerlerinde mühürsüz oy skandalının izini taşıyan YSK üyelerinin görev sürelerini uzatmanın bu durumun tam tersine hizmet ettiği açıktır” dedi. 

31 Mart seçiminin şeffaf olmasına imkân kalmadı

Yargıçlar Sendikası YARSAV’ın eski başkanlarından Ömer Faruk Eminağaoğlu da, Baro Başkanı Sağkan’ın çıkışlarını, eleştirilerini yerinde görenlerden. Hatta Eminağaoğlu YSK, Danıştay ve Yargıtay’a başvurarak görev süresi dolan üyelerin yerine seçim yapılmasını istedi. “31 Mart öncesi YSK üyelerinin görev süresini uzatmak tam anlamıyla Anayasa’nın yerle bir edilmesidir. 31 Mart seçiminin şeffaf bir ortamda yapılacağını söylemenin imkânı kalmamıştır” diyen Eminağaoğlu’nun yaptığı başvuruya muhalefet de destek veriyor.

Etiketler: yerel seçim, 31 mart, şaibe
Okunma Sayısı: 2631
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı