"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sığınmacıların araçlarıyla ilgili önemli değişiklik

22 Kasım 2014, Cumartesi 09:30
İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikler beraber ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle Türkiye’ye giriş yapmış yabancılara ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne 51’inci maddeden sonra gelmek üzere yeni madde eklendi. “Ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle ülkemize giriş yapan yabancılara ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi’’ başlıklı maddede; ‘’Savaş, iç karışıklık, doğal afet ve benzeri olağanüstü nedenlerle, ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak veya bu kitlesel akın döneminde bireysel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancıların beraberlerinde getirdikleri tescilli araçlara, Türkiye’de kaldıkları süre içerisinde kullanılmak üzere, geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilir.’’denildi

Bu kapsamdaki araçlara ise Türkiye’ye girişleri sırasında ilgili gümrük idaresince, herhangi bir trafik tescil kuruluşunda geçici trafik belgesi ve tescil plakası düzenleninceye kadar kullanılmak üzere Türkiye’de geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılmış olması şartı ile on beş gün süreyle geçerli “Geçici Giriş Yol Belgesi” verilecek. Araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi işlemleri, araç sahiplerinin veya kanuni temsilcilerinin dilekçeyle müracaatı üzerine herhangi bir trafik tescil kuruluşunca yapılacak. Müracaat sırasında tescil belgesi, ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi ve düzenlenmiş ise geçici giriş yol belgesinin ibrazı ve aracın geçerli muayenesinin bulunması zorunlu olacak. 

Gümrük idaresince bu madde kapsamında geçici giriş yol belgesi verilen araçlara geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası düzenlenmeden bu araçların yurt dışına çıkışlarına da izin verilmeyecek. Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçlar, geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacak, devredilemeyecek, kiralanamayacak, ödünç dahi verilemeyecek. Bu araçlar geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usul ya da füruu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacak

Geçici trafik belgesi ve tescil plakasının şekli, içeriği, geçerlilik süresi, geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi, iadesi ile araca ait mevcut belge ve plakaların muhafazası, iadesi ile bu işlemlere ait diğer usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek. Hangi ülkelerde olağanüstü hallerin yaşandığı ve olağanüstü hallerin süresi ise İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca müştereken hazırlanacak usul ve esaslarla belirlenecek

Yönetmeliğin uygulanmaya başlandığı tarihten önce Türkiye’ye giriş yapmış olan araçlara, en geç 30 gün içinde geçici trafik belgesi ve tescil plakası alınması zorunlu getirildi. 

 

Okunma Sayısı: 611
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı