"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sistem değişti torbaya devam

18 Temmuz 2018, Çarşamba 17:20
Torba yasalarla gündeme gelen tasarılar çok tartışılmıştı.

Yeni sitemde de düzenlemeler torba yasalarla yapılmaya başlandı. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, bedelli askerlikle ilgili, “Bugün bedelli askerlikle ilgili, düzenleme plan bütçe komisyonundaki torba yasaya konulacak. Bu hafta komisyon aşamaları biterse haftaya da Genel Kurulda görüşmeler nihayete erecektir. Bedelli askerlik düzenlemesinde, 25 yaş sınırı, 25 gün askerlik süresi ve 15 bin TL lira bedel öngörülüyor” dedi. 

Hani temel eğitim olmayacaktı

Turan, bedelli askerlik yapacaklar için 25 günlük temel eğitim süresi öngörüldüğünü bildirdi. Ancak bunun teklif sunulduğunda 28 gün olabileceği de belirtildi. Ancak “Bedelli Askerlik Platformu” gibi gönüllü örgütlenmeler çatısı altındaki gençlerden sosyal medya aracılığıyla temel eğitim şartı bulunmasına tepkiler geldi. Gençler, 25 veya 28 gün olması söz konusu temel eğitim şartından vazgeçilmesini ve bedeli karşılığında hiç askere gitmeden bu zorunlu hizmeti yapmış sayılmayı talep ediyor. Temel eğitim şartına karşı çıkılmasına gerekçe olarak zaten çalışma hayatı nedeniyle bedelli askerlik istediklerini söyleyen gençler, iş yerlerinden izin alamayacaklarını veya işe ara verdiklerinde işlerini kaybedeceklerini öne sürüyor.  Son olarak Cumhurbaşkanlığı kararıyla yeni Milli Savunma Bakanı ve Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a bağlanmış olan Genelkurmay Başkanlığı’nınsa temel eğitim şartında ısrarcı olduğu belirtiliyor. Eski Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise, seçim öncesinde bedelli askerlik için “Hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar” demişti.

 

Bedelli askerliğe CHP’den destek

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu bedelli askerlik tasarısını destekleyeceklerini ifade eden bir açıklama yaptı. Özel, “Bedelli askerliğin Meclis’ten geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Söz verildi, verilen sözün tutulması gerekir” dedi. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik düzenlemesinin de bulunduğu ‘torba kanun’ teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduklarını bildirdi. Tasarıya göre, 31 Aralık 1993’ten önce doğanlar bedelli askerlikten 15.000 lira karşılığında faydalanabilecek. 28 günlük temel askerlik eğitiminin talep edildiği tasarı için kamuda ve özel sektörde çalışanların ücretsiz izinli sayılacağı bildirildi. Tasarıya ilk destek CHP’den geldi. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Özel, bedelli askerlik tasarısının kabul edilmesi gerektiğini ifade etti; “Bedellinin Meclis’ten geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Söz verildi, verilen sözün tutulması gerekir. Muazzam bir yığılma var. 16 yıldır ülkeyi yönetiyorlar, ama askerlikle ilgili kalıcı bir çözüm bulamadılar. İnsanlar gelecekle ilgili planlamalarını yapamıyorlar. İtirazlarımız var, parası olana tezkere. Bu parayı ödeyemeyecek durumlarda olanların da bundan yararlanması lazım.”

***

Tıklayınız:

Bedelli askerlik kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Bedelli askerlik düzenlemesinde 28 gün tartışması

 

DHA

Etiketler: torba yasa, tbmm
Okunma Sayısı: 1323
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı