"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soma da unutuldu, hükümet tarafından verilen sözler tutulmadı!

22 Temmuz 2015, Çarşamba 11:13
301 maden işçisinin öldüğü Soma maden faciası sonrası işten çıkarılan 2 bin 381 işçinin birikmiş kiralarını ödeyemez, evlerine ekmek götüremez duruma geldiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hükümet tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.

Özgür Özel, bundan tam 8 ay önce bir SMS ile işten çıkartılan madencilerin hak ettikleri tazminatları Meclis gündemine taşıdı. Somalı madencilerin alacağı olan kıdem tazminatlarının taksit taksit ödendiğine dikkat çeken Özel, madencilerin mağduriyetinin ne zaman giderileceğini sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi veren Özel, bugüne kadar defalarca söz verildiğini ama bu sözlerin tutulmadığını ifade etti. 

Madencilerin tazminatlarının TMSF tarafından el koyma veya satışından elde edilen gelirlerle öncelikle ödeneceğine ilişkin düzenlemeyi hatırlatan Özel, 1 Aralık 2014 tarihinde bir cep telefonu mesajıyla işsiz kalan 2 bin 831 işçinin artık işsizlik maaşı da alamadığına dikkat çekti.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Haziran 2015 tarihindeki 'Manisa Mitingi' öncesi bizzat Manisa Valisi tarafından tazminatlarının yatırılacağı müjdesi verilmiş, 7 Haziran seçiminin hemen öncesinde bir miktar tazminat yatırılmış ancak tazminatların tamamı yatırılmadığı için işçiler yine mağdur edilmiştir." diyen Özel, 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden kazası sonrasında hükümet tarafından verilen sözlerin yerine getirilmediğini hatırlattı. 

Bu durumun madenci ve ailelerini zor duruma soktuğunu dile getiren Özel, şöyle devam etti:

"Geçen sene yaşanan faciadan sonra 301 canımızı kaybettik. Daha sonra onların geride bıraktıkları, kazadan yaralı çıkan çalışanlarımıza onca söz verildi. Kimsenin bu konuda mağdur edilmeyip, sahip çıkılacağı ifade edilmişti. Hükümet bunu bu şekilde kamuoyuna söylemişti. Ama gelinen noktada görüyoruz ki vicdan denilen durum ortada ne yazık ki yok. Soma Kömürleri AŞ bir telefon mesajı ile 2 bin 831 maden işçisini kapının önüne koyarak işsiz bıraktı.

Sonra da bu işçilerimizin anaların ak sütü gibi helal olan bu tazminatlarının üstüne Soma Kömürleri AŞ yattı. Bu işçilerin hakkı olan tazminatlar için devlet de sessizliğini koruyarak olumlu bir adım atmadı. Geçtiğimiz Nisan ayından bizim olmazsa olmaz şartımızdır dememiz üzerine bu tazminatların hiç değilse TMSF satışından elde edilecek gelirden öncelikle ödenmesi yönünde bir düzenleme Meclis’ten geçti.

Ancak bu sefer işçiler TMSF satışını beklemeye başlamıştı ki Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Manisa'ya gelmesine yakın, genel seçimlere 10 gün kala, madencileri kandırmak için tazminatlarının ödenmesine karar verilerek, işçilerin kimisine onda biri, kimisine de dörtte biri olarak çok küçük miktarlar yatırılarak bir sus payı verildi. Sonra da aylık taksitler halinde ödeneceği söylendi. Ama seçim geçti, şimdi

TMSF 'biz bir kere ödedik' şeklinde ifade ediyor. Firma da hükümet de devlet de işçilerle dalga geçiyor, resmen alay ediyorlar. Gördüğümüz şu anki tabloda ise işten çıkarılan 2 bin 381 işçimiz birikmiş kiralarını ödeyemez, evlerine ekmek götüremez duruma geldiler. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda çocuklarına bayram harçlığı veremediler. İstese koskoca devlet bir dakikada bu sorun çözer. Bu işçilerin yüzü güler. Ancak facianın üzerinden 1 yıl geçti, bu işçileri kapının önüne koydular, bunun üstünden tam 8 ay geçti, hala sorun çözülmedi. Bu hangi vicdana, hangi insafa sığar?"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bakan Faruk Çelik'e şu soruları yöneltti:

"Somalı madencilere hak ettikleri tazminatların ilk taksiti hangi tarihte ödenmiştir?

7 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde Manisa Valiliği tarafından da duyurulan ödeme ne zaman yapılmıştır? Ödenen toplam tazminat miktarı nedir?

Tüm işçilere hak ettikleri tazminatın ilk taksiti ödenmiş midir? 

Ödenmiş ise hepsi aynı zamanda mı ödenmiştir? 

Ayrı dönemlerde ödeme yapılmış ise bunun nedeni nedir? 

Tazminatların 2. taksiti ne zaman ödenecektir?

İkinci taksit ödemelerinin gecikmesinin nedeni nedir?

Taksitle tazminat ödeme uygulamasından vazgeçilerek, madencilere tazminatın tamamının ödenmesi düşünülmekte midir?

Düşünülmekte ise madencilerin tazminatlarının tamamı ne zaman ödenecektir?

TMSF tarafından Soma AŞ.’ye ait malların satışı tamamlamış mıdır?

Tamamlanmış ise Somalı madencilerin tazminatlarının taksitle ödenmesinin sebebi nedir?

Taksitle tazminat ödemesinin kamuoyuna yansımayan başka bir gerekçesi var mıdır?"

Okunma Sayısı: 2198
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı