"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Somalı madenciler ortada kaldı

01 Şubat 2015, Pazar
13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın dolayısıyla 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın hemen ardından madencilik sektörüne yönelik tedbirler alınacağı söylenerek çıkarılan Torba Yasa dertlere çare olmadı.

Kazanın üzerinden 8 ay geçmesine rağmen madencilerin çalışma şartlarında herhangi bir değişme olmadığı gibi, Soma Faciası sonrası mağdur duruma düşen madencilerin mağduriyetleri de giderilemedi. 8 ayın sonunda kavga gürültü çıkarılan Torba Yasa’nın ne amaçla çıkarıldığı sorgulanır hale geldi. Hatırlanacağı üzere ‘madencilik’ özelinde tedbirler alınacağı söylenerek hazırlanan Torba Yasa taslağı içerisine, birbirinden alakasız konuları düzenleyen’ maddelerin eklenmesi ile ismini hak eden bir hale getirilmişti.

Kazadan aylar sonra ve yaklaşık iki ay önce, facianın yaşandığı madeni işleten şirketin, işi devam ettiremeyeceği gerekçesiyle 2 bin 831 kişinin işine son vermesi de farklı mağduriyetlere sebebiyet verdi. Tazminatsız şekilde işten çıkarılan madenciler, ortada kaldı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, Soma’da işten çıkarılan madencilerin tazminatlarının ödenmesi konusuyla ilgili gelecek 15 günde gelişme yaşanacağını bildirdi. 

Yasal düzenleme gerekiyormuş

Hükümeti ilgilendiren kritik durumlarda neredeyse anlık yasa çıkaran Hükümet 2 aydır mağdur olan işçilerin mağduriyetini gideremedi. Soma’da işten çıkarılan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenleme gerektiğine dikkati çeken Berber, şöyle devam etti: “Bunun içinde TKİ, Enerji Bakanlığı taslak çalışması yaptı, meclisimizde grup başkanvekilleriyle görüşüldü. Şu anda görüşülmekte olan bir kanunda, bunun tekrar ele alınıp oraya konması lâzım. Bu konuda, önümüzdeki 15 günde mutlaka gelişme olacaktır.”

Madenciler işsizlikten şikâyetçi

Soma’daki maden faciasında kurtulan ancak yaşadıkları travma sebebiyle ilâç kullanan madenciler, iş başvurularının kabul edilmemesinden şikâyetçi. Faciadan yaralı kurtulan işçilerden Ahmet Mutluer (29), 8 yıldır maden işçiliği yaptığını, facianın ardından psikolojisinin bozulduğunu ve tedavi gördüğünü aktardı.

Kullandığı ilâçlar yüzünden iş başvurularının reddedildiği bilgisini veren Mutluer, “Tedavim sürerken çalışmak zorundayım. İşten çıkarıldık ama tazminatlarımızı alamadık. Hayat devam ediyor, aileme bakmak ve borçlarımı ödeyebilmek için yeniden işe girmek istedim. Bir süre zeytin toplamaya yövmiyeci olarak gittim. Orada da sezon bitti yine işsiz kaldım. Yeniden madende çalışmaya karar verdim ve halen faaliyette olan maden şirketine iş için müracaat ettim. İşe giriş için evraklarımı hazırlamamı istediler, istenilen evraklar arasında yıllık ilâç dokümanları da vardı. İşyeri doktoru ilâçları kontrol etti ve kullandığım ilâçlar nedeniyle işe almadılar. Şu an çok zor durumdayım” diye konuştu. 

Yaş sınırına takıldılar

İşten çıkartılan işçilerden Şenol Efe (42) ise ilâç kullananlara ek olarak 40 yaş üzeri işçilerin de alınmadığını söyledi. Çalışmak zorunda olduğunu emekliliğine 1 buçuk yıl kaldığını belirten Efe, “Ben gurbetçiyim, belki başka yerde iş bulabilirim, işsiz kalmam, ama madende işe giremediğim zaman Soma’dan ayrılmak ve şimdiye kadar kurduğum düzenimi bozmak zorunda kalacağım. Yaklaşık 20 yıldır madenlerde çalıştım, 40 yaş üzeri olduğumdan dolayı işe giremiyorum” ifadelerini kullandı. 

Bin 752 kişi psikolojik tedavi görüyor

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, facianın ardından görevlendirilen 867 uzmanın,  9 bin 421 kişi ile görüştüğünü, faciadan sağ kurtulan maden işçileri ve yakınları ile ölen madencilerin yakınları dahil toplam bin 752 kişiye psikologlar tarafından halen birebir terapi uygulandığını belirtti. Konan, 94 grup çalışmasında da toplam 730 kişiye psikolojik destek verildiğini kaydetti.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1093
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı