"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Sorumlusu sayın Trump ve Netanyahu’

16 Mayıs 2018, Çarşamba
“Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak ilan etme adımı, yine bölgenin gerilmesine çok ciddÎ bir adımdır” diyen Erdoğan, “Bunun iki tane sorumlusu var: Sayın Trump ve Netanyahu” dedi.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak tanımasının bir adımı olan Tel Aviv’deki  büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması bölgedeki gerilimi arttırdı. İsrail askerleri 60’dan fazla Filistinliyi şehit etti.  “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilân etme adımı, yine bölgenin gerilmesine çok ciddî bir adımdır” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bunun iki tane sorumlusu var: Sayın Trump ve Netanyahu” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg TV’ye verdiği mülakatta bu yaptırımları artık sürekli duymaktan bıktıklarını söyledi. 

***

Tıklayınız:

Bu ikili laftan anlamaz! Yaptırım şart!

Şehit edilen Filistinli sayısı 62'ye yükseldi...

***

Bölgenin gerilmesine sebep oldu

Erdoğan, “İşte bugün Kudüs’ü İsrail’in başşehri olarak ilân etme adımı, yine bölgenin gerilmesine çok ciddî bir adımdır. Ve işte Gazze’de bugün öldürülen insanların sayısına bakıyoruz. Bakın bu bir felâkettir. 37 kişi ki daha fazla olduğuna inanıyorum ve yüzlerce insan yaralı ve gerçek mermiyle bunlar yaralandılar. Bu nasıl bir şeydir? 700 yaralı şu anda Gazze’de söz konusu, böyle bir şey olamaz ve bunun iki tane sorumlusu var: Sayın Trump ve Netanyahu.” Amerika’nın İran’a yaptırımının yeni olmadığını vurgulayan Erdoğan, daha önce de bir yaptırım uyguladığını hatırlattı. Bunu bölgenin huzuru açısından doğru bulmadıklarının altını çizen Erdoğan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun da yaptığı açıklamayla “İran, edimlerini yerine getirmiş bir ülkedir” değerlendirmesinde bulunduğunu dile getirdi.

Obama döneminde yürüyen bir süreç

Erdoğan, şöyle devam etti; “Peki neye göre şu anda İran’ı cezalandırıyorsunuz? Bunlar doğru şeyler değil. Kaldı ki sayın Obama döneminde yürüyen bir süreç var. Sayın Obama döneminde yürüyen süreçte her şey normal, Obama işten ayrılınca bu defa yeni bir uygulamayla İran cezalandırılıyor. Şimdi bunlar doğru şeyler değil. Ve bunların hepsi de yani bölgenin barışına değil, bölgede gerginliklere sebep olan gelişmeler. Ve biz bölgenin gerginliklere gitmesini istemiyoruz. Artı bu bölge yoruldu. Bu bölgede bir an önce barışı temin edelim; huzurlu bir dünyaya hep birlikte katkıda bulunalım. Putin ve Netanyahu’nun el sıkışmasının iki lider arasında yeni bir dönemin başlangıç işareti olup olmadığına yönelik soru üzerine Erdoğan, “Ben şu anda Sayın Putin’le Netanyahu arasındaki el sıkışmanın ne getirip ne götüreceğini doğrusu henüz anlamış değilim” şeklinde konuştu.

Güney Afrika elçisini geri çağırdı, biz istişareye çağırdık 

Türkiye, ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve Gazze sınırında yaşananların ardından Tel Aviv ve Washington büyükelçilerini istişare amacıyla Ankara’ya çağırmış, Güney Afrika da Tel Aviv büyükelçisini geri çağırdı. İrlanda hükümeti ise İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarıyla bu ülkenin büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırarak duyulan kaygıyı aktardı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Simon Coveney, İsrail’in Dublin Büyükelçisi Ze’ev Boker’i bakanlığa çağırarak bir süre görüştü. Coveney, İsrail’e ölçülü davranma çağrısı yaptı. Bölgedeki sağlık sisteminin ekipman ve temel ilâç eksikliği dolayısıyla daha önce de büyük sorun yaşadığı vurgulanan açıklamada, İrlanda’nın sağlık görevlilerinin de hedef alındığı yönündeki haberlerden ‘çok rahatsız’ olduğu kaydedildi.

‘Hükümet olmak, miting yapmak değildir’

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İsrail’in Gazze’deki katliâmıyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümet olmanın milyon dolarlarla İsrail ile yapılan askerî, sivil ve sosyal anlaşmaları feshetmeyi gerektirdiğini söyledi. Hüda Kaya, Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısında,  “Özellikle uluslar arası tüm insani kurumları ve İslâm dünyasında hak ile özgürlükler mücadelesi veren herkesi, bu olayda çok daha net, somut eylemler ortaya koymaya dâvet ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de, hem sivil inisiyatife hem de hükümete çağrı yapıyoruz. Yenikapı’da halkı toplayarak kendi politikasına miting yapmak değildir. Hükümet olmak demek, milyon dolarlarla İsrail’le yaptığı askeri, sivil ve sosyal anlaşmayı, eğer gücü yetiyorsa feshetmesidir. İsrail büyükelçisini geri çekmek değil, istenmeyen adam ilan ederek göndermesidir. Ortaya daha somut eylemler koymalıdırlar. Hükümet olmak, miting yapmak değildir” dedi. (DHA)

İsrail’i lânetledi, ABD’yi de kınadı

Başbakan Binali Yıldırım, Gazze sınırındaki protestolarda 50 Filistinliyi öldürmesine tekrar tepki gösterdi ve İslâm ülkelerini İsrail ile ilişkileri gözden geçirmeye çağırdı. Yıldırım, İsrail’i lanetlerken ABD’yi de kınadıklarını söyledi. AKP Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım’ın partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle; “Barışçı gösteri yapan mazlûm Filistin halkına kurşun yağdıran İsrail’i şiddet ve lânetle kınıyoruz. Barış iklimine benzin döken ABD yönetimini de kınıyoruz. Şu ana kadar 60’a yakın kardeşimiz şehit oldu. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizle dayanışma göstermek amacıyla 3 günlük yas ilân ettik, bayraklarımızı yarıya indirdik. Ayrıca Tel Aviv ve Washington büyükelçilerimizi de istişareler için çağırdık. İsrail’i şiddetle, lanetle kınıyorum. İsrail’i lânetliyoruz.” 

Diyanet: Filistinliler için camilerden salâ okunacak 

Diyanet İşleri Başkanlığı, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını protesto sırasında İsrail askerlerince öldürülen Filistinliler için yurt genelindeki camilerde salâ okunacağını ve öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılınacağını duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nan resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, katledilen Filistinliler için sala okunacağı ve gıyabi cenaze namazı kılınacağı belirtildi. Açıklamada, “İsrail askerlerinin şehit ettiği Filistinli kardeşlerimiz için bugün öğle namazı öncesi yurt genelindeki camilerden sala verilecek. Öğle namazının ardından ise şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınacaktır” denildi. 

Etiketler: filistin, gazze, kudüs
Okunma Sayısı: 1265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı