"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sözlerine Eraslan itiraz etti: Türkiye İran değil

31 Ocak 2015, Cumartesi 13:01
Star yazarı Sibel Eraslan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Fethullah Gülen için söylediği ' Fethullah Gülen Pensilvanya'dan Türkiye'ye, Humeyni'nin İran'a dönüşü gibi dönebilirdi' sözlerine itiraz etti.

Konuya ilişkin dünkü yazısında Bakan Bozdağ'la aynı fikirde olmadığını vurgulayan Eraslan, "Her ülkenin kendi tarihsel tecrübesi ve yaslandığı kendine has sosyolojisi var, ilkin bunun altını çizmek gerekiyor. İran ve Türkiye yakın komşu olabilirler lakin medeni birikimlerin sahiplenilmesi hakkında farklı iki toplumla karşı karşıyayız" diyerek, Türkiye ile İran'ın farklılıklarını kaydetti. 

Eraslan'ın Bozdağ'ın iddiasına itiraz ettiği yazısında şu ifadeler yer aldı :

(...)

"Bizi İran’dan farklılaştıran diğer aks; Sünni bakış ile Caferi bakışın velayet, taziye ve muhalefet gelenekleriyle ilgili. İran’da muhalefet, Humeyni’den önce de sonrasında da hayatın her anında güncellenmiş taziye ve yas dinamiklerine bağlı olarak, devrime muhayyerdir. Bizim devlete itaat şeklinde önemsediğimiz medeni birikimse hem Sünni geleneğimizle, hem Hilafet geçmişimizle, hem de ne kadar kadim ve epik olsa da asla unutamadığımız Ergenekon’dan çıkıp gelmişliğimizle ilintilidir. Biz “ya devlet başa ya kuzgun leşe” der, sabrederiz. Bir Acem içinse, devlet, zaten Kerbela gününde göklere uçmuş bir hicrandır... Bizde devleti kuran şey; kaybetme korkusu... İran’da ise kaybetmişliğe tutulan yastır. Bizim güncemiz istikrarı, İran’ın güncesiyse isyanı yazar.

***

İmam Humeyni, yoksul ve ezilen kesimlerin adalet talebini dile getiren bir şahsiyetti. “İslam devleti” öngörüsünü hiçbir zaman gizlememiş, bu bağlamda yaptığı dini atıflar sebebiyle rejimlerin her zaman tehlikeli gördüğü bir isim olmuş, hayatı sürgünlerde geçmiştir. 

Fethullah Gülen söylemindeyse devlet rejimi veya İslam devleti vurgusu yer almaz. En azından kamuya açık söylevleri ve kaleme aldığı metinlere baktığımızda böyledir bu. “Önce ahlak ve maneviyat” diyen Milli Görüş’le bile hiçbir zaman yakın durmamış bir profilden bahsediyoruz Gülen’den söz ederken. Bırakın Humeyni’yi, Erbakan’ı, Melek Cebrail parti kursa uzak duracağını söyleyen bir duruş... Nasıl olur da İslam Devrimi bağlamında bir geri dönüş hikayesine konu edilebilir?

İmam Humeyni’nin İslam Devleti alameti farikasına eşlik eden anti-american ve anti-israil duruşu da başlıktaki benzetmeyi diskalifiye eder. Gülen’e has söylem, anti’cilik arz etmeyen, diyaloğu ve verili nizama uygunluğu önceleyen bir söylemdi. En azından 17 Aralık’a kadar. Lakin Türkiye ve Erdoğan aleyhinde dış lobilerle gerçekleştirilen son atakları;anti-american ve anti-israil olmasalar da anti-Türkiye formuna evrilmiş halde. Humeyni ise Şah döneminde ve sürgündeyken bile anti-İran olmamış bir başka deneyim...

***

Dolayısıyla; Gülen’i Humeyni benzetmesi üzerinden tenkit çabasını, paradoks olarak görüyorum. Humeyni aleyhinde bilinçli şekilde inşa edilmiş genel İslam korkusuna yaslanmaya ihtiyacı yok AK Parti’nin.

Türkiye’de az kalsın İslam Devrimi olacaktı da bizim mi haberimiz yoktu bundan? İmam Humeyni; “tesettür füruattan mıdır?” sorusunu acaba nasıl karşılardı... İsrail ve itaatbahsiniyse bir kalemde geçelim... Konumuz yargıda ve bürokraside kurulmuş operasyonel vesayet şablonunun tespiti, İslam Devrimi ihtimali değil...

Okunma Sayısı: 2926
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    1.2.2015 01:25:37

    Sn.BOZDAĞ mazinize bakın bakalım.İRAN,VEHHABİLİK,SOSYALİST CEMAHİRİYE HAYRANLIĞINIZ NERELERE KADAR İDİ.

  • said ceylan

    1.2.2015 00:33:19

    sayın eraslana sormak lazım,peki f.gülen neden kadrolaşıyor?akp yi iranı geçtik.bu soruya cevap versin sayın eraslan.

  • iSMAİL HOCAOĞLU

    31.1.2015 15:26:04

    bu söylenenleri cemaat ve akp arası açılmadan öncede duyuyorduk..şimdi buna yanlış demek çok zor..gözünü dünya gücü bürümüş bir cemaatin her şekilde kullanılabileceği aşikar..tasfiye edildi..şimdi yerine hükümet geçti.. hükümetin ülkemizi siyasal islam zihniyetine yamaması ve marjinalleştirip iranlaştırma çabasını es geçmemeliyiz ..bunun için süfyani metodları kullanması da aşikarken..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı