"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

STK'lardan çağrı: Çözüm sürecine dönülsün

14 Temmuz 2016, Perşembe 14:50
Diyarbakır'ın Lice İlçesinde düzenlenen operasyon ve sokağa çıkma yasağını inceleyen 5 sivil toplum kuruluşu hazırladıkları raporu açıklandı. Raporda, çözüm sürecine dönme çağrısı yapıldı.

Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlum-Der ve Diyarbakır Tabip Odası tarafından oluşturulan heyetin hazırladığı raporda, Lice bölgesinde uygulanan sokağa çıkma yasadığının ardından 7'nci Kolordu Komutanlığı idaresinde, 24 taburdan oluşan 7 bin 500 güvenlik görevlisinin katılımıyla operasyon yapıldığı belirtildi. 10 gün boyunca uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kesintisiz devam eden askeri operasyonlar sırasında, hak ihlallerinin gerçekleştiği ileri sürülen raporda, halkın büyük kısmının evlerini terk etmek zorunda kaldığı iddia edildi.

İl İdaresi Kanunu'na dayanılarak ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının hukuki dayanağı olmadığını ileri sürülen raporda şöyle denildi:

"Büyük bir kitleyi doğrudan etkileyen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Suçla mücadele çerçevesinde etkin ve işlevsel bir yargısal denetimden uzak güvenlik bölgesi ilanlarından derhal vazgeçilerek, kanuna ekli yasal düzenlemenin yürürlükten kaldırılması beklenmektedir. Heyetimiz, sokağa çıkma yasağında yurttaşların ihtiyaçlarının göz önünde tutulmadığını, yurttaşların dış dünya ile bağının koparıldığını tespit etmiştir. Yurttaşların büyük bir kısmının evini terk etmek zorunda kaldığı değerlendirilmektedir. Heyetimiz, yanan orman alanının bu denli geniş olması, köy içlerine kadar ulaşması, yangına müdahale edilmemesi, hayvanların telef olması iddiası karşısında çıkan yangınların bilinçli bir şekilde çıkarıldığı kanaatinde olup; yangınların güvenlik güçlerince çıkarıldığı iddialarının etkin bir şekilde soruşturularak, suçla mücadele için dahi olsa ormanlık alanları kasten yakan ilgililer hakkında işlem yapılıp yargı önüne çıkarılması çağrısında bulunmaktadır."

ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜŞ ÇAĞRISI 

Diyarbakır Valiliği tarafından bir zarar tespit komisyonu oluşturularak, olaylar sırasında yurttaşların yaşadığı maddi ve manevi mağduriyetleri karşılanması istenen raporda çözüm sürecine dönülmesi için çağrı yapıldı. Raporun bu bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Heyetimiz bir kez daha genel olarak çatışmalı süreç ile birlikte yaşam hakkı başta olmak üzere artan hak ihlallerine dikkat çekmektedir. Hükümeti, Kürt meselesinde bir çözüm üretmekten uzak olan güvenlikçi politika anlayışından bir an evvel vazgeçmeye, tarafları yeniden çatışmasızlık, diyalog ve müzakere diğer adıyla çözüm sürecine dönme çağrısını her raporda olduğu gibi yinelemektedir."

DHA

Okunma Sayısı: 1641
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • sezer

    15.7.2016 09:16:48

    Keşke ortaya gerçek bir çözüm yolu konulabilse süreç,süreç denilen zaman diliminde sürecin içeriğinde ne olduğunu kimse bilmiyor hatta bu tezi orta yere atanlarda çözüm süreci ne demek yol haritası nedir sorusuna cevap veremiyorlar. Hele bir silahlar sussun gerisi gelir düşüncesi ile yola çıkılmasını istiyorlar sonrada bakıyorsun süreç birilerinin silah depolama fırsatına dönüşüyor. Yanlış anlamasınlar ben bu insanların kötü niyetli olduklarını söylemiyorum ben sadece bir şey yapılacaksa yol haritası açık, açık belirlensin ben bu süreci destekliyorum diyenlerde neyi desteklediğini bilsin önceki çözüm sürecini hep destekledik ama biz bölge insanına, ülkemize huzurun gelmesini desteklediğimizi zan ederken sonuç hiç de güzel olmadı ayrıca ortada sorumlu bile yok çünkü bizler hep destekledik neyi desteklediğimizi sorgulamadan öğrenmeden

  • tolstoy

    14.7.2016 21:45:07

    aynen öyle mustafa bey, sizw katılıyorum. verdiğimiz yüzlerce şehidin adını anmazken, arkalarına pkk ya terör örgütü değildir deyip, yinede pkk tarafından öldürülen ismi koymuşlar. zaten bir o terör mağduru. hiçte samimi değiller kusıra baköasınlar. hatta yaptıkları aleni alçaklık

  • Mustafa BİTER

    14.7.2016 16:17:59

    Hangi çözüm süreci ? Kim ortaya bir çözüm yolu koydu ki ? Kim bir proje , kim bir plan , kim bir program hazırladı ki ? Kamu oyuna ne sunuldu ki ? Olmayan çözüm sürecine dönülsün...Yani PKK yine şehirlere hakim olsun , yine cephane yığsın , yine masum insanların hakkına tecavüz etsinler ... Kimin için ? Vallahi bunlar hukukçu mu şüpheliyim. Dökülen her damla kan yüreğimizi yakıyor ... Hatta bu haberin başlığı dahi yüreğimizi sızlatıyor ? Allah rızası için başkalarını bilmiyorum da bu başlığı atan kardeşlerimiz inanıyorlarsa bizim bilmediğimiz Çözüm Sürecini bir açıklasalar da bizde rahatlasak...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı