"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Süreç PKK’ya yaradı

03 Mart 2015, Salı
Çözüm sürecinde gelinen aşamayı değerlendiren GÜSAM Başkanı Taştekin, toplumun büyük umutla silâhları bırakmasını beklediği PKK’nın eleman sayısını 10 bine çıkardığını ve bölgede hâkim güç haline geldiğini söyledi.

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin,  son açıklamalarla birlikte tekrar Türkiye gündemine taşınan ‘Çözüm Süreci’ni değerlendirdi. Taştekin, Bingöl’de emniyet müdürlüğü yaptığını hatırlatarak, bölge sorunlarını ve sürecin nasıl yürüdüğünü yakından gördüğünü bu sebeple huzur, toplumsal barış ve örgütün silah bırakmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Terör örgütünün silah bırakması, bölge ve Türkiye’de barış ve huzurun sağlanması konularına kimsenin karşı çıkmasının mümkün olmadığını kaydeden Taştekin, “Ne olursa olsun desteklenmeli. Hükümet, bu süreçte samimi davranmalı. Çözüm sürecinin paydaşları da bu konuda destekleyici adımlar atmalı. Süreç açık, şeffaf ve toplumun her kesiminin desteğini alarak, yürütülmeli. Ayrıca sürece katkı ve katılım yapan paydaşların artırılmasıyla başarıya ulaşmasının mümkün olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

TOPLUMDA CİDDİ ENDİŞELER VAR

Taştekin, “Çözüm sürecine bu kadar olumlu yaklaşmama rağmen gördüğüm kadar toplumun önemli bir kesiminde bu süreç ile ilgili ciddi endişeler var. Ben de bu endişelere katılıyorum. Çünkü sürecin geçmişine baktığımızda bizi haklı kılan çok sayıda ciddi örnekler var. Bir kere çözüm süreci bugüne kadar iyi niyet açıklamalarının ötesine geçmedi. Süreç sanki hep pamuk ipliğine bağlıymış gibi yürüdü. Taraflar “masadan kalkan biz olmayalım” düşüncesiyle hareket ederken, barış adına hiçbir adım atılmadı. Böylesine önemli bir proje, özellikle hükümet tarafından, seçimler öncesi “kan akmasın, oylarım düşmesin” stratejisiyle yönetildi. Şimdi yine bir seçim arifesinde beklenmedik şekilde silahları bırakma çağrısı geldi. İster istemez aklımıza bunlar aslında günü kurtarmak için mi? Seçimde oy koparmak için mi söyleniyor? Sorusu aklımıza geliyor. Eğer öyleyse bu süreç devam etmez, sürmez. Herkes bu gerçeği bilmeli” şeklinde konuştu. 

GENELKURMAY VE EMNİYET BİLGİLENDİRİLMİYOR

Taştekin, Genelkurmay ve Emniyet gibi önemli kurumların bu süreçte bilgilendirilmediğine dikkat çekerek, “Böyle bir konuda muhalefet partilerinin bilgisi yok, iktidar milletvekillerinin bilgisi yok. Hatta bakanların çelişkili açıklamalarından anlıyoruz ki kabinedeki bakanların çoğunun dahi bilgisi yok. Sürecin bu kadar kapalı yürütülmesi normal değil. Toplumsal barış bu şekilde sağlanamaz. Geçtiğimiz son iki yılın tablosu bu iken, süslü söylemlerle halkın bir kez daha oyalandığı, maalesef yine seçim öncesi oy hesapları yapıldığı düşüncesindeyim. Bu da bence çözüm sürecine vurulan en büyük darbedir.”

SÜREÇ’TE PKK GÜÇLENDİ

Toplumun bu konuda yanlış bilgilendirildiğini kaydeden Taştekin, iki yıl önce gündeme gelen çözüm süreci sonrası bölgede ortaya çıkan fotoğrafı şöyle özetledi: “Süreçle birlikte “Analar ağlamayacak” şehit gelmeyecek barış ve kardeşlik ortamı oluşacaktı. Ama gelinen nokta hiç de beklendiği gibi olmadı. Toplumun büyük umutla silâhları bırakmasını beklediği örgüt, bu süreçte silâh bırakmadığı gibi, yurt dışına da çekilmedi. Aksine terör örgütü, hem dağ hem de şehir kadrosunu güçlendirdi. Örgüt yaklaşık 2 bin olan silâhlı eleman sayısını, 10 bin civarına çıkardı. Örgüt, Cizre’de özerkliği fiili olarak hayata geçirmiştir. Hendekler açarak, hâkim alanlarının sınırlarını çizmiş, şehir merkezinde otomatik silahlarla polisle çatışır hale gelmiş durumda.  Örgüt elemanları elini kolunu sallayarak, kırsaldan şehre inip çıkıyor. Kendileri sözde mahkemelerini kurmuşlar. En üzücü tarafı da çaresiz kalan halk, devlet kurumları yerine sorunlarının çözümünü buralarda aramak zorunda bırakılıyor. Örgüt, artık devlet gibi vergi topluyor, vali, kaymakam atıyor. Hükümetin çözüm süreci diyerek, getirdiği fiili durum bu. Terör örgütünün yok edilmesi için çıkılan bu yolda her geçen gün örgüt büyüyor ve büyütülüyor. Bölge adeta örgütün hâkimiyetine terk ediliyor.”

Fatih KARAGÖZ / Ankara

Okunma Sayısı: 2329
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı