"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye’de hava değişiyor mu?

30 Ağustos 2016, Salı
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, ülkesinin basın kuruluşlarına gönderdiği elektronik postada, Cerablus’un güneyindeki güçlerin çatışmalarını kabul edilemez bulduklarını kaleme aldı. Pentagon’dan yapılan bu açıklama ‘Suriye’de hava değişiyor mu?’ sorusunu akıllara getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Cook dün yaptığı yazılı açıklamada Suriye’de Cerablus’un doğusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefiki olan bazı muhalif gruplarla ile Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalardan kaygı duyduklarını bildirdi. Pentagon sözcüsü, “IŞİD’in olmadığı alanlarda çatışmanın kabul edilemeyeceğini ve derin kaygı yarattığını açıkça belirtmek isteriz” ifadesini kullandı. 

Herkes bölgeden çekilsin

Sözcü Cook, “Amerika Birleşik Devletleri bu faaliyetlerde yer almamaktadır, bu çatışmalar ABD güçleri tarafından koordine edilmemekte ve desteklenmemektedir” diye sürdürdü. Amerikan Savunma Bakanlığı sözcüsü, bölgedeki tüm silahlı güçleri çatışmadan çekilerek iletişim kanallarını işletmeye çağırdı. Cook, “bütün silahlı aktörlere çatışmadan çekilmeleri, çatışmasızlık için gereken önlemleri almaları ve iletişim kanalları açmaları çağrısı yapıyoruz. ABD çatışmasızlığı ve hala ölümcül ve ortak bir tehlike olan IŞİD’e birlikte odaklanmayı mümkün kılmak için aktif çaba içindedir” diye konuştu.

Reuters: YPG Menbiç’e yığınak yapıyor

İngiliz haber ajansı Reuters, PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin, Menbiç’e silah ve militan sevkiyatına başladığını duyurdu. Bölgedeki güvenlik kaynakları, dün Nusaybin-Mürşitpınar arasında kalan Suriye sınır bölgesinde çok sayıda silah, araç, malzeme ve personel yüklü TIR’ların ve minibüslerin doğudan batıya doğru intikal halinde olduğunun belirlendiğini söyledi. Hürriyet’te yer alan habere göre, kaynaklar, Cerablus bölgesindeki gelişmeler dikkate alındığında; bunun, “YPG/PYD’nin Menbiç’i takviye amacına yönelik olarak yapıldığının görüldüğünü” belirtti.

ÖSO’nun hedefi ne?

Reuters’ın  geçtiği haberde, Türkiye’nin desteğiyle Cerablus’u IŞİD’den alan Özgür Suriye Ordusu’nun bundan sonraki hedefinin Menbiç olduğu öne sürülmüştü. ÖSO çatısı altında savaşan muhalif gruplardan Sultan Murat Tugayı’nın lideri Albay Ahmed Osman, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Menbiç’teki YPG’lilerin bölgeyi terk etmediğini, aksine mevzilerini güçlendirdiğini; bu yüzden de muhalif güçlerin Menbiç’e doğru ilerlediğini söylemişti. Osman, Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki Menbiç’in “Allah izniyle birkaç gün içinde alınacağını” ifade etmişti.

YPG sözcüsü: Takviye YPG tarafından yapılmıyor

Rojava’da medya sözcüsü İbrahim İbrahim ise Menbic ve Cerablus’ta yerel askeri meclislere takviye yapıldığını ancak takviyenin YPG tarafından yapılmadığını söyledi. Reuters’a konuşan Rojava Medya Bürosu Başkanı İbrahim, “Takviyeler var ama YPG tarafından değil. Çünkü YPG Fırat’ın doğusunda” dedi.

YPG çekilmezse hedef olacak

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin altıncı gününde olan Cerablus’a yönelik Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilgili konuştu. Bakan Çavuşoğlu, “Gerek Cerablus gerekse Afrin’den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Küçük bir kuvvetle bile DAEŞ terör örgütü kontrol ettiği şehirleri terk edip kaçıyor. Yıllardır biz bunu söylüyoruz, sadece hava operasyonuyla DAEŞ’i yenmek mümkün değil. Karadan etkili operasyonlarla hem Irak hem Suriye’de DAEŞ’i temizleyebiliriz. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı Suriye veya Irak’ta DAEŞ diye bir şey kalmazdı” dedi. Operasyonun yapıldığı Mumbuc cebi denilen bölgede ağırlıklı olarak Arapların yaşadığını söyleyen Çavuşoğlu, Arapların hedef olmadığını da hatırlattı.

 

Okunma Sayısı: 3639
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    30.8.2016 00:49:13

    Bölgeden çekilmek konusunda en önce ABD siftahı yapsın gerisi gelir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı