"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye ve Irak'ta hedefimiz toprak bütünlüğü

18 Ekim 2017, Çarşamba 13:19
Başbakan Binali Yıldırım, "Toprak bütünlüğü esasına dayanan, halkın demokratik taleplerine saygı gösteren, istikrarlı müreffeh bir Suriye'nin inşası yolunda atılacak her adımın destekçisi olmaya devam edeceğiz." dedi. Başbakan, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafazasına da büyük önem verdiğini vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da düzenlenen TRT World Forum açılış oturumunda konuştu.

Başbakan Yıldırım, "Suriye'de kalıcı ateşkesin sağlanması ve barışın  tesisi için Rusya, İran ve Türkiye olarak Astana sürecini başlatmış  bulunmaktayız. Bu girişimlerimizi Birleşmiş Milletler şemsiyesinde, Cenevre  sürecine taşımış bulunmaktayız. Astana'da varılan mutabakat çerçevesinde, Suriye  İdlib bölgesinin güvenliğinin sağlanması ve oradaki çatışmaların sonlandırılması  için biz, Rusya ve İran'dan oluşan bir güvenlik çemberi oluşturma çalışmalarına  başladık. Toprak bütünlüğü esasına dayanan, halkın demokratik taleplerine saygı  gösteren, istikrarlı müreffeh bir Suriye'nin inşası yolunda atılacak her adımın  destekçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

Yıldırım, "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafazasına büyük önem vermektedir. Meşru olmayan bir referandum gerçekleşmiştir.  Irak hükümetinin kendi ülkesinin sınırları içerisinde, anayasal egemenliğini  tesis etmek üzere attığı adımlar yerindedir ve destekliyoruz. Türkiye olarak bu  konuda bizim de atabileceğimiz adımlar mevcuttur. Bunları da birer birer hayata geçiriyoruz. Hava sahamızı kapattık, sınır kapılarının merkezi yönetime devredilmesi sürecini başlattık. Merkezi hükümet tarafından geri alınan bölgelerde  örneğin DEAŞ'tan alınan Musul ve peşmergeden alınan Kerkük'te, Kuzey Irak  Bölgesel Yönetimi'nin baskıyla, şiddetle, oldu bittiyle değiştirdiği demografik  yapının, bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak eski haline döndürülmesi  konusunda da merkezi Irak yönetiminin gerekli hassasiyeti göstermesini  bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

3 BİN 600 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ 

Başbakan Yıldırım, "Fırat Kalkanı ile 2 bin kilometrekarelik bir alanı  DEAŞ'tan tamamen temizledik ve buraya Suriyeli kardeşlerimizin dönüp yerleşmesini  sağladık. Bölgede Fırat Kalkanı Harekatı ile 3 bin 600'ün üzerinde DEAŞ terör örgütü mensubunu etkisiz hale getirdik. Bugün hiçbir ülke, DEAŞ ile mücadelede Türkiye'nin gösterdiği başarıyı tek başına gösterememektedir. Bununla da kalmadık  4 bin 500 DEAŞ terör örgütü elemanını tutukladık, cezaevine koyduk ve 50 binden  fazla yabancı savaşçının ülkemiz üzerinden bölgeye geçmesine engel olduk. Nerede ve hangisinde karşımıza çıkarsa çıksın  terörü insanlık düşmanı olarak görüyoruz. Terör insanlığın baş belasıdır. Terör  her yerde ama demeden, fakat demeden, ayrım gayrım yapmadan lanetlenmelidir,  küresel iş birliğiyle terörün üzerine şiddetle gidilmelidir.Terör bir sonuçtur. Onun için ülkemiz, Suriye ve  Irak'taki istikrarsızlıktan beslenen DEAŞ, PKK, YPG, PYD gibi terör örgütleriyle  amansız mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir. Ülkemizin meşru demokratik  rejimini kanlı bir darbeyle değiştirmeye teşebbüs eden terör örgütüyle de  karalılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz.  Bu anlamda terörle mücadele konusunda  dost ve müttefik ülkelerden temel beklentimiz samimiyet ve daha fazla iş birliğidir." dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ SOSYAL MEDYADA PROPAGANDA YAPIYOR

Başbakan, Irak referandumu sonrası Irak merkezi hükümetinin yaptığı operasyonları Türkiye'nin desteklediğini açıkladı. Terör örgütü IŞİD'in, sosyal medyada "Önce cennete kim gitmek istiyor adını yazdırsın" biçiminde propaganda yaptığın anlatan Yıldırım, "Dünyada terörün ve savaşların giderek  yaygınlaştığını görmekteyiz. Radikalleşmenin yanı sıra yabancı düşmanlığı gibi  akımların da özellikle gelişmiş ülkelerde artmaya başladığına şahit oluyoruz.  Üstelik bu radikalleşme dalgasının demokrasilerinin gelişmiş olduğunu  düşündüğümüz Avrupa'da başlamış olması ayrı bir endişe kaynağıdır" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1091
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı