"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tecdid, aslına döndürme demektir

22 Mart 2015, Pazar 17:42
“Bir tecdid hareketi olarak Risale-i Nur” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Ali Bakkal kelime manası yenilemek olan tecdid’in öncelikle aslına döndürme manasında kullanıldığını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal, tecdidin kelime anlamıyla “yenileme” anlamına geldiğini belirterek “Yenileme birçok sefer eskisini atıp yerine yenisini koymak anlamına geliyor. Ancak İslami cenahta tecdid böyle bir şey değil” diyerek tecdidin öncelikle aslına döndürme manasında kullanıldığını söyledi. Asrımızın büyük İslam âlimi ve müceddidi Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin vefatının 55. yıldönümü münasebetiyle “Bir tecdid hareketi olarak Risale-i Nur” konulu panel düzenlendi. Ankara Yenimahalle’de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin yöneticiliğini Orhan Dindar yaparken; Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz ve Yeni Asya Gazetesi Yazarı – İlahiyatçı Yazar Süleyman Kösmene de konuşmacı olarak katıldı. 

Risale-i Nur 130 anlamda tecdid hareketidir

Panelde ‘tecdid’ kavramının üzerinde duran Prof. Dr. Ali Bakkal, tecdidin kelime anlamıyla “yenileme” anlamına geldiğini belirterek “Yenileme birçok sefer eskisini atıp yerine yenisini koymak anlamına geliyor. Ancak İslami cenahta tecdid böyle bir şey değil” diyerek tecdidin öncelikle aslına döndürme manasında kullanıldığını ifade etti. İlahiyatçı Yazar Süleyman Kösmene ise, günümüzde her alanda tahribat olduğunu belirterek “130 parça  Risale-i Nur’un 130 anlamda tecdid hareketi olarak ortaya çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Bediüzzaman’ı anlamak daha önemli

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kâzım Güleçyüz de konuşmasına “Bediüzzaman’ı anmak önemli, ama anlamak daha önemli” diyerek başladı. “Risale-i Nur Kur’an’ın bu çağa bakan derslerini, mesajlarını ihtiva eden bir Kur’an tefsiri olduğu için Kur’an’ın manaları nasıl tükenmiyorsa aynı mana Risale-i Nur’da da tecelli etmiş” ifadelerini kullanan Güleçyüz, konuşmasında; “İslam’a yönelik hücumların en fazla olduğu son asırlarda bu tecdid misyonunun önemi daha da artmış ve Bediüzzaman Hazretlerinin bir müceddid kimliğiyle yaptığı hizmetin önemi daha çok kendini göstermiş. Ve eserlerine, yazdığı hakikatlere baktığımız zaman bunu çok açık bir şekilde görüyoruz” ifadelerini kullandı.

* * * 

Mücahit ÇAKIR / Ankara
[email protected]
@sehavetkar

Fotoğraflar: Erhan AKKAYA / Yeni Asya

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1844
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı