"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Terör örgütleri batılı devletler tarafından kullanılıyor'

21 Aralık 2018, Cuma 14:18
İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce İstanbul Üniversitesi’nde konuştu. Dünya genelindeki terör soruna ve silahlanmaya değinen İnce, “Bugün görüyoruz ki küresel menfaatler söz konusu olduğunda terör gayet güzel araçsallaştırılıyor.” dedi.

İçişleri Bakan yardımcısı Muhterem İnce mezunu olduğu İstanbul üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde konferans verdi. Okuduğu sıralardan 25 yıl sonra bakan yardımcısı olarak hitap etmenin heyecan verici olduğunu ifade eden İnce konuşmasına şöyle başladı:

“Programa hazırlanırken, Sizler için bir Türkiye fotoğrafı çektim, sizlerle paylaşacağım. Öğrenciyken sık sık fakültemizden İstanbul’un siluetine, Süleymaniye’ye, boğaza bakardık. 25 yılda hem İstanbul’da hem de dünyada büyük değişiklikler oldu. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum:

Bugün görüyoruz ki küresel menfaatler söz konusu olduğunda terör gayet güzel araçsallaştırılıyor. Yine devletler açıktan teröre destek verebiliyor.  21. yüzyıl ipliğin pazara çıktığı yüzyıl oldu. Kontrol edilemeyen değişkenlerin ortaya çıktığı yüzyıl oldu. Nedir kontrol edilemeyen değişkenler; terör ve şiddetin yaygınlaştırılması açısından bilgi ve iletişim teknolojileri, sentetik uyuşturucu üretimi açısından kimya, silah üretimi açısından imalat tekniklerini gelişmesi. Terör örgütleri internet üzerinden paylaşım yapıyor, propaganda yapıyor, kendilerini eğitiyor ve kurumsallaştırıyor. Yine bu örgütler kendi aralarında bir ekonomi oluşturuyor, illegal para transfer sistemleri icat ediyorlar. Parayı transfer etmek için onu aklamak zorunda kalmıyorlar. Keza legal devletlerle menfaat temelinde ilişki de kuruyorlar.” şeklinde konuştu. 

‘Uyuşturucu hem ölüm hem de teröre finans üretiyor’

“Öte yandan dünyanın gelişmiş laboratuvarlarında, Avrupa’da daha pahalı, daha ölümcül daha bağlayıcı uyuşturucu maddeler üretilebiliyor. Bu maddeler hem ölüm, hem teröre finans üretiyor. Bütün bu karmaşa hep aynı yerde Orta Doğu’da gerçekleşiyor. Haliyle bu karmaşadan kaçmaya çalışan insanlar yenibir problem ve yeni bir ekonomi alanı oluşturuyor. Bu problem de göç, hem legal hem kaçak göç.

2017 yılında dünya genelinde 1.7 trilyon dolar savunma harcaması yapıldı. ABD’nin orta doğudaki operasyonları için ayırdığı rakam 69 milyar dolar, İngiltere’nin ayırdığı rakam ise 50 milyar dolar. Bu ülkelerin hiç biri Orta Doğuya komşu değil. 

Dünyada yaşanan değişiminkaranlık yüzünü görmeliyiz. Bu karanlık yüzün Türkiye’ye yüklediği sorumluluk ve maliyet de görülmeli. Dünyada bir mücadele var bu mücadele bizim bulunduğumuz coğrafyada yaşanıyor Daha doğrusu bizim bulunduğumuz coğrafyada yaşanması isteniyor. Hiç düşündünüz mü dünyada yetimlerin bulunduğu evren hangi coğrafyada, işte burada.”

‘Sorumluluklarımızı, tehditlerimizi doğru tanımlamazsak avantajlarımızı doğru yönetemeyiz’

Eskiden, Türkiye doğu ile batı arasında bir köprü denirdi. Bunu hep bir avantaj olarak söylerlerdi bize. Ama bugün bunun büyük bir sorumluluk olduğunu görüyoruz. Eğer doğru yönetirseniz, politikalarınızı doğru oluşturursanız avantajınızı iyi kullanırsınız. Kalkınmak ve güçlü olmak için her türlü imkânımız mevcut.  Ama durduğumuz yeri doğru tanımlamazsak, sorumluluklarımızı, tehditlerimizi doğrutanımlamazsak bu avantajlarımızı doğru yönetemeyiz. 

‘Kişisel gelişim odaklı bir hayat planlaması yapın’

Konuşmasının sonunda üniversiteli gençlere eğitim hayatlarıyla ilgili tavsiyede bulunan Muhterem İnce konuşmasını şöyle tamamladı:

“Hayal biriktirin, hayalleriniz olsun. Geleceğe dair, bu ülkeye dair hayalleriniz olsun. Kaymakam olmayı arzulayın ama size sayın kaymakamım desinler diye kaymakam olmayın. Kaymakam olarak yapabileceklerinizin hayaliyle kaymakam olmak isteyin. Sınav odaklı değil kişisel gelişim odaklı bir hayat planlaması yapın. 

Bin yıldır insan için hala aynı değerler geçerlidir, dürüst olmak, ahlaklı olmak, insanlara merhametle yaklaşmak, adil olmak ve en nihayetinde iyi insan olmak. Bin yıl önce de iyi bir yönetici olmanın esasları bunlardı, bin yıl sonra bugün geldiğimiz noktada bunlar aynen geçerli. Hırsınızın ve maddi menfaatlerinizin peşinde koşarak mutluluğu elde edemezsiniz. Eğer amacınızkalıcı mutluluklarsa başarıyı makam mevkilerle değil insanların size olan sevgisiyle ölçmek gerekir.”

Haber: Furkan Enes Durak

[email protected]

 

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1256
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı