"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tırcıların çilesi ne zaman bitecek ?

24 Mayıs 2015, Pazar 16:51
Kapıkule Sınır Kapısı’na giden uluslararası yolda oluşan TIR kuyruğu Edirne’yi geçti.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki büyük araç geçişleri çileye dönüştü. Komşu ülke Bulgaristan’ın, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’na operasyon düzenlemesi sonucu çok sayıda gümrük memuru görevden alındı. Bulgar gümrüğündeki sayının düşmesi nedeniyle giriş-çıkış işlemleri yavaşlamaya başladı. Görevden alınan memurların ise eğitimlerini tamamlayarak haziran ayında göreve başlaması bekleniyor.

TIR kuyruğunun oluşmasının bir başka nedeni bazı TIR araçlarındaki transit geçiş belgesinin (T1) Bulgaristan’da bitmesi. Türkiye’den Bulgaristan üzerinden başka ülkelere geçmeye çalışan TIR sürücüleri, bunun için bu ülkede yeni belge almak zorunda. Yeni belgenin alınması sırasında ise TIR aracı Bulgar gümrük görevlileri tarafından yeniden muayene ediliyor.

Araç kuyruğunun oluşmasının üçüncü bir nedeni de Bulgar gümrüğünün ücretlerini kredi kartı ile yapması. Ancak bu ülkede giden TIR sürücülerinin önemli bir bölümünde kredi kartı bulunmuyor. Pos cihazıyla ödeme yapamayan sürücüler bunun üzerin gümrüğün karşı tarafında bulunan bir banka şubesine giderek para yatırmak zorunda kalıyor. Bulgar gümrüğündeki bu sıkıntılar nedeniyle Kapıkule yolunda oluşan TIR kuyruğu TEM otoyolu Edirne doğu kavşağına kadar ulaştı.

Benzeri bir sorun Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da yaşanıyor. Kapıkule’ye göre nispeten daha sakin olan Hamzabeyli’de de araç kuyruğu 15 kilometreyi buldu.

Yaşanan sıkıntı en çok sürücüleri olumsuz etkiliyor. Türkiye’den Almanya’ya gitmek üzere yola çıkan sürücülerden Osman Can, Kapıkule yolunda 36 saatten bu yana sırada olduğunu söyledi. Geçen süre içerisinde sadece 5 kilometre ilerleyebildiklerini anlatan Can, "Artık sıra arka tarafa doğru aldı başını gidiyor. Bizim de buradan daha kaç saatte geçeceğim meçhul. Şoförün rezilliğinin biri bin para. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz." dedi.

Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapan İsmail Türk karşı tarafta üç günden bu yana sırada olduklarını belirterek, orada sürücülerin, aç, susuz ve tuvaletsiz beklediklerini kaydetti. Türk, "Bu sıkıntı Bulgaristan’ın sıkıntısı. O yüzden arabalar geçemiyor. Türkiye’ye girdim. 10 dakika içerisinde çıkış yaptım. Oradaki sorun anladığımız kadarıyla Bulgaristan; gümrüğe rüşvet operasyonu yapmış. Eski memurlar toplanmış, yenileri ise işi bilmediği için işler böyle uzuyor." diye konuştu.

Okunma Sayısı: 3880
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı