"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TSK'da 'ihtiyat pilot' dönemi başladı

22 Kasım 2016, Salı 13:22
Türk Silahlı Kuvvetlerinin kriz veya harekat dönemlerindeki pilot ihtiyacının karşılanması için "ihtiyat pilot" uygulaması hayata geçirilecek. Bu kapsamda kendi istekleriyle görevden ayrılan pilotlardan gerekli şartları taşıyanlar, başka bir kurumda çalışsa bile imzalayacakları sözleşmeyle TSK'da görev alabilecek, savaş uçağı kullanabilecek.

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle Milli Savunma Bakanlığınca bazı düzenlemelere gidildi. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen maddeyle kriz veya harekat kaynaklı ihtiyaç durumlarında kuvvet komutanlıklarının pilot ihtiyacının karşılanması amaçlandı.

Buna göre, söz konusu durumlarda pilot ihtiyacının muvazzaf personel dışında harbe hazır pilotlarla karşılanabilmesi için, bu komutanlıklar bünyesinde pilot olarak hizmet vermiş ve kendi istekleriyle görevden ayrılmış olanlardan uçuş için gerekli şartları taşıyanlar, ilgili kuvvet komutanlığının teklifi ve Mili Savunma Bakanlığının onayıyla "ihtiyat pilot" olarak görevlendirilebilecek.

BAKANLAR KURULU BELİRLEYECEK

İhtiyat pilotlara, belirli aralıklarla ayda üç iş gününden kısa olmamak ve bir sözleşme yılında toplam altmış iş gününü geçmemek kaydıyla, belirlenecek hava araçlarında ve bölgelerde görev uçuşu yaptırılacak. Bu sürede ihtiyaca göre tazeleme ve harbe hazırlığın devamı eğitimi verilecek. İhtiyat pilot sayısı, ilgili kuvvet komutanlığının önerisi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek. 

Söz konusu şartları taşıyanlar, imzalayacakları sözleşmeyle ihtiyat pilot statüsüne alınacak. Bir kurumda görevli olanların sözleşmeleri, ihtiyat pilotun yazılı rızası alınarak istihdam edildikleri tüzel kişilikle, diğerlerinin sözleşmeleri ise kendileriyle imzalanacak. Söz konusu sözleşmeler ilgili kuvvet komutanlığının teklifi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görmesi halinde tek taraflı olarak feshedilebilecek. İlgili kuvvet komutanlıkları tarafından eğitim veya görev amaçlı uçuş yapacak olan ihtiyat pilotunun uçuş ve görev süreleri, pilotun görev yaptığı kuruma da bildirilecek. Uçuş görev süreleri ve uçuş süreleri ilgili komutanlık ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün mevzuatında belirtilen süreleri kapsayacak ve karşılıklı koordinasyonla düzenlenecek. 

ÖDENECEK ÜCRET BÖYLE HESAPLANACAK

İhtiyat pilotlara yönelik gerçekleştirilecek mali hususlara da değinilen düzenlemeye göre, aylık görev süresi içinde toplam üç saati geçmemek üzere, ilgili kuvvet komutanlığınca kayıt altına alınan her uçuş saati başına jet pilotları için 10 bin, pervaneli pilotları için 7 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda uçuş tazminatı ödenecek. Görev yapılan her gün için ise jet pilotlarına 2 bin 500, pervaneli pilotlarına 2 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ayrıca ödeme yapılacak. Bir saatten az uçuş süreleri için de uçulan süreyle orantılı ödeme gerçekleştirilecek. Bu ödemeler, uçuşun gerçekleştiği ayı takip eden ay başında verilecek.

İhtiyat pilot olarak çalıştırılanlara, aylık görev süresi içinde ilgili komutanlıkça ihtiyaç duyulması halinde üç saatten fazla uçulan her uçuş saati başına jet pilotları için 5 bin, pervaneli pilotları için 3 bin 500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu uçuş tazminatı, her sözleşme yılının sonunda ödenecek. Bu ödemenin yapılmasında yıllık 80 saatten fazla uçuşlar dikkate alınmayacak. Yıllık sözleşme süresini tamamlamadan ayrılanlara toplu uçuş tazminatı ödenmeyecek. Bu pilotların göreve çağrılma usulleri, tabi olacakları disiplin hükümleri, sağlık yetenekleri, kıyafetleri, yapılacak sözleşmelerle diğer hususlar Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

ASKERİ FABRİKA VE TERSANELERE YETKİ

Kanun Hükmünde Kararname'yle Milli Savunma Bakanlığı Görev ve Teşkilatı Hakkında Kanun'da da düzenleme yapıldı. Ek maddeyle askeri fabrikalar ve tersanelere kamu idarelerinden, kamu iktisadi teşebbüslerinden, yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerden sipariş alma veya bunların ihtiyaçları için teklif verme, bu siparişler ve teklifler sebebiyle her türlü ticari işlemlere girişme ve gerektiğinde müşterek imalatta bulunma, atıl durumda olan tezgah ve ekipmanlarını kiralama yetkisi verildi. Bunlar için "üretim planlaması çerçevesinde olması" ve "asli görevlerini aksatmamak" şartı aranacak. 

EMEKLİ SUBAY VE ASTSUBAYLARA GÖREV

Aynı kanundaki bir başka düzenlemeyle emekli subay ve astsubaylar, 31 Aralık 2020'ye kadar Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilebilecek. Bu kişilere görev yaptıkları her gün için bin 500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ücret verilecek. Bu kapsamda görevlendirilebilecek toplam personel sayısı 300'ü geçmeyecek. Görevlendirileceklerin seçimi, nitelikleri, görev ve yetkileri, verilecek ücretin tutarı ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Uzman Erbaş Kanunu'na eklenen geçici maddeyle de 7'inci hizmet yılını tamamlamış ve 10'unu hizmet yılını bitirmemiş uzman erbaşlara, gerekli şartları taşımaları durumunda, yapılacak ilk astsubaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verildi.

AA

Etiketler: tsk, pilot
Okunma Sayısı: 1657
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı