"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TSK'da yaralı yok, ÖSO'dan 2 şehit var

25 Ağustos 2016, Perşembe 11:35
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Cerablus'a yönelik 'Fırat Kalkanı' harekatında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaralı ya da can kaybı olmadığını 2 ÖSO askerinin şehit olduğunu açıkladı.

Operasyon hakkında da bilgi veren Işık "Her şey planlanan şekilde yürüyor. Dün sabah saat 04.00'te operasyon başladı ÖSO'nun Cerablus'un etrafını kuşatması arkasından oraya girip DAEŞ'in temizlenmesi stratejisi. ÖSO'ya Türkiye olarak ciddi destek veriyoruz. Dün Cerablus kontrol altına alınmıştı şimdi temizlenme yapılıyor" diye konuştu.

NTV canlı yayınında Funda Görey'in sorularını cevaplayan Bakan Işık'ın açıklamaları şöyle:

Ne kadar sürecek bu operasyon?

Operasyonun iki temel amacı var bir sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. İki yerine de PYD'nin YPG'nin orada bulunmaması. ÖSO kontrolü sağlayana kadar orada kalmak hakkımız. Şu anda Suriye'de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz.

PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin tamamlanması bekleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz.

Operasyona kaç asker katıldı sayı artacak mı?

Harekatın ana unsuru ÖSO, biz onlara destek veriyoruz. Böyle bir harekat sürerken asker sayısı vermek doğru değil. Ana unsur sayı olarak da ÖSO. ÖSO'nun bu harekatı yürüttüğünü ona destek verdiğimizi söylüyoruz. Amacımız kimseyle çatışmak değil hedef sınır güvenliğimizi sağlamak, DAEŞ'in terk ettiği topraklara da PYD'nin yerleşmesini engellemek. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler. TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO'dan 2 şehit var 2 de yaralı var.

Rusya'dan güçlü destek açıklaması gelmedi. Şam yönetimine bilgi verildi mi?

Rusya ve ABD'ye daha önceden bilgi verildi. Operasyon başlayacak ÖSO başlatacak biz de destek vereceğiz noktasında. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı. Suriye rejimini yok sayamayız. Esad, Suriye'nin geleceğinde olamaz.

3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz hala. Terörden arındırılmış bölge oluşturulursa gitmeleri söz konusu olur mu?

Arzu ediyoruz ki aktörler Suriye sorununu bir şekilde çözsün bu insanlar da güvenli bir şekilde ülkelerine dönsünler.

Operasyonu nasıl izlediniz? Karar, Güvenlik Zirvesi'nde mi alındı?

Bu tip operasyonların kararı 1 günde verilmiyor. Son dönemde özellikle PYD mahallenin şımarık çocuğu tavrıyla Türkiye'nin çıkarlarını tehdit ediyordu.

Daha önceden hazırlıklar vardı. PYD'nin oraya yerleşmemesi için hazırlıklarımız vardı. Operasyon sırasında ben Kocaeli'ndeydim.

TSK'nın bu konuda tecrübesi var. Fırat Kalkanı ismi güzel bir isim Türkiye'nin politik tercihini de yansıtıyor. Bu konuda askerlerimiz zannediyorum teklif ettiler cumhurbaşkanımız onayladı.

Okunma Sayısı: 2125
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı