"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye çapında gösteriler sürüyor

11 Ekim 2014, Cumartesi 22:30
Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Şırnak

Cizre ilçesinde IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde silahla yaralandığı öne sürülen 8 yaşındaki çocuk, ilk müdahalenin ardından Gaziantep'e gönderildi.

Cizre’de Nur Mahallesi Özkan Caddesi'nde izinsiz gösteriler sırasında evinin önünde bulunduğu iddia edilen H.B. (8), yaralandı.

Yaralanan H.B, Cizre Devlet Hastanesi'nde kaldırıldı. Hastanede tedavisi yapılan H.B'yi HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ziyaret etti. Sarıyıldız, yaralanan çocukla ilgili doktorlardan bilgi aldı. H.B, tedavisine devam edilmesi için ambulansla Gaziantep'e gönderildi.

Hastane çıkışında açıklamada bulunan Sarıyıldız, çocuğun polis silahıyla yaralandığını iddia etti. Faysal Sarıyıldız, polislerin gösterilerde av tüfeği kullandığını ileri sürerek, "Bu konuda Şırnak Valisi Hasan İpek ile görüştük. Polis bir gösteriye müdahale ederken yasal çerçevenin dışına çıkılmamalı. Bu konu etkili bir şekilde soruşturulmalıdır" dedi.

Sarıyıldız ve beraberindekiler, yaralı çocuğun Gaziantep'e sevk edilmesinden sonra hastaneden ayrıldı.

Ağrı

 Tutak ilçesinde, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösterilerde gözaltına alınan 5 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İlçede, terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde, çevreye ve iş yerlerine zarar verdiği iddiasıyla gözaltına alınan 5 kişi, Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından Adliyeye sevk edildi.  Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

 

 

Çanakkale

  Çanakkale'de IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) yönelik saldırılarını protesto eden grup ile bir diğer grup arasında çıkan arbedeye polis müdahale etti. 

Akşam saatlerinde İskele Meydanı'nda toplanan ve aralarında bazı sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu grup basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından dağılanlar, Kordon Boyu'nda bekleyen diğer grup ile karşı karşıya geldi. Aralarında başlayan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine yaklaşık 100 kişilik kalabalığa polis müdahale etti.

 

 

İstanbul

 Beyoğlu Tünel'de toplanarak Galatasaray Lisesi önüne yürüyen bir grup, Taksim Meydanı'na çıkışları polis tarafından engellenince basın açıklaması yaparak dağıldı.  

Ellerindeki HDP flamaları ve dövizlerle Tünel önünde toplanan gruptakiler, terör örgütü lehine slogan atarak, Galatasaray Meydanı'na yürüdü. 

Polis ekipleri, gruptakilerin Taksim Meydanı'na yürümelerine izin verilmeyeceğini belirterek, İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Lisesi önünden geçişleri kalkanlarla engelledi. 

Burada grup adına yapılan açıklamada, "tüm dünyada Kobani (Ayn el Arap) için ayağa kalkan kalabalıkların taleplerine yanıt verilmesi" istenerek, Kobani halkının kendisini savunabilmesi için yardım koridoru açılması talep edildi. 

 Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı. 

 

Siirt

 Siirt'te IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında kamu binaları, banka şubeleri ve iş yerlerinin yanı sıra Siirt İl Halk Kütüphanesi de zarar gördü.

Doğan Mahallesi Mithat Öktüren Caddesi'nde bulunan Siirt İl Halk Kütüphanesi IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu, 3 katlı kütüphanenin büyük bölümü yandı. 

Saldırıda, kütüphanenin 1964 yılından bugüne kadar olan tüm arşivi kül oldu. Yangın sonucu kütüphanenin yanında bulunan ve Halk eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile 300 kişilik konferans salonu da tamamen yandı.

Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengizhan Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphaneye yapılan saldırının bir ilin kültürüne ve belleğine yönelik olduğunu söyledi. Molotofkokteylleri atılan kütüphanede çıkan yangında kitaplarının yüzde 80'inin kurtarıldığını belirten Başaran, şöyle konuştu: 

"İzinsiz gösterilerde kütüphanemiz ateşe verildi. Kütüphanemizde 58 bin kitap bulunmaktaydı. Buradan günlük düzenli olarak 200 gencimiz hizmet alıyordu. Gelip burada üniversite sınavlarına hazırlanıyorlardı. Dün bir gencimiz ders çalışmak için geldiği kütüphanenin önünde yandığını görünce ağlamaya başladı. Bundan biz de çok etkilendik. Eğitim yuvalarının kütüphanenin yakılıp yıkılması ne kimseye fayda verir ne de yarar getirir. O gencimizin yaşadığı duyguları çok iyi anlayabiliyorum. 5-6 ay sonra bu gençlerimiz sınavlara hazırlanacaklar, burada gelip gece gündüz hazırlanıyorlardı. Demirbaşa ait hiçbir şey kalmadı, bilgisayarlarımız, sandalyelerimiz ve masalarımız yandı."

- "50 yıllık arşiv kül oldu"

Kütüphanenin 1964 yılında kurulduğunu hatırlatan Başaran, çıkan yangın sonucu 50 yılık bir arşivin kül olduğuna vurgu yaprak "Şu anda kütüphane ile ilgili hiçbir belge ve bilgi elimizde mevcut değildir" dedi.

Kitapların kurtarılmasının kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Başaran, şöyle konuştu:

"Kitaplar bir şehrin kültürünü hafızasını ve belleğini oluşturuyor. Gelecek nesillere, onlara miras olarak bırakacağız. Yarın çocuklarımız araştırma yapmak istedikleri yerler ilk başta kütüphaneler olacaktır. Bizler de kitaplarının yüzde 80'nin kurtarılmasının sevincini yaşamaktayız. En yakın zamanda bakanlığın desteğiyle Siirt'te daha modern bir kütüphane kazandırılacak."

Kütüphane ve eğitim yuvaların yakılması toplumun her kesiminden tepki aldığını aktaran Başaran, bir daha böyle olayların ülkemizde ve bölgemizde yaşanmaması temennisinde bulundu. 

 

Zonguldak

 Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırılarını protesto bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilere tepki amacıyla 25 kişilik grup, bayrak yürüyüşü düzenledi.

Çatalağzı Gençlik grubunca, Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen eylemde, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Şahin Kayış, grup adına yaptığı açıklamada, son dönemde Kobani'deki olayları bahane edip Türk bayrağını yakan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün büstüne saldıranları protesto etmek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Yüzyıllardan beri Türk topraklarda birlikte yaşadıklarını ifade eden Kayış, "Bizler birlikte bu ülkeyi kurtardık. Kesinlikle Kürt kardeşlerimizle bir sorunumuz yok. Bu olayları yapanları sadece bireysel olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonra olacak olaylara tepkimiz devam edecek. Ülkemizin kurucusu Atatürk’e ve bu milletin simgesi olan bayrağımıza yapılan her saldırı bütün Türk milletine yapılmıştır. Bütün halkımızın aynı tepkiyi vermelerini bekliyoruz. İnşallah bundan sonra böyle şeylere tepki vermek zorunda kalmayız" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Etiketler: kobane, ışid, suriye, gösteri
Okunma Sayısı: 1056
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı