"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye dinden uzaklaşıyor

05 Mart 2015, Perşembe 08:00
Yazar Mustafa Akyol, AL Monitor gazetesi için kaleme aldığı makalesinde AKP döneminde Türkiye’nin dindarlaşmadığını aksine gittikçe dinden uzaklaştığını öne sürdü.

“Türkiye dindarlaşmıyor, aksine dinden giderek uzaklaşıyor” başlıklı makalede Akyol, bu tezini destekleyecek bir araştırmadan da örnek verdi. Akyol yazısında, “Geçen 13 yıllık İslâmcı iktidarın sonucunda ortaya çıkan tablo, yolsuzluk, adam kayırmacılık, kibir ve bir de çok çirkin bir İslâm-içi kavga oldu. Diyanet İşleri Mehmet Görmez’in de kısa süre önce uyardığı gibi, bugün genç kuşaklar “Eğer din buysa, biz o dünyada yokuz” diyebilirler. Ve Türkiye dinden daha da hızlı şekilde uzaklaşabilir” görüşünü dile getirdi. 

Dinin günlük hayata etkisi azaldı

Yazısında,  Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nde din sosyolojisi üzerine çalışan doktor adayı Volkan Ertit’in “Endişeli Muhafazakârlar: Dinden Uzaklaşan Türkiye” isimli kitabından alıntılar yapan Akyol, şunları kaydetti: Ertit, “Endişeli Muhafazakârlar: Dinden Uzaklaşan Türkiye” isimli yeni kitabında Türkiye toplumunda dinin gücünün aslında giderek azaldığını savunan pek çok veriyle çıkıyor karşımıza. Ertit’e göre “toplumun sekülerleşmesi, bireyin inandığı kutsalların günlük yaşama etkisinin azalması” anlamına geliyor. Bu açıdan Türkiye’nin kesinlikle sekülerleşme yolunda ilerlediğini savunuyor Ertit. Çünkü ona göre eğilim İslamlaşma yönünde olsaydı, Türkiye’de yaşanacaklar şöyle olurdu: Genç nesillerin eski nesillere kıyasla daha dindar olması, Eşcinsellerin daha az görünür olması, Evlilik öncesi flörtün azalması, Evlilik öncesi ya da evlilik dışı cinsel ilişkinin azalması, Doğaüstü varlıklara inancın artması, Vücudun hatlarını ortaya çıkarmayan giyim tarzının ağırlık kazanması, Günlük ilişkilerde “Kutsal”ın etkisinin artması…

Gidişat aksi yönde

Ne var ki, Türkiye’deki gidişat tam aksi yönde olduğunu söylüyor. Meselâ 2008’de yapılan bir “Türk Ailesi ve Din” anketine göre ebeveynlerin yüzde 84’ü genç nesillerin kendilerinden daha az dindar olduğunu düşünüyor. Basından ve sosyal medyadan evlilik öncesi ve evlilik dışı ilişkilerin yaygınlaştığı anlaşılıyor. “Şık tesettürlülerin” takip ettikleri moda ve stil dergileri bile var. 

Popüler ilahiyatçılar insanları daha dindar yapmıyor

Televizyonlarda da en çok rağbet gören ilahiyatçılar da cehennem ateşiyle korkutanlar değil, modern eğilimler konusunda insanı rahatlatanlar oluyor. (...) Ertit’e göre bu gibi popüler ilahiyatçılar “insanları daha dindar yapmıyor, aksine modern zamanlarda dinden uzaklaştığını hisseden insanlara biraz huzur aşılıyor (…) İnsanların hayatlarını kökten değiştirmeye zorlayacak yanıtlar vermekten de kaçınıyor.” (...) AKP iktidarında Türkiye’deki muhafazakârların da daha görünür, güçlü ve hırslı hale geldiklerini de ekliyor. Ancak devletin giderek İslâmcılaşmasıyla, toplumun giderek dindarlaşması çok farklı şeyler. Ve ikincisi Türkiye için söz konusu değil. Ne de olsa toplum, AKP iktidarı öyle istediği için değil, teknoloji, kentleşme ve kapitalizm etkileri gibi daha köklü dinamikler dolayısıyla sekülerleşiyor.

Yolsuzluk, adam kayırma, kibir...

Bir Türkiye gözlemcisi olarak ben de Ertit’in savlarının çoğuna ve genel değerlendirmesine katılıyorum. Hatta AKP’nin Türkiye’yi yeniden İslâmileştirme yönündeki muhtemel girişimlerinin ters tepeceğini ve sekülerleşmeyi daha da hızlandıracağını söyleyebilirim. Şu anki mevcut iktidar tablosu bile sekülerleşmeyi hızlandırıyor. Nasıl mı? Çünkü AKP’den önce din sınanmamıştı. İslâmcılar, kendi iktidarlarının başkalarınınkinden daha faziletli bir toplumsal düzen üreteceğini savunabiliyorlardı. (...) Ne var ki, geçen 13 yıllık İslâmcı iktidarın sonucunda ortaya çıkan tablo, yolsuzluk, adam kayırmacılık, kibir ve bir de çok çirkin bir İslâm-içi kavga oldu. Diyanet İşleri Mehmet Görmez’in de kısa süre önce uyardığı gibi, bugün genç kuşaklar “Eğer din buysa, biz o dünyada yokuz” diyebilirler. Ve Türkiye dinden daha da hızlı şekilde uzaklaşabilir.” 

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 4038
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı