"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye hazır değil

05 Temmuz 2016, Salı
“Bıraksaydık da ölseler miydi?” , “Savaş bitince gidecekler”, “Çalışma izni verilecek” derken Suriyelilere vatandaşlık verilmesi gündeme geldi. Konuyu değerlendiren uzmanlar bunun ciddi sosyolojik sıkıntılara sebep olacağı görüşünü savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılacağını açıklaması akıllara seçimleri getirdi. Türkiye’de kayıtlı olarak yaşayan yaklaşık 2 milyon 750 bin Suriyeli T.C vatandaşı olursa bunların 1 milyon 500 bini seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olacak. Suriyelilerin bir anda Türkiye yönetiminde söz hakkına sahip olma ihtimalleri ise vatandaşları tedirgin etti. Gelişmeleri Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan  bunun çok ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını söyledi. Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş başlangıcıyla birlikte uygulamaya koyduğu “açık kapı” politikasını anımsatan Erdoğan, “Bu politikanın başlangıcında bu kadar çok insanın Türkiye’ye geleceği ve bu kadar kalacağı beklenmiyordu. Bu biraz da gerçekliği kabul etmekle ilgili bir durum. Ahmet Davutoğlu’nun 2012’deki öngörüsü 100 bin idi. Ama sonra sayılar devam etti ve arttı. Bu saatten sonra Suriyeliler’in gideceği belli oldu. Vatandaşlık konusu tartışılacaktı ama biraz erken tartışılmaya başlandı. Savaş bitse bile bugün yüzde 10’u ancak geri dönecektir. Geri kalanı Türkiye’de kalacaktır” dedi.

“Siyasî ve ekonomik sonuçları olacak”

Bu konuda, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi olarak yaptıkları bütün kamuoyu araştırmalarında olumsuz bulgular elde ettiklerini kaydeden Erdoğan, “Türk halkının çok tedirgin olduğu konulardan birisi Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesiydi. Şimdi Cumhurbaşkanı söyledikten sonra muhtemelen Hükümet adım atacaktır ve bu konuda düzenleme yapmaya çalışacaktır. Ama bunun çok ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olacaktır” diye konuştu. Yaklaşık 3 milyonluk Suriyeli nüfus içerisinde 1 milyon 800 bin civarında oy kullanacak insan bulunduğunu belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdi yaptığı açılımı bu yönüyle de değerlendirmek gerektiğini işaret etti.

 

Okunma Sayısı: 3042
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı