"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye için kuraklık tehlikesi kapıda

14 Ekim 2016, Cuma 11:15
19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin son 20-30 yılda sulak alanlarının yaklaşık yüzde 40'ını kaybettiğini belirterek, "Karadeniz'in dağlarındaki pınarların yüzde 50'si kurumuş durumda. Uludağ'ın eteklerine bakın pınarlarda ciddi sorunlar var." dedi.

Demir, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen bir etkinliğe katılmak üzere geldiği kentte, küresel ısınmaya karşı duyarlı bir toplum olmanın önemine vurgu yaptı.

Gelecek nesillere susuzluk tehdidini anlatacak ve buna karşı tedbir alacak ülkesel politika merkezi kurulmasını öneren Demir, yerel yönetimlerin de alacağı önemli tedbirler bulunduğunu, ciddi anlamda çalışması yapılması gerektiğini söyledi.

"Ürün deseni kuzeye kayar"

Demir, önlem alınmaması durumunda ülkenin 30 yıl sonrasının tehlike altında olduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi bekleyen en önemli tehlike, hızlı bir şekilde sıcaklıklık limitleri artıyor ve kuraklık riski ile karşı karşıyayız. Güneyden kuzeye doğru giden bir kuraklık var. 30 yıl sonra böyle devam ederse Türkiye'nin her bölgesinin kuraklıkla karşı karşıya gelme ihtimali var. En büyük tehlikemiz bu. Bu durum, beraberinde, kuraklığı yaşayan bölgelerdeki ürün deseninin kuzeye kaymasını getirir. Örneğin pamuğun, fındığın ve çayın Türkiye'den uzaklaşması gibi milli ürünlerimizin bile elimizden çıkması riskini beraberinde getiriyor. Bursa'nın doğası ve iklimi değişirse, dağlarına düşecek karın hem miktarı azalır hem de o karın dağlarda kalma süresi değişir çünkü kış periyodunu kısaltırsınız, buradaki turizmi öldürürsünüz."

Kuzeye doğru giden kuraklığın su kaynaklarını bitireceğini dile getiren Demir, "Karadeniz'in dağlarındaki pınarların yüzde 50'si kurumuş durumda. Uludağ'ın eteklerine bakın, pınarlarda ciddi sorunlar var. Türkiye son 20-30 yılda sulak alanlarının yaklaşık yüzde 40'ını kaybetti. Bizim o eski kuşlarımızın yaşadığı güzel göllerimiz kurumaya başladı. Bunları eğer biz bugünden görmez, tedbir almazsak 20-30 sene sonra bu ülkede bir tane kuşun yaşayabileceği sulak alan kalmaz." dedi.

Demir, ülkenin en önemli su kaynağının Dicle ve Fırat olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin su kaynağının yaklaşık yüzde 40'ın teşkil ediyor. Dicle ve Fırat'ın üzerine oynanan oyunlar, Türkiye'nin elindeki toplam 112 milyar metreküp suyun yaklaşık 40 milyar metreküpünün Türkiye'den alınmasıdır. Bunun Türkiye'nin elinden gitmesi demek kişi başına düşen suyun 800 metreküplere inmesi demektir.'' ifadesini kullandı.

AA

Etiketler: kuraklık
Okunma Sayısı: 2436
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı