"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye IŞİD’in operasyon alanı oldu

30 Haziran 2016, Perşembe
IŞİD’in saldırılarını ve Türkiye oluşumunu değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Serhat Erkmen, “Türkiye IŞİD’in operasyon alanı oldu” dedi.

İstanbul Yeşilköy Havalimanı’nındaki saldırının arkasından da IŞİD çıktı. Başbakan Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yaptığı açıklamalarda işaret edilen örgüt IŞİD olarak belirtildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu Uzmanı Serhat Erkmen “ Türkiye IŞİD’in operasyon alanı oldu” dedi. IŞID’in eylemlerinin gerekçelerini açıklayan Erkmen, “Örgüt, Türkiye’yi rejimi nedeniyle doğal bir düşman olarak görüyor. Sınırda alınan tedbirler sonucunda örgütün kontrol ettiği topraklara ulaşım çok güçleşti. Son ses kaydında Ebu Muhammed Adnani’nin sözlerinden de örgüte ulaşımın zorlaştığı anlaşılıyor. Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’in savaştığı bazı muhalif gruplara destek vermesi de nedenler arasında gösterilebilir. Üstelik Türkiye bu muhaliflere sadece lojistik destek sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda IŞİD’in mevzilerine yaptığı yoğun topçu ateşi sayesinde muhaliflerin Kuzey Halep’te sağladığı ilerlemenin en önemli aktörlerinden birisi durumunda” değerlendirmesinde bulundu. 

Eylemler son derece karmaşık

Olayların son yıllarda arttığını belirten Erkmen, “Türkiye son 1,5 yıldır IŞİD’in en sık ve ölümcül yapabildiği dış operasyon sahası haline geldi. Bu durum, örgütün sürekliliği ve propaganda süreci açısından hayati öneme sahip bir olgu. Dolayısıyla IŞİD’in İstanbul Yeşilköy Havalimanı’ndaki saldırısını Türkiye-İsrail yakınlaşması ya da Rusya’yla düzelme yoluna giren ilişkilerle açıklamak pek doğru görünmüyor. Üstelik eğer saldırının zamanlaması tartışılacaksa IŞİD’in ‘Hilafet İlanının’ 2. yıldönümün bir gün öncesinde gerçekleşmesi daha dikkat çekici görünüyor. Çünkü diğerlerinden farklı özellikler taşıyan bu eylem, birkaç günde planlanabilecek ve hazırlığı yapılabilecek bir eylem olmanın ötesinde son derece karmaşık bir hazırlık gerektiriyor. Bu nedenle Yeşilköy Havaalanın’da gerçekleşen terör eylemini kısa vadeli konjonktürel gelişmelerle eş zamanlı olarak değil; örgütün genel hedef, yöntem ve sembolleri çerçevesinde Türkiye’de yürüttüğü saldırı dalgasının yeni bir evresi olarak okumak daha doğru görünüyor” açıklamalarında bulundu. 

30 IŞİD militanı Türkiye’ye yollandı

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili olarak ABD’den bir iddia geldi. CIA Direktörü John Brennan, “30 IŞİD militanının Türkiye’ye yollandığını” söyledi. CNN Türk’ ün haberine göre, Brennan, IŞİD’in militan sayısının El Kaide’nin en güçlü olduğu dönemden bile fazla olduğunu vurguladı. CIA Direktörü John Brennan geçen hafta ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’ni IŞİD hakkında bilgilendirmişti. Brennan, örgütün Libya’yı operasyon merkezi olarak kullanmasından endişe duyduklarını söyledi. Brennan’ın komiteye sunduğu raporda IŞİD’in Libya’da artan faaliyetlerinin Avrupa’da terör saldırılarını artırabilecek bir unsur olduğu vurgulanmıştı.

Okunma Sayısı: 1430
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı