"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye - İsrail mutabakatının detayları

27 Haziran 2016, Pazartesi 10:40
Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında varılan mutabakatta, Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı bildirildi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde mutabakata varıldı. Buna göre İsrail; Mavi Marmara saldırısında vefat edenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye’nin Gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul etti. Türkiye, Gazze’ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek

Al Jazeera'dan Ece Göksedef'in haberine göre Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde uzlaşmaya varıldı.

Üst düzey bir Türk yetkilinin Al Jazeera'ye verdiği bilgiye göre anlaşmanın detayları şöyle: 

• İsrail, Mart 2013’te Türkiye’nin ilk talebini karşılayarak tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilemişti. Mutabakat kapsamında Türkiye’nin diğer iki şartı da kabul edildi. İsrail, Mavi Marmara saldırısında vefat edenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye’nin Gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul etti.

• Mutabakat çerçevesinde Türkiye, Gazze’ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek. Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.

• Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu çözülüyor. Gazze’ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak.

•  Gazze’ye ilaveten Batı Şeria’ya yönelik Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi kolaylaşacak.

• İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor

Yetkili, "İsrail ile sağlanan uzlaşma, 31 Mayıs 2010’dan beri sergilediğimiz ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış bir diplomatik başarıdır" ifadelerini kullandı. "Türkiye’nin tüm şartları kabul edilmiş; Filistin halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım atılmıştır. Mavi Marmara şehitlerimizin arzuladığı şekilde Gazze’ye insani yardım yapılmasının yolu açılmıştır" dedi. 

Erdoğan, Abbas ile görüştü

Yetkilinin verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Başbakanlık'tan "Sayın Başbakanımız bir süredir İsrail'le yürütülen müzakerelerde varılan aşamayla ilgili olarak yarın saat 13.00'te Çankaya Köşkünde açıklamada bulunacaktır" açıklaması geldi. 

Karar görüşmesi Roma'da yapıldı

Mutabakata varılan son görüşme Roma'da yapıldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail'i ise Netanyahu'nun özel temsilcisi Ciechanover temsil etti.

Ciechanover ve Sinirlioğlu son olarak 8 Nisan'da Londra'da görüşmüştü. Görüşmenin ardından Türk Dışişleri'nden, "Heyetler, mutabakat metninin nihai hâle getirilmesi ve farklılıkların giderilmesi yönünde ilerleme sağlamışlar ve anlaşmanın çok yakında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda sonuçlandırılması hususunda uzlaşıya varmışlardır" açıklaması gelmişti.

Kerry ile görüşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da aynı gün akşam saatlerinde Roma'daydı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Roma'da bir araya gelecek olan Netanyahu, İsrail basınına göre, anlaşmanın detaylarıyla ilgili Kerry'ye bilgi verecek.

'İstihbarat şefleri görüştü'

Cumartesi günü İsrailli Haaretz ve Şalom gazeteleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile İsrail'in milli istihbarat örgütü Mossad'ın şefi Yossef Cohen ile anlaşmanın detayları üzerine görüştüğünü, Türkiye-Hamas ilişkileri üzerinde uzlaşmaya vardığını yazdı.

Erdoğan, Halid Meşal ile görüştü

Mutabakata varılmasına bir gün kala Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü.

İsrailli diplomatlar Türkiye ile yapılan görüşmelerde en önemli konulardan birinin Türkiye - Hamas ilişkileri olduğunu, "Hamas'ın herhangi bir üyesinin Türkiye'de bulunmasının kabul edilemeyeceğini" söylüyor. Türk diplomatlar ise Hamas konusunun bu görüşmelerin konusu olamayacağını belirtiyor. Ankara Filistin sorununun çözümü için Filistin yönetimiyle ve Hamas ile görüşmeye devam edileceğini vurguluyor. Taslak mutabakat metninde ciddi ilerlemenin sağlandığı Aralık ayında Halid Meşal Türkiye'ye bir ziyarette bulunmuştu. Türkiye, Filistin sorununda Hamas’a yönelik tutumunu değiştirmeyeceğini bu şekilde göstermiş oldu.

"Hamas şartı yok"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "İsrail ile normalleşmede Hamas ile ilgili bir sorunun olduğunu düşünmüyorum. Görüşmelerimizde Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da" dedi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da aynı gün verdiği bir röportajda Türkiye'de bulunan Hamas üyelerinin İsrail ve Filistin'in anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye geldiğini; Hamas'ın İstanbul'da askeri bürosu olmadığını vurguladı. "Zaman zaman Halid Meşal buraya gelir, bu ziyaretleri başka bir noktaya çekmek iyi niyetle bağdaşmaz. Biz Hamas ile de Filistin yönetimiyle de görüşmeye devam edeceğiz. İsrail öyle bir talepte [Hamas'la ilişkilerin kesilmesi] bulunacak bir konumda değil" dedi.

Bunun üzerine Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye’ye Filistin davasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşmesi sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etti.

Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.

Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.

Mart 2013’te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı.

Görüşmeleri, son kararnamede Türkiye'nin New York'taki BM daimi temsilciliğine atanan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürütüyor. İsrail tarafında ise başlangıçta Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’ün yürüttüğü görevi son iki görüşmede Başbakan Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover devraldı.

Denizden Gazze ablukası sürecek

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/denizden-gazze-ablukasi-surecek_401853

İsrail anlaşmasına şehit eşinden tepki

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/israil-anlasmasina-sehit-esinden-tepki_401854

İsrail gazetesi: Türkiye Gazze’ye ablukanın kaldırılması şartından vazgeçti

http://www.yeniasya.com.tr/dunya/israil-gazetesi-turkiye-gazze-ye-ablukanin-kaldirilmasi-sartindan-vazgecti_401843

İHH: İsrail'le yapılan anlaşma, Gazze ablukasının resmen tanınması demek

İHH, Türkiye ile İsrail arasında bugün varılması beklenen anlaşma hakkında bir bildiri yayınladı. Kurumun sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan bildiride, anlaşmaya niçin karşı çıkılması gerektiği detaylıca vurgulandı.

İslâmi Analiz'de yer alan habere göre; Türkiye'nin Siyonist rejim ile giriştiği anlaşma sürecinin 2010 yılında Gazze ablukasını kırmak üzere gerçekleştirilen Mavi Marmara girişiminin hedeflerinden çok uzak olduğu zira anlaşma maddelerinde anlaşmanın ablukanın yumuşatılmasına yönelik değil; resmi olarak tanınmasına dönük hususlar olduğu ifade edildi. İHH tarafından yayınlanan bildiri şu şekilde: 

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/ihh-israil-le-yapilan-anlasma-gazze-ablukasinin-resmen-taninmasi-demek_401844

Mavi Marmara karikatürleri

'Mavi Marmara' Hakkında

Mavi Marmara gemisi farklı milletlerden, farklı inanç ve dünya görüşüne sahip bir çok aktivist, gazeteci, sanatçı ve gönüllülerin İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonu ile bir araya gelerek, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kırmak için Sarayburnu'dan demir aldı ve menziline doğru harekete geçti.

İsrail, 31 Mayıs 2010 tarihinde, uluslararası karasuları kanunlarında karasuyu sayılmayan 70 km açıklarında Mavi Marmara gemisine operasyon düzenledi. İsrail onlarca asker, gemi, ve helikopterle düzenlediği operasyonda 9 Türk vatandaşını şehit ederken bir çok yolcuyu da yaraladı.

Ellerinde hiçbir silah bulunmayan Mavi Marmara yolcularına tam teşekküllü silahlarla müdahalenin yapıldığı hain ve zalim operasyonun ardından 'Mavi Marmara'. Filistin Mücadelesi'nin en önemli sembollerinden birtanesi haline geldi.

Yeni Asya yazar ve çizerleri de bu konu üzerinde hassasiyetle durdu. Hemen hemen her fırsatta 'Filistin Mücadelesi'ne -müsbet hareket doğrultusunda- destek olarak; İsrail'in zulümlerini, Filistin halkının mağduriyetini ulusal ve uluslararası kamuoyunun gündemine taşımaya çalıştı.

31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen elim hadiseden günümüze kadar gelinen süreçte, Yeni Asya Gazetesi Karikatüristi İbrahim Özdabak da Filistin Mücadelesi'nin yakın takipçilerinden birtanesi olarak Mavi Marmara'yı, mazlum Filistin Halkını, Zalim İsrail'in insan haklarını ayaklar altına alan zulümlerini karikatürlerine yansıttı.

İşte Yeni Asya Gazetesi İbrahim Özdabak'ın Mavi Marmara, İsrail zulmü, Gazze ve Filistin mücadelesi ile ilgili karikatürlerinden bazılarını görmek için tıklayınız: 

http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/mavi-marmara-karikaturleri_375309

 

Okunma Sayısı: 2352
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • talha

    27.6.2016 13:19:05

    ablukayı ancak mavi marmara ile kaldıralım anlarlar belki aynı güçte olduğumuzu ve bizi yıldıramayacaklarını, bizim inşallah zaferle döneceğimizi bilsinler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı