"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye nereye gidiyor?

04 Mayıs 2017, Perşembe
ABD Kongresi’nde Türkiye’de demokrasinin durumu ve son anayasa referandumuna dair düzenlenen panelde, Türkiye’de son yıllarda demokrasinin zemin kaybederek yerini otoriter bir yapıya bıraktığı belirtildi.

ABD Kongresi’nde Türkiye’de demokrasinin durumu ve özellikle de son anayasa referandumu ışığındaki gelişmeler hakkında panel düzenlendi. Kongre’de Helsinki Komisyonu olarak da bilinen Avrupa’da Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu ile Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu’nun ortaklaşa düzenlediği panelde Türkiye’de demokrasinin gidişatıyla ilgili ağır eleştiriler ve kaygılar dile getirildi.

Amerika’nı Sesi sitesinin haberine göre, panelin açılışında konuşan Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu Eş Başkanı, Demokrat Parti assachusetts milletvekili James McGovern, Türkiye’de son yıllarda demokrasinin zemin kaybederek yerini otoriter bir yapıya bıraktığını belirtti. McGovern, 15 Temmuz darbe girişiminin de hükümete daha baskıcı bir ortamı hayata geçirmek için gerekçe sunduğunu söyledi.

Referandum adil bir ortamda yapılmadı

Helsinki Komisyonu’nda siyasi danışman Everett Price’ın moderatörlüğünde yapılan “Türkiye’de Referandum Sonrası: Kurumlar ve İnsan Hakları” başlıklı panelde, ilk konuşmacı ABD Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı (IFES) Avrupa ve Avrasya Bölge Direktörü Beata Martin-Rozumilowicz, uluslararası gözlemcilerce anayasa referandumu süreci ve sistem değişiklikleriyle ilgili olarak dile getirilen endişeleri gündeme getirdi. Referandumun gerçekten bir demokratik sürece sahne olup olmadığı konusunda soru işaretleri bulunduğunu ifade eden Rozumilowicz, kampanya döneminde tek bir tarafın bütün sahaya egemen olduğunu ve eşit temsil açısından adil bir ortam bulunmadığını savundu. Rozumilowicz, bu süreçte sivil toplum örgütlerine de seslerini tam olarak duyurma şansı tanınmadığını, temel özgürlüklerin kısıtlandığını söyledi. Yargının da Kanun Hükmünde Kararnameler karşısında yetkisiz bir hale dönüştüğünü, Yüksek Seçim Kurulu’nun da şeffaflıktan yoksun olduğunu kaydeden Rozumilowicz, mühürsüz seçim pusulalarının geçerli sayılması kararının da referandum sürecinin güvenilirliğiyle ilgili belirsizliği arttırdığını belirtti.

Etiketler: referandum
Okunma Sayısı: 3206
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ARİF

    4.5.2017 12:08:52

    Türkiye nereye gidiyor.en geriye kuzey kore yoluda hızla ilerliyor.

  • cuma

    4.5.2017 02:22:11

    geriye

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı