"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Özarslan: Yolsuzluk cezasız kalıyor

22 Ekim 2017, Pazar 19:00
Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, Türkiye’de yolsuzluklarla mücadele için iyi bir alt yapının olmadığını belirterek yolsuzluk yapanlara karşı cezasızlığın çok yaygın olduğunu dile getirdi.

Dünyada yolsuzluklarla mücadele etmeyi hedefleyen Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International) Türkiye kolu, Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Başkanı Oya Özarslan, dünyada ve Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleye ilişkin olarak DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Türkiye’de yolsuzlukla mücadele edebilmek için hiç iyi bir alt yapının olmadığını belirten Özarslan, siyasetten başlanarak birçok alanda kangren olmuş durumların yaşandığını dile getirek milletvekili dokunulmazlıklarından medya kuruluşlarına kadar  önemli konularda açıklamalarda bulundu. Yolsuzluk söz konusu olduğunda dokunulmazlığın kaldırılıp, yargılama yapılamadığını belirten Özarslan, “Böyle bir sorunumuz var. Sonra mal varlıkları, seçim finansmanı, bunların açık olmasına ilişkin doğru düzgün bir yasamız yok. Medya alanına baktığımızda, medya dışında iş yapan şirketlerin bir medya kuruluşuna sahip olup bunu bir güç kaynağı gibi kullanması sorunumuz var. İhalelerin yüzde 50’den fazlası açık olmayan bir şekilde yapılıyor. Bilgi edinme neredeyse hiç mümkün değil, çok zor koşullarda ve çok sınırlı kırıntılar halinde bilgi edinebiliyoruz. Yolsuzluk yapanlara ilişkin cezasızlık çok yaygın.” diye konuştu.

İhale sistemi şeffaflıktan uzak

Uluslararası Şeffaflık Örgütü olarak Türkiye’de bazı araştırmalar yaptıklarını belirten Özarslan, özellikle belediyeler, ihaleler, inşaat ve imar gibi daha çok ruhsat ve izin gerektiren alanlarda problemler yaşandığına dikkat çekerek, “Belediyelerin işlemleri buradaki temel unsurlardan biri. Bunun yanı sıra ihale sisteminde eksikler var. İhale sistemi günden güne şeffaflıktan uzaklaşıyor. Açık ihale sistemi ile yapılan ihalelerin sayısı büyük oranda düşüyor. Tarafların rekabetçi bir şekilde yarışabildiği ve kamuoyu için en yararlı sonucun oluşabildiği ihale imkânlarının azaldığını görüyoruz. Yaptığımız anketlere göre ayrıca hem siyasi partilerde hem de medyada büyük bir yolsuzluk algısı olduğu ve onlara güvenilmeyeceği düşünülüyor.” diye konuştu.

 

Güvensizlik olarak geri dönüyor

Yolsuzluk yapanların yargılanmayıp, cezalandırılmadığı durumların sisteme güvensizlik olarak geri döndüğünü vurgulayan Özarslan, “Hukuk devletinin işlemediğine olan inanç gittikçe artıyor. Siyasî dokunulmazlıkların yanı sıra bürokratik dokunulmazlıkların da arttığını görüyoruz. Bunların hepsi hukuk devletinin eriyip gitmesi ve insanların yolsuzluğa daha çok bulaşması için fırsat ve uygun ortam olarak ortaya çıkıyor. Yolsuzlukla mücadele edebilmek için hiç iyi bir alt yapımız yok doğrusu.” ifadelerini kullandı.

Türkiye kaybediyor

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye’nin son dört yılda büyük bir irtifa kaybettiğine dikkat çeken Özarslan, “Bu endekse göre Türkiye 22 ülke geriledi, yani 22 ülke bize göre daha rekabetçi bir konuma geçti.” dedi.

Etiketler: yolsuzluk, şeffaflık
Okunma Sayısı: 1913
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı