"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üniversite kayıtları bugün başlıyor!

28 Temmuz 2015, Salı 09:47
Büyük bir maratonun sonunda istediği bölüme yerleşmeye hak kazanan adaylar için şimdi üniversite kayıt işlemleri başlıyor. 2015 Üniversite online kayıtları 28 Temmuz'da başlayıp 5 Ağustos'ta sona erecek. Peki hangi üniversitelere e-Kayıt yapılacak?

ÖSYM, 2015 yerleştirme sonuçlarını açıkladı. İyi bir gelecek için üniversite okumak isteyen öğrencilerin girdiği 2015 LYS ve YGS  Üniversite tercih sonuçları 'sonuc.osym.gov.tr'den açıklandı.

YGS ve LYS puanlarına göre ön lisans veya lisans programlarına yerleşecek adayların yaptığı tercih işlemlerinin açıklanmasından sonra gözler üniversite kayıt tarihlerine çevrildi. Üniversite adayları bu yıl bütün devlet üniversitelerinde yapılabilecek elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini 28 Temmuz-5 Ağustos'ta gerçekleştirebilecek.

Üniversite adayı öğrenciler 2015 YGS veya 2015 LYS puanlarıyla önlisans veye lisans programlarına yerleşmek için Üniversite Taban -Tavan Puanları ve Başarı Sıraları ile yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yaptılar.

KAYITLAR 3-7 AĞUSTOS'TA

2015-2016 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

Üniversite tercih ve kayıt tarihleri ne zaman? 

Üniversite tercih ve kayıt tarihleri açıklandı. Peki üniversite tercih tarihleri ne zaman? Üniversite kayıt tarihleri ne zaman? sorularının cevaplarını detaylardan görebilirsiniz. YÖK'ten yapılan açıklamalara göre bu yıl devlet üniversitelerine yerleşen tüm öğrenciler e-kayıt sistemi ile işlemlerini yapabilecek. E-devlet kapısında bulunan e-kayıt sistemine giriş yapmak için detaylara bakınız. İşte 2015 Üniversite tercih, kayıt tarihleri ve tüm detaylı bilgiler.

E-KAYIT İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

YÖK, üniversite tercihlerinin 6-14 Temmuz'da alınacağını, kayıtların ise 3-7 Ağustos'ta yapılacağını bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında üniversite adayları tercihlerini 6-14 Temmuz'da yapacak. ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ise bütün üniversitelerde, 3–7 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.

Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan, elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasına bu yıl devlete ait bütün yükseköğretim kurumlarında geçilecek. Bu kapsamda, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde devlet üniversitelerine yerleşen bütün öğrenciler, elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini 28 Temmuz-5 Ağustos'ta yapabilecek.

Öğrenciler isterlerse e-kayıt isterlerse de üniversitelerine giderek şahsen kayıt yaptırabilecek. Süresi içerisinde şahsen kayıt veya e-kayıt yaptırmayan ve işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek.

E-kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, "https://www.turkiye.gov.tr/" adresinden "e-hizmetler" bölümündeki "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" başlığı altında açılacak olan "Üniversite e-Kayıt" seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilecek.

Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabilecek. E-kayıt işlemi 2015-2016 öğretim dönemi için ÖSYM'den temin edilecek yerleşenlere ilişkin veri içerisindeki öğrencileri kapsayacak. E-kayıtta, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dahil edilmeyecek.

E-kayıt olmayı tercih eden öğrencilerin üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek olmayacak. Öğrenciler, elektronik kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecek.

E-Devlet şifre işlemleri

1) e-Devlet şifresi

e-devlet şifresi kullanarak, e-devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmeniz için, bir e-devlet şifresi almanız gereklidir. Bu durumda, e-devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak temin edebilirsiniz. Başvurduğunuz PTT şubesinde, e-Devlet şifresi alım işlemleri için, sizden 2 TL ücret ve bir takım kişisel bilgileriniz talep edilecektir ve bunların ardından şifrenizi almış olursunuz. e-Devlet şifrenizi temin ettikten sonra, kamu kuruluşları ile ilgili işlerinizi, e-devlet sistemine giriş yaparak ve burada T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak yapabilirsiniz.

Eğer, mobil imza yöntemi ile e-devlet sistemi üzerinden işlem yapmayı tercih ettiyseniz, yapmanız gerekenler şöyledir;

2) Mobil imza

Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, vatandaşlara sunulmaktadır. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında, GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan belirli bir miktar ücret talep edilmektedir. Mobil imza, güvenlidir ve elektronik imza görevi üstlenir. Mobil imza aynı zamanda, ıslak imza niteliğinde bir imzadır. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlere doldurmak olacaktır. Böylece e-devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bir diğer yöntem olan elektronik imzanın özellikleri ise şöyledir;

3) Elektronik imza

Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yolu ile kimlik tespitinde kullanılan bir imza çeşididir. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece, T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli olacaktır.

KAYIT İŞLEMLERİ

Kayıt işlemleri bütün üniversitelerde Eylül ayında yapılıyordu.YÖK, her yıl eylülde yapılan üniversite kayıt tarihlerini değiştirdi. Kayıtlar artık 3-7 Ağustos arasında yapılacak. Ek yerleştirme başvuruları da 17 Ağustos'ta başlayacak

Üniversite Kaydı İçin Gerekli Belgeler:

1.Adayın ÖSYS Sonuç Belgesi

2.Adayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamaz) Aday ek puandan yararlanarak yerleşmiş ve alan/kol/bölümü diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, ek puan esas olan okul ve alan/kol/bölümden mezun olduğunu gösterir resmi belge

3.Nüfus cüzdanının onaylı örneği

4.İkametgâhı ile ilgili beyanı

5.Askerlik çağına gelmiş veya daha yukarı yaştaki erkek adaylar için ilgili askerlik şubesinden alınacak “bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı”na dair belge

6.12 adet 4.5 x 6 (cm) ebadında fotoğraf (fotoğraflar son altı ay içinde, önden, başı ve boynu açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.)

7.Kayıttan önce belirlenip ilan edilecek diğer belge

Yükseköğretim öğrencileri, kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadırlar.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Anadolu Üniversitesi Merkezi Açıköğretim programlarını kazanan adayların, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuç listeleri adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine gönderilecektir.

Yükseköğretim Kurumları, 2015-2016  öğretim yılında yükseköğretim programlarına kayıt olacak bütün adayların verecekleri belgeleri, Merkezimiz tarafından üniversitelere gönderilen fotoğraflı yerleşen adaylar listesindeki bilgilerle karşılaştırarak kontrol edecek, durumlarından kuşku duyulan adayların bilgilerini Merkezimizden ayrıca isteyebilecektir. Kopya eylemine karışma, yerine başkasını sınava sokma ve diğer herhangi bir sahtecilik veya kural dışı durumla karşılaşıldığında, olayın üzerinden kaç yıl geçmiş olursa olsun, ilgili makamlara bilgi verilerek gerekli yasal ve idari işlemlerin yapılması istenecektir.

Etiketler: üniversite, kayıt
Okunma Sayısı: 1684
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı