"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Üniversite sınavında uygulanan tuvalet yasağı, insan haklarına aykırı'

14 Haziran 2015, Pazar 11:01
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) uygulanan tuvalet yasağının insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.

ÖSYM’nin 2011 yılından bu yana aldığı görülmemiş önlemlerin öğrencilerin sınavdaki başarısını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, tuvalet yasağının sınav stresi yaşayan öğrencilerin psikolojilerini ve sınav başarılarını olumsuz etkilediğini savundu. Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, konu hakkında şunları söyledi: “Bu uygulama insan haklarına aykırıdır. Diyelim ki sınava giren çocuğun tuvaleti gelmedi. Ama tuvalete gidemeyeceğini bilmesi bile öğrencinin psikolojisini bozar. Çocuk tuvaleti geldiğinde onu tutayım derken bu kez sınava konsantre olamayacak. Bu nasıl bir sınavdır ki sınava girerken her şey yasak. Ben o çocukların yerine kendimi koyuyorum da gerçekten üzülüyorum. Bizim zamanımızda böyle uygulamalar yoktu. Peki olsa ne olurdu? Sınavda kesin başarısız olurduk. Dolayısıyla doktor ve profesör olamazdım. 17 yaşındaki çocuklar sınav stresi yetmiyormuş gibi böylesi yasaklarla travmaya uğramışlar. Ben psikiyatrist değilim, ama insanım ve doktorum.”

ÇOCUK BAŞARILI OLMAK İÇİN SINAVDA ALTINA YAPIYOR

Konuyla ilgili yetkililere seslenen Gümürdülü, insan haklarına aykırı olan tuvalet yasağı tedbirinin bir an önce kaldırılması gerektiğini ve daha makul tedbirlerin alınabileceğini savundu. “Sınavda kuş uçurtmayın ama tuvalet yasağından vazgeçin.” diyen Prof.Dr. Gümürdülü ailelere de seslenerek, “Aileler bu konuda ses çıkarsınlar yoksa bu yasaklar kalkmaz. Benim de çocuklarım var. Yarın benim de çocuğumun başına bu gelecek. Kimi çocuklar sınavda başarılı olmak için altına yapmak zorunda kalıyor. Bu da ergenlik çağından çıkamamış olan öğrencinin temelden psikolojisini bozuyor.” şeklinde konuştu. Gümürdülü yasak kalkana kadar ise sınav sabahı öğrencilerin çok fazla sıvı tüketmemesi uyarısında bulundu.

Okunma Sayısı: 2984
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı