"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Utandıran birincilik

22 Nisan 2017, Cumartesi 00:03
Avrupa Konseyi’nin hazırladığı raporda gazetecilere yönelik psikolojik şiddet, cinsel taciz, online taciz ve fizikÎ şiddet tehdidinde Türkiye ilk sırada yer aldı.

Avrupa Konseyi, gazetecilerin maruz kaldığı baskı ve şiddeti incelediği raporunu yayınladı. “Gazeteciler Baskı Altında” başlıklı raporda, Avrupa’da çok sayıda gazetecinin baskı, korkutma ve takibata maruz kaldığı bildirildi. Avrupa Konseyi araştırma kapsamında AB ve AB üyesi olmayan ülkelerin oluşturduğu Batı Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Kafkaslar, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den veriler incelendi. Araştırma kapsamında geçen üç yıl içerisinde konuşulan gazetecilerin yüzde 40’ı haksız etkilere maruz kalmaktan şikâyetçi oldu. Gazeteciler bu durumun özel hayatları üzerinde de etki oluşturduğunu söyledi. Fizikî şiddet ise en çok şikâyet edilen konuların başında geldi. Gazetecilerin yüzde 69’u bu tarz şiddete maruz kaldıklarını bildirdi. Yüzde 53’ü online taciz, yüzde 35’i polisin korkutması ve yüzde 13’lük bir kesim de cinsel tacize maruz kaldığını ifade etti. Toplamda gazetecilerin yüzde 23’ü gözaltına alındığını, soruşturma sürecine maruz kaldığını, soruşturma tehdidi aldığını ya da cezaî yaptırımlara maruz kaldığını bildirdi.

En fazla şikayet eden gazeteciler Türkiye’de

Bölgesel farklılıklar baz alındığında en fazla fizikî şiddet deneyiminin yaşandığı yer Güney Kafkaslar oldu. Bunu az farkla Türkiye izledi. En fazla şiddet tehdidi yüzde 69.2 ile Türkiye’de yaşandı. Bunu yüzde 66 ile Güney Kafkaslar ve yüzde 60 ile Doğu Avrupa izledi. Gazetecilere yönelik en fazla cinsel taciz vak’ası da yüzde 18.3 ile Türkiye’de yaşandı. Psikolojik şiddet deneyimi ise bütün bölgelerde yüksek seviyede tesbit edildi. Rapora göre kendilerinin hedef alınarak gözetim altında tutulduğunu düşünen gazetecilerin oranı Türkiye’de yüzde 87 düzeyinde. Yetkililerin gazetecilere karşı takibatta en çok kişinin namını zedeleyecek terörle mücadele, güvenlik yasası ya da devleti koruma yasalarına dayandığı bildirildi.

Online tacizlerde Türkiye ilk sırada

Siber alanda tacizler de en fazla Türkiye’de çıktı. Türkiye’de yüzde 71 olan bu oran, Güneydoğu Avrupa’da yüzde 59, AB ve AB üyesi olmayan ülkelerin oluşturduğu Batı Avrupa’da yüzde 56.1 olarak kaydedildi. Farklı kaynaklardan gelen tehditlere en fazla maruz kalan gazeteciler de yine Türkiye’de çıktı. Yüzde 72’lik bir kesim polisin tehdidine, yüzde 64.4’lük bir kesim de siyasî grupların tehdidine maruz kaldığını söyledi. Bu alanda en düşük oran yüzde 34.8 ile Güney Kafkaslar’da çıktı.

Otosansür en fazla Türkiye’de

Rapora göre, bütün bu baskılar pek çok gazeteciyi otosansüre sürüklüyor. Yine bu alanda en fazla oto sansür yapan gazeteciler Türkiye’de kaydedildi. Yüzde 51’lik bir kesim olayları daha az eleştirel verdiğini, yüzde 42’lik bir kesim hassas ya da eleştirel hikâyelerin tonunu düşürdüğünü, yüzde 42’lik bir kesim de muhtevası kabul edilebilir tartışmayla çerçevelediğini bildirdi.

Gazetecilerin sağlığı bozuluyor

Avrupa Konseyi’nin araştırmasına katılan gazeteciler genel olarak, baskı, tehdit ve takibat dolayısıyla pek çok durumda stres, depresyon ya da psikolojik izlenme korkusu gibi sağlık sorunları da yaşadıklarını bildirdi. DW’de yer alan habere göre, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland rapora ilişkin açıklamasında “Gazetecilerin şiddet ve tehditten uzakta çalışabilecekleri bir ortam oluşturma zorunluluğu ulusal yetkililere aittir. Gazeteci dostu yasalar çıkarmak, çoğulcu bir medya ortamı için gerekli şartları sağlamak ve istenmeyen müdahaleleri soruşturma ve cezalandırma gücü sadece onların elinde” ifadelerini kulandı.

Okunma Sayısı: 3678
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    22.4.2017 13:53:21

    AKP nin gerçek maharet! ve eseri bunlar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı