"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uzmanlar uyarıyor...

10 Mayıs 2018, Perşembe 17:07
Dünya genelinde yapılan yaşama kalitesi anketlerinde 122. sıraya gerileyen İstanbul, bir de üniversite öğrencileri arasında yapılan ankette de geriledi. Yaşanan bu gerilemeleri siyasi baskıya ve OHAL’e bağlayan uzmanlar “tarihin en karanlık dönemlerinden geçiyoruz” dedi.

İngiltere’nin başşehri Londra, dünya genelinde üniversite öğrencileri için en iyi şehir seçildi. Listede İstanbul 67’nci oldu. Araştırmanın daha önceki sayılarında Montreal ve Paris birinci çıkmıştı. araştırmaya göre, sıralama, ‘şehirdeki iyi üniversitelerin sayısı, istihdam oranı, kültür çeşitliliği ve yaşama kalitesi’ gibi faktörlere göre belirlendi. İstihdam, öğrenci deneyimi, ‘çekicilik’ sıralamalarında yüksek çıkan Londra yalnızca ‘alım gücü’ kategorisinde zayıf kaldı. İstanbul ise ‘çekicilik’te 91’inci, ‘istihdam’da 67, ‘alım gücü’nde 47, ‘öğrencilerin görüşü’ kategorisinde de 49’uncu sıraya yerleşti. 

Yaşama kalitesi düştü

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın beş kıt’ada 230 şehri kapsayan ‘Yaşama Kalitesi Araştırması’na göre en yaşanır şehir Avusturya’nın başşehri Viyana. İsviçre’nin Zürih şehri 2’nci, Yeni Zelanda’nın Auckland şehri 3’üncü sırada yer alırken, İstanbul 122’nci sırada.

Akademisyenler Türkiye’yi terk ediyor

Türkiye’de gerçekleşen beyin göçüyle ilgili bir yazı kaleme alan İstihdam uzmanı Sinan Ok’ da şu tesbitlerde bulunmuştu: Türkiye’de üniversiteler, üniversiteliler, üniversite hocaları… “tarihinin en karanlık döneminden” geçmektedir. OHAL kapsamında “masumiyet karinesi”, “kanunsuz suç ve ceza olmaz”, “idarî işlemle suç ve ceza inşa edilemez”, “kanunların geriye yürümezliği” gibi temel ilkelerin yanı sıra anayasal hükümler olarak “düşünce ve kanaat hürriyeti (m 25)”, “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti (m 26)” sistematik bir şekilde ihlâl edilmektedir. Sadece KHK ihraçları kapsamında 185 üniversitenin 117’sinde 5247 akademisyen işten atılmıştır.  YÖK istatistik verilerine göre Türkiye’de ilk defa “öğretim elemanı” sayısı azalmıştır. 81 ilde üniversite açmakla iftihar eden siyasal iktidar ortada bir yargı kararı olmadan “iftira, fişleme ve istihbarat” ile aralarında “dünyaca ünlü” akademisyenleri de içeren KHK fişleri ile 80 ilden (Sadece Ağrı’da akademisyen ihracı olmamıştır) akademisyenleri işinden atmıştır. 2017-18 yılları için yurtdışından gelmesi hedeflenen kişi sayısı kadar (yaklaşık 22 bin) kişinin Türkiye’yi veya akademik/bilimsel üretimi terk ettiği görülmektedir.

 

Haber Merkezi

Etiketler: beyin göçü
Okunma Sayısı: 2773
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı