"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vehip Sinan’ı duâlarla anıyoruz

18 Nisan 2015, Cumartesi
Hayatını karikatüre ve çizgiye adayan, bu sanatını inanç çizgisinden taviz vermeden sürdürmüş olan Vehip Sinan, vefatının 5. yılında okurlarımızdan Fatiha bekliyor.

Hayatını karikatüre ve çizgiye adayan, bu sanatını inanç çizgisinden taviz vermeden sürdürmüş olan Vehip Sinan, vefatının 5. yılında rahmete yâd ediliyor.

Türkiye’de muhafazakâr camiada ve dışında büyük izler bırakan Vehip Sinan, gazetemizde oldukça ses getiren siyasî karikatürlere de imza atmıştı. Topuz gibi Türkiye’ye mal olan çizgileriyle de tanınan Vehip Sinan’ın talebesi karikatüristimiz İbrahim Özdabak, Gürbüz Azak, Suad Alkan, Can Alpgüvenç ve Yurdagül Göker Vehip Sinan’ın duruşu ve çizgisi hakkında şunları söylediler:

GÜRBÜZ AZAK: ‘Türkiye’yi 7 defa dolaşacak kadar karikatür çizdi’

Karikatür kelimesi aslında İtalyanca “karikare”den geliyor. Mübalâğa, abartma demek oluyor. Fakat günde 70 karikatür çizen (geçen gün hesapladım), Türkiyeyi 7 defa dolaşacak kadar çizen Vehip Sinan Beyefendi; bu mübalâğayı, bu abartmayı seviyelendiren, yönlendiren, şahsiyet kazandıran bir çizgi ustasıdır. Vehip Sinan, İstanbul’un nev-i şahsına münhasır bir tipi. Kızmayı ömür boyu aklına getirmemiştir, küsmeyi hiç düşünmemiştir.

İBRAHİM ÖZDABAK: “O, çağımızın Nasreddin Hocasıydı”

Merhum Vehip Sinan’la ilk karşılaşmam 1981 yılında nasip oldu. Onun öncesinde çizgilerini 10 yıldan fazladır tanıyor ve takip ediyordum. Çocukca aklımla diyordum ki bu çizgileri uzaydan gelen biri mi çiziyor acaba? Vehip Sinan özellikle 70’li yıllarda Türkiye siyasetinde mizahıyla parlak ve hoş bir bahar iklimi yaşatan önemli fikir adamlarımızdan biridir. O hep sağ görüşlü gazetelerde çizmeyi tercih etmiştir. Bu yüzden sol kesimin yokluğa mahkûm ettiği bir çizerdi. Çağımızın bir Nasrettin Hoca’sıydı. Edep bilir erkân bilir, küçük bilir büyük bilir, hatır bilir gönül bilir. Biz çizerlere öncülük yaptı. 

SUAD ALKAN: ‘Karikatür çizerken canlanıyordu’

Vehip Sinan Elif dergisinde karikatürlerini çiziyordu. Ölümüne yakın bir zamanda onun dünyasına şahit olmak çok önemli benim için. Onunla çok hassas konuları konuştuk. Aktüel mevzuları gençliğinden daha büyük bir heyecanla çiziyordu. İhmal edilmiş, bir koltukta öylece bırakılmış bir hali vardı son zamanlarda. Son karikatürlerinden birini çizerken bana, ‘Karikatür çizerken canlanıyorum’ demişti.

CAN ALPGÜVENÇ: “Çok cesur biriydi”

Vehip Sinan’la uzun süreye dayanan bir dostluğumuz vardı. Son zamanlarında maalesef çok az kişinin kendisini aradığından bahsetti. Vehip Sinan görünenin aksine çok cesur biri idi. Kolay kolay kimsenin yapamayacağı karikatürleri büyük bir cesaretle çiziyordu.

YURDAGÜL GÖKER: “Tam bir Osmanlı Beyefendisi idi”

Vehip Sinan Türkiye’deki karikatüristlerden değildi. Her şeyiyle bir Osmanlı Beyefendisi idi. Bizler gülmenin ne demek olduğunu unutmuş bir toplumuz. Vehip öfkesini çok iyi bir şekilde kontrol etmesini bilen biriydi. Eleştiri zor bir şeydir. İnsanları kırmadan onları kazanarak eleştirmek düzeltmeye çalışmak ancak karikatüristlerin işi olsa gerekti.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2373
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı