"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vize serbestisi bağları güçlendirir

06 Mayıs 2016, Cuma
AB Hukuku Uzmanı Dr. Serçin Kutucu beklenen vize serbestisi tavsiye kararını değerlendirirken, “Seyahat kolaylığı, Türkiye ve Avrupa arasındaki insani ve ticari bağı güçlendirecektir” dedi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve AB Hukuku Uzmanı Dr. Serçin Kutucu, AB ile Suriyeli göçmenlere ilişkin yürütülen yoğun görüşmeler, yol haritası ve muhtemel bir vize serbestisi gibi AB ile Türkiye arasında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. 

Vize serbestisinin hayatımızda neyi değiştireceğiyle ilgili olarak, seyahat kolaylığı getireceğine dikkat çekerek, “Özellikle vize başvurularında yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında, sık seyahat edenler ve etmek isteyenler için büyük kolaylık. İş adamları, öğrenciler, araştırmacılar, sporcular ve bir fırsat yaratıp Avrupa’ya seyahate gitmek isteyen çalışan kesim için çok teşvik edici bir gelişme. Bu şekilde, Türk halkının Avrupa haklarıyla daha bağlantılı olacağını ve ilişkilerini geliştireceğini düşünüyorum. Nihayetinde her türlü birlik veya ortaklık insani ilişkiler üzerine kurulur ve gelişir. Seyahat kolaylığı, Türkiye ve Avrupa arasındaki insani ve ticari bağı güçlendirecektir. Ama Türk vatandaşlarına Avrupa ülkelerine yerleşme ve çalışma hakkı sağlamayacaktır. Tek başına AB’nin kapılarını da açmayacaktır. Bunun için güçlü bir siyasi irade gerekli” ifadelerini kullandı. 

Serbesti Avrupa’da kalma hakkı vermiyor

Dr. Serçin Kutucu, vize serbestisinin sadece seyahat kolaylığı için olduğunu; hiçbir şekilde yerleşme veya işe girme hakkı vermediğini; bunun ancak, bir üye ülkeden yasalara uygun olarak yerleşme ve çalışma izni almış kişiler (üçüncü devlet vatandaşları) için söz konusu olduğunun altını çiziyor. Kutucu, “AB vatandaşları için bir başka üye ülkede yerleşme ve çalışma vatandaşlık hakkı olmasına rağmen; Türk vatandaşları bu nitelikte bir hakka sahip değil. Sebebi ise İç Pazar’a katılım anlamında bir dolaşım hakları olmaması” diye konuştu. Kutucu, son dönemdeki müzakerelerin de bu nitelikte bir hak üzerine olmadığını da vurguladı.

Mesleğe göre muamele edilecek 

Dr. Serçin Kutucu, belli bir kuruma bağlı meslek odaları olan avukat, tıp hekimi, iş adamı gibi çalışanlarla öğrenci ve araştırmacılar, öğretmenler, sporcular, kamu kuruluşunda çalışanlar için farklı bir uygulama beklenebileceğini ifade ederken; bu durumun Türk kamuoyununun vize serbestisi beklentisini karşılayacağından emin olmadığına vurgu yaptı.

Avrupa’da kalınabilecek süre maksimum 3 ay

Dr. Serçin Kutucu, “Toplumun beklentisini hayalperest buluyor; zira vize serbestisi, sadece 3 ay için Schengen Alanı’na vize almadan seyahat etme imkânı veren bir uygulama. Bu süre içinde Avrupa içinde vize almadan ülke değiştirmek mümkün. Ancak tanıdığı kolaylık bundan ibaret! Çünkü üç ayın sonunda Birlik topraklarından çıkmak gerekiyor” dedi. 

Okunma Sayısı: 1975
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı