"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargısız infazlara son verin

10 Temmuz 2018, Salı
Yayımlanan KHK’lar ile yeni mağduriyetler ve hukuksuzluğun yaşanacağını belirten Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, ‘yargısız infazlara son verin’ çağrısı yaptı.

Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) ile son olarak 18 bin 632 kişinin kamudan ihraç edilmesinin yeni mağduriyetler ve hukuksuzluklar yaşanacağını belirten Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, OHAL’in şu ana kadar uzatılmasını eleştirerek, KHK’larla mağdur edilen çok sayıda kişinin maruz kaldığı haksızlığın giderilmesi gerektiğini belirtti. Kaya, “Devletin güvenliğini sağlama gerekçesiyle yayınlanan KHK’larla bu süreçte kamuda çalışan on binlerce insanın açığa alınması, ihraç edilmesi, çok sayıda dernek, vakıf ve yayın organının kapatılması, ticari kuruluşlara el konulması gibi uygulamalar gerçekleştirilirken, tüm bu icraattan doğrudan zarar görenlere ise yargı yolu kapatılmıştı” dedi. 

Yeni KHK ile bakanlıklar birleştirildi

Yayımlanan yeni uyum kararnamesiyle bakanlıkların teşkilat yasaları lağvedildi. KHK ile bazı bakanlıklar birleştirildi. Anayasa değişikliklerine uyum sağlanması amacıyla bazı Kanun ve KHK’larda değişiklik yapılmasını içeren 703 sayılı KHK, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni KHK ile bakanlıkların teşkilat yasaları lağvedilirken bazı bakanlıklar da birleştirildi. Kararname ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı oluşturuldu. Yeni sistemde toplam 16 bakanlık olacak.

“İnsanlar aileleriyle beraber acı çekiyor”

Çok sayıda kişinin hukuksuzca mağdur edildiğini ifade eden Kaya, “Hukuk devletinin en temel özelliklerinden biri sayılan ‘yürütmenin kararlarına karşı yargı yolunun açık olması’ prensibinin OHAL gerekçesiyle askıya alınmış olmasından ötürü Türkiye’de 2 yıldır haksız, hukuksuz kararlarla on binlerce insan mağdur edilmiştir. Ve birileri görmek, duymak, anlamak istemese de devletin güvenliği adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan bu hukuk dışı tutum yüzünden sayısız insan aileleriyle beraber acı çekmektedir” şeklinde konuştu.

‘Bu hukuksuzluktur’

“18 Temmuz Tarihi itibariyle OHAL’e son verileceğinin açıklandığı bir vasatta yine bir KHK ile yeni ve büyük bir hukuksuzluğa daha imza atıldı” diyen Kaya, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Bu son KHK’nın da sayısız mağdur doğuracağı, binlerce eve, aileye büyük acı ve sıkıntı taşıyacağı gerçeğini ortadan kaldırmaya yetmeyecektir. Soyut suçlamalarla, hukuki delil mahiyet taşımayan isnatlarla, yürütme yetkisini kullanan iktidar organının kendisini aynı zamanda yargı makamında görmesi anlamına gelen kararlar almasının yanlışlığı, aşırılığı, haksızlığı görmezden gelinemez. Haklarında yargı kararı bulunmayan insanları ‘suçlu’ ya da ‘potansiyel suçlu’ ilan etmek hukuksuzluktur!”

Hukuk devleti olma ilkesi bir kez daha çiğnendi

“İnsanların delilsiz suçlanamamaları, yani masumiyetlerinin kabulü, en temel haklarından biridir” diyen Kaya son olarak, “Hukuk devleti, vatandaşlarının çalışma haklarının, işlerinin ellerinden alınmaması, somut bir suç delili olmaksızın örgütlenme özgürlüklerinin gasp edilmemesi ilkesine riayet etmek zorundadır. Ne yazık ki, son kertede tipik bir yargısız infaz icraatı olmaktan öteye gitmeyen 701 sayılı KHK ile hukuk devleti olma ilkesi bir kez daha çiğnenmiştir. Binlerce insanın delilsiz, yargısız suçlanmasına ve aileleriyle birlikte mağduriyetlerine yol açan bu uygulamayı kınıyor; iktidarı bu tür haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamalara son vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: khk, ohal
Okunma Sayısı: 4992
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı