"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargıtay 'Çinili Lale' davasına son noktayı koydu

09 Ağustos 2015, Pazar 13:00
Ressam İsmail Acar ile meslektaşı Metin Asağ arasındaki ‘Çinili Lale’ davasına Yargıtay son noktayı koydu. Yerel mahkemenin, tablonun kopya olmadığı şeklindeki kararı yerinde bulan Yargıtay, Acar’ın 10 bin TL tazminata mahkum edildiği kararı onadı.

2011 yılında iki ünlü ressam İsmail Acar ve Metin Asağ arasında başlayan kopya resim davası geçtiğimiz yıl Asağ’ın lehine sonuçlanmıştı.

Mahkemeye başvuran İsmail Acar, meslektaşı Metin Asağ’ın yaptığı ‘Çinili Lale’ adlı eserin kendisinin 2004 yılında yaptığı ‘Dokuz Lale’ adlı resimden kopyalandığını iddia etmişti. Bilirkişinin, resimde esinlenme olmadığı raporu üzerine mahkeme, tabloda kopya olmadığını hükmetmişti.

İTİBARI ZEDELENDİĞİ GEREKÇESİYLE TAZMİNAT TALEP ETTİ

Mahkemenin kararı üzerine Asağ, İsmail Acar’ın kendisini hırsızlıkla suçladığını ve itibarını zedelediği gerekçesiyle Acar’a tazminat davası açmıştı. Davanın görüldüğü İstanbul 2. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, ‘kopya eser’, ‘kopyacı’ şeklindeki açıklamalarından ötürü İsmail Acar’ın, Metin Asağ’a 10 Bin TL tazminat ödenmesine karar vermişti.

YARGITAY’DAN TAZMİNATA ONAMA

Mahkemenin geçtiğimiz yıl aldığı karara itiraz eden Ressam Acar, dosyayı Yargıtay’a taşımıştı. Dosya üzerindeki incelmesini tamamlayan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Acar’ın itirazını reddetti. Yerel mahkemenin resmin kopya olmadığı şeklindeki kararını yerinde bulan Yargıtay, ressam Acar’a verilen 10 Bin TL tazminatı da onadı.

“KARAR RESİM SANATI ALANINDA EMSAL NİTELİĞİNDEDİR”

Kararın ardından bir açıklama yapan Metin Asağ, Ressam İsmail Acar’dan alacağı tazminatla canlı lalelerden tablo yapacağını belirtti.

2011 yılından bu yana sanat adına yürüttüğü hukuksal mücadelemin nihayete ulaşması ve haklılığının Yargıtay tarafından da onanmasının gururunu yaşadığını aktaran Asağ, “Verilen karar Resim Sanatı alanında emsal niteliğindedir. Artık hiçbir sanatçı, başka bir sanatçının eserlerini sahiplenici ve karalayıcı açıklamalar yapamayacaktır. Verilen tazminat miktarı, kararın hukuksal önemi yanında kanımca önem taşımamaktadır. Ressam İsmail Acar’dan alacağım tazminat miktarıyla önümüzdeki yıllarda İstanbul ve Laleleri adlı canlı lalelerden oluşan bir tablo çalışması yapmayı planlıyorum” dedi.

Okunma Sayısı: 1250
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı