"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yasakçılık yükselişte, gazeteciler hedefte

06 Temmuz 2016, Çarşamba
Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından hazırlanan ‘Yayınlama Özgürlüğü 2016’ raporunda sansürler, yayın yasakları, kapatılan gazeteler ve engellenen haber alma hakları eleştirildi.

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından hazırlanan ‘Yayınlama Özgürlüğü 2016’ verileri Türkiye’nin artan yasaklarını gözler önüne seriyor. Medyaya yapılan baskılara dikkat çekilen raporda, “Türkiye’nin içine girdiği siyasi kutuplaşma ve çözümsüzlük atmosferi yayıncılık dünyasına da olumsuz yansıdı” açıklamasında bulunuldu. Keyfi sansür uygulamalarının da vurgulandığı raporda, “Sansür yaygınlaştırılıp sıradan ve normal bir olgu haline getirildi. Yaşamın hemen her alanında yetkili – yetkisiz kişi ve kurumlar kendilerince sansür uygulamaya, yasaklamalar getirmeye başladı. Sansürün yaşamın her alanına ve ülkenin 4 her yerine yayılması sonucunda otosansür mekanizmaları artık kendiliğinden, çoğunlukla farkına varmaksızın işliyor”  diyerek yetkililere uyarılarda bulunuldu. 

Türkiye yasaklar ülkesine dönüşüyor

Yaşanan gelişmelerden dolayı endişeli olduklarını vurgulayan Yayıncılar birliği, “Türkiye bir yasaklar ülkesi olmaya doğru hızla ilerliyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü ortamının tekrar sağlanmasının koşulları hızla yitiyor. Karamsarız” diyerek siyasilere seslendi. 

Haber alma hakkı engelleniyor

Yasakçılığın arttığını ve muhalif olan görüşlerin susturulduğunu ifade eden Yayıncılar Birliği, “Uluslararası perspektife göre ifade özgürlüğünü en iyi sindirmeleri ve zorlayıcı sivri ifadelere karşı dahi hoşgörülü olmaları beklenen siyasi figürlerin ‘hakaret’ algısı siyasallaşan yargıdan da alınan güçle her türlü eleştirinin hakaret olarak kabul edilip dava edilmesi noktasına geldi. Muhalif görüşlerin ve şeffaf olması istenmeyen bilgilerin halkla paylaşılmasının engellenmesi ve paylaşmak isteyenlerin topyekûn susturulması, hükümet taraftarlığının zorunlu hale geldiği devlet kadroları ve yargının yanlı tutum ve kararlarıyla giderek kolaylaştı ve bedeller ağırlaştı. Yükselen yasakçılıktan gazeteciler, yazarlar ve yayıncıların yanı sıra sade vatandaş da payını aldı” açıklamasında bulunuldu. 

N. NUR ENER - İSTANBUL

Okunma Sayısı: 2261
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı