"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yayın yasağı tepki çekti

27 Kasım 2014, Perşembe 16:00
TGC, Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacağını bildirdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacağını bildirdi. TGC’den yapılan yazılı açıklamada, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberleri için istenen yayın yasağının Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından uygun görüldüğü hatırlatıldı.
Yayın yasağı kararının “sansür” olduğu iddia edilen açıklamada, kararla halkın haber alma ve bilgilenme hakkının ortadan kaldırıldığı savunuldu.

Karar, Anayasa’ya aykırı

Basının görevinin kamu yararını ilgilendiren bütün konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmak olduğuna işaret edilen açıklamada, demokratik rejimlerde basının hür olduğu ve sansür edilemediği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Demokrasilerde her türlü siyasi tartışmanın halk ile paylaşılması esastır. Yayın yasaklarıyla olayların kamuoyuna aktarılmasının engellenmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na da aykırıdır. Bilgi edinme, yurttaşlara tanınmış bir haktır. Habere ulaşmak, haberi yorumlamak ve haberi serbestçe yayınlamak da basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilir. Yayın yasakları bu hakkı zedelemektedir. Bir kez daha giderek artan yayın yasaklarının siyasetçiler tarafından sansür amacıyla kullanılmamasını ve çok sesli bir toplum için halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmamasını istiyoruz.”

Halkın haber alma hakkı engelleniyor

Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada ise Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği’nin söz konusu kararı verme yetkisinin olmadığı iddia edilerek, “Ayrıca, böyle bir karar verme yetkisi olsaydı bile, bu tedbiri zorunlu kılan fiili ve hukuki nedenlerin kararda açıkça izah edilmemiş olması, anayasanın ‘Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır’ şeklindeki 141/3. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesine aykırıdır” görüşüne yer verildi. Açıklamada, “masumiyet karinesi” veya “soruşturmanın gizliliğini ihlal” gerekçesiyle, geleceğe dönük genel yayın yasağı getirilmesi şeklinde bir kararın verilemeyeceği savunularak, “Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği şekilde bir yayın yasağı kararı, anayasayla ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalarla bağdaşmadığı gibi demokratik toplumların vazgeçilmez öğesi olan, ‘Halkın haber alma hakkı’nı da ortadan kaldırmaktadır” değerlendirmesi yapıldı. Ankara / aa

 

 

Okunma Sayısı: 833
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı