"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni askerlik düzenlemesindeki detaylar

19 Mart 2019, Salı 15:08
Bedelli askerlik düzenlemesinin detayları belli oldu. Bedelli askerlik düzenlemesini de kapsayan yeni askerlik sistemi asker adayları tarafından araştırılıyor. Yeni sistemle ilgili en çok merak edilenler ile ilgili detaylar...

BEDELLİ ASKERLİK FİYATI NE KADAR?

Yeni düzenleme ile bedelli askerlikte yaş sınırı kalkacak ve bedelli askerlik sürekli hale gelecek. Yani her isteyen yükümlü bedelli askerlik düzenlemesine başvurabilecek. Belli askerlik fiyatı ise 40 bin gösterge çarpı memur maaşı katsayısı sonucu ortaya çıkan rakamın 6 katı olarak belirlendi. Memur maaşları ve 40 bin göstergede yaşanacak artış ve eksilmeye göre bedelli askerlik fiyatı de 6 ayda değişebilecek. Şuan ki veriler doğrultusunda bedelli askerlik düzenlemesi bu şekilde yasalaşırsa 2019 yılı ilk çeyreğinde bedelli askerlik fiyatı 31 bin 343 lira olarak tespit edildi.

YAŞ SINIRLARI DEĞİŞİYOR

Yeni askerlik sistemi ile birlikte askerlik ertelemede eğitim durumuna göre erteleme yaş sınırları da değişecek. İşte, yeni yaş sınırları:

Lise: 29’dan 22’ye

Meslek Yüksek Okulu: 29’dan 28’e

Lisans: 29’dan 28’e

Lisans Üstü: 35’ten 32’ye

Sporcu: 38’den 35’e

Doktora ve tıp öğrencilerinde ise erteleme yaşı değişmedi.

ASKERLİK DÜŞTÜ MÜ?

Yeni sistemde askerlik süreleri de netleşti. Sürenin netleşmesinin ardından en çok araştırılanların başında ise “Askerlik düştü mü?” sorusunun cevabı yer alıyor. Lise ve altı, meslek yüksek okulları ve üniversite mezunları olarak üç kategori var. Ve süreler bu mezuniyetlere göre değişiyor. İşte detaylar…

Bedelli ve mezuniyet ayrımı gözetmeksizin 1 ay temel eğitim herkes için geçerli

Lise mezunları: 1 ay temel eğitim + 5 ay kıta hizmeti (zorunlu)

Zorunlu askerlik hizmeti biten lise mezunları istemeleri halinde 6 ay sözleşmeli askerlik yapabilecekler. Ancak bu sözleşmeli dönem zorunlu değil. Zorunlu 6 aylık askerlikte lise mezunu ve ve altı mezuniyete sahip olanlara harçlık bağlanırken, tercihe bağlı ikinci 6 aylık dönemde maaş bağlanacak.

Lise ve altı mezuniyetlerdeki 5+1’lik zorunlu dönem bedelli yapmayan ve uzun süreli askerde kalmak isteyen tüm adaylar için geçerli.

Meslek Yüksek Okulu Mezunları: MYO mezunları isterlerse 10 ay yedek astsubaylık yapabilecekler. Yedek astsubay olmak isteyen adaylar, 5+1’lik sisteme değil 2+10’luk sisteme dahil edilecekler. Bu adaylar 2 ay harçlık eğitim alıp, 10 ay ise maaşlı yedek astsubaylık yapabilecekler. Ama başta da belirttiğimiz gibi 12 ay askerlik yapmak istemeyen MYO mezunu tıpkı lise ve altı mezunlar gibi 5+1 askerlik yapabilecekler.

Lisans ve Lisansüstü mezunları: Üniversite veya Y. Lisans mezunları da tıpkı MYO mezunları gibi isterlerse 1+5 yani 1 ay eğitim 5 ay kıta görevi ile askerlik görevlerini bitirebilecekler. Ancak isterlerse 2+10 yani 2 ay eğitim 10 ay sözleşmeli görev alıp yedek subay olabilecekler. Bu adaylara da eğitim döneminde harçlık, görev döneminde ise maaş bağlanacak.

Kısaca bedelli askerlik yapmak isteyenler için zorunlu askerlik süresi 1 ay, bedelli askerlik yapmak istemeyen ve bununla birlikte isteğe bağlı yedek astsubaylık ve yedek subaylık gibi görevleri istemeyen askerler için askerlik süresi 1 ay eğitim 5 ay kıta hizmeti olmak üzere toplamda 6 ay olacak.

Etiketler: Bedelli Askerlik
Okunma Sayısı: 4809
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gamze

    20.3.2019 16:49:24

    Ne zaman kabul edilecek bunu söyleyin ??? Net bi tarih veririmisiniz

  • Halime

    19.3.2019 19:12:45

    Herşey açıklandı fakat kesinmi ? Nisan sonunda 6 aylik asker olanlarda faydalanabilicekmi? Ayrica ikinci 6 ayda maaslar nekar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı