"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni kabine CEO ağırlıklı

11 Temmuz 2018, Çarşamba
YENİ KABİNEDEKİ BAKANLARIN ÇOĞU ÖZEL ŞİRKETLERDE YÖNETİCİLİK YAPMIŞ İSİMLERDEN OLUŞUYOR.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesi Pazartesi akşamı açıklandı. Açıklanan kabinenin ağırlıklı olarak iş dünyasından oluşması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Bakanlar Kurulu’nu açıkladı.

Yeni kabinede siyasetin tanınan isimlerinin yanında sürpriz isimler de yer aldı. Kabinenin ağırlıklı olarak şirket yöneticilerinden (CEO) oluşması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların listesi şu şekilde belirlendi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 

-2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. 19 Haziran 2016 tarihinden bugüne kadar Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı.

Adalet Bakanı Abdulhamİt Gül: 

-25., 26. ve 27. dönemde AKP Gaziantep Milletvekili seçildi. 19.07.2017 tarihinde 65. Hükümette Adalet Bakanlığı görevine getirildi.

Çalışma, Sosyal Hİzmetler ve Aİle Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: 

-2007’den itibaren İslâm İşbirliği Teşkilatı SESRIC’te kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı. Halen SESRIC İstatistik ve Enformasyon Direktörü olan Selçuk, aynı zamanda KADEM Ankara Temsilciliği ve Denetleme Kurulu Üyeliği, Kadın Birliği Platformu Üyeliği yapıyor.

Dışişlerİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 

-AKP kurucu üyesi olan Çavuşoğlu, 22., 23., 24., 26. ve 27. dönem Antalya Milletvekili olarak seçildi. 2013’te AB Bakanı, 2014’ten itibaren ise Dışişleri Bakanı oldu.

Çevre ve Şehİrcİlİk Bakanı Murat Kurum: 

-2005-2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzman olarak görev yaptı. 2006 - 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü görevine geldi. 2009-2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda uzman olarak çalıştı. 2009 yılından bugüne kadar T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.

Hazİne ve Malİye Bakanı Berat Albayrak: 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı olan Albayrak 25., 26. ve 27. Dönem İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi. Albayrak, 64. ve 65. Hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

İçİşlerİ Bakanı Süleyman Soylu: 

-Siyasete, 1987 yılında Doğru Yol Partisi Gençlik Kolları’nda başladı. 6 Ocak 2008 ve 16 Mayıs 2009 tarihleri arasında Demokrat Parti Genel Başkanlığı yaptı. 25 ve 26. dönem AKP Trabzon Milletvekili, 27. dönem AKP İstanbul Milletvekili olarak seçildi. 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren yine 65. Hükümette İçişleri Bakanı olarak yer aldı. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesidir.

Enerjİ ve TabİÎ Kaynaklar Bakanı Fatİh Dönmez: 

-1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ’ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin (TESAB) kurucuları arasında yer aldı. 24.12.2015 tarihinde Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığına atandı.

Gençlİk ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu: 

- ABD’deki Florida State Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yönetim organizasyonu alanında araştırmacı, uzman ve proje koordinatörü olarak çalıştı. 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Millî Eğitim Bakanlığı’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlendi.

MİllÎ Eğİtİm Bakanı Zİya Selçuk: 

-Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı. TED Üniversitesi’nin yanı sıra, çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu gerçekleştirdi. Türkiye Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi üyesi olan Selçuk 2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptı. AB müzakerelerinde de eğitim ve bilim başlığı görüşülürken Türkiye’yi temsil etti.

MİllÎ Savunma Bakanı Hulusİ Akar: 

-2011 yılında orgeneral rütbesiyle Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu, 2015 yılında Genelkurmay Başkanlığına atandı. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde darbecilere direnmesi üzerine alıkonuldu, darbe girişiminin ardından görevine devam etti.

Sağlık Bakanı Fahrettİn Koca: 

-Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanı’dır.

Tarım ve Orman Bakanı Bekİr Pakdemİrlİ: 

-Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yaptı. Çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Turkcell, BİM ve AlBaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyesi olan Pakdemirli, Tarihi Kemeraltı A.Ş. ve Türkiye Ruh Sağlığı Tedavi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliklerini, Anadolu Otizm Vakfı Mütevelli Üyeliğini, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Üyeliğini sürdürüyor.

Tİcaret Bakanı Ruhsar Pekcan: 

- 2005 Karon Mühendislik ve Ticaret Ltd. Şti.’ne kurucu ortak olarak katıldı. Halen aynı şirketin yönetici müdürü olan Pekcan, daha önce üç dönem DEİK-Türk Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürüttü. Pekcan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı, İTO-IKGK İstanbul Kadın Girişimler Kurulu Üyeliği, ECO-CCI Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Ticaret ve Sanayi Odaları, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeliği görevleri yürütüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahİt Turan: 

-1997 yılından itibaren İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü bünyesinde Otoyol Bakım İşletme Başmühendisi, Otoyol Yapım Başmühendisi, Bölge Müdür Yardımcısı ve Bölge Müdürü olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, ardından Danıştay Üyesi olarak vazife yürütmüştür. Danıştay Üyeliğinden emekliliğinin ardından, Kuzey Marmara Otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO’luğuna getirilmiştir.

Sanayİ ve Teknolojİ Bakanı Mustafa Varank: 

-Florida State Üniversitesi’nde uzman, Indiana University Pervasive Technology Institute’te ise araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonlarında çalıştı. 2016 yılında Büyükelçi unvanı aldı. Varank aynı zamanda TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyesi.

Kültür ve Turİzm Bakanı Mehmet Ersoy: 

-Turizm şirketi Etstur’un Yönetim Kurulu Başkanı olan Ersoy,Voyage Otelleri,Didimtur, Jetset ve ucuzabilet şirketlerini kurdu. Ersoy Belek ve Kemer’de Maxx Royal otellerini de açtı. 2012 yılında cruise sektörüne yatırım yaparak Türkiye’nin tek cruise gemisi işletmecisi oldu. 2017 yılında online rezervasyon platformu odamax.com’u kurdu.

***

AB Bakanlığı kaldırıldı, çalışmalar Dışişleri’ne bağlandı

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri hakkındaki 634 sayılı KHK, dün yayımlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yürürlükten kaldırıldı. “Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” Resmi Gazete’nin son mükerrerinde yayımlandı. Böylece AB Bakanlığı tarih oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği’yle müzakere sürecini değerlendirdi. ‘’Tüm zorluklara rağmen mesafe kat etmeyi düşünüyoruz’’ diyen Çavuşoğlu Avrupa Birliği Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın birleşmesine ilişkin olarak ‘’Kendimi çok şanslı hissediyorum. İki bakanlığın birleşmesiyle beraber sorumluluğumuz da gücümüz de arttı’’ diye konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklaması şöyle; ‘’Avrupa Birliği sürecinde tüm zorluklara rağmen mesafe kat etmeyi düşünüyoruz. Yeni dönemde bakanlığımızdan beklentiler çok fazla. Biz de bunun bilinci içindeyiz. Her iki bakanlığımız da görev yapan arkadaşlarımız bunun bilinci içinde. Daha fazla çalışıp, kenetleneceğiz. Yarın NATO Zirvesi var NATO Zirvesi’ne hazırız. Avrupa, Avrupa Birliği, Afrika, Latin Amerika dünyanın her yerini kucaklayan politikamızı sizlerle beraber sürdüreceğiz.’’

Beştepe’de 4 ofİs

Cumhurbaşkanlığı Teşkilâtı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnamenin Cumhurbaşkanlığı Ofisleri’nin kuruluşuyla ilgili bölümüne göre, verilen görevleri yerine getirmek üzere Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi kuruldu. Ofisler Cumhurbaşkanı tarafından verilen diğer görevleri de yapacak.

 

Etiketler: kabine
Okunma Sayısı: 3692
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı