"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Şafak yazarı da umutsuz: Bu değişiklik çözüm önermiyor

20 Ocak 2017, Cuma 15:25
"Kronik sorunlarımızı yeni sistem çözecek mi?" diye soran Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, "Siyasi olarak Cumhuriyetin kuruluşundan beri yaşadığımız toplumsal mutabakat sorununu çözemeyecek" dedi.

Kemal Öztürk'ün dün yayınlanan (19 Ocak 2016) yazısının bir bölümü şöyle:

Bu Anayasa değişikliği sorunlarımız çözecek mi? Anlatayım.

1. Siyasi olarak Cumhuriyetin kuruluşundan beri yaşadığımız toplumsal mutabakat sorununu çözemeyecek. Yani din, mezhep, etnisite, kimlik, vatandaşlık tanımı gibi bir çok kriz üreten sorunlar, bu değişiklikle çözülemez. Bunları ertelemeye devam edeceğiz demektir.

2. Askeri darbe ürünü Anayasa değişmediği için, sürekli yama yapılmış haliyle, sosyal ve siyasi krizler çıkarmaya devam edecektir. Ayrıca algısal ve ilkesel olarak, askeri darbe ürünü bir anayasa ile hayatımızı devam ettirmek, darbe ruhunun bir hortlak gibi etrafımızda dolaşması demektir.

3. Ülkenin çok kritik sorunları, bu değişimle birlikte ertesi günü çözülmüş olmayacak. Terör, ekonomik kriz, uluslararası baskılar, kutuplaşma, iç çatışma ihtimali, ihanetler, ideolojik tahribatlar, hukuk sistemindeki sorunlar, güvenlik özgürlük çakışması gibi sorunlar, referandumun ertesi günü olduğu gibi önümüzde duracak. Bunların tümünün yeni sistemle biteceği algısını oluşturmak çok büyük hata.

4. Bu değişiklik, bürokrasinin tek bir elden yönetilmesini öngörüyor. Bürokratik oligarşi, bu değişimden sonra, önemli bir cephesini kaybetmiş olacak. Yani, idarede iki başlılık sorunu ortadan kalkacak. Bundan sonra bürokrasinin tüm yüzü Cumhurbaşkanı'na dönecek. Tek kararı da o verecek. Bu bir anlamda çok önemli. Ancak bir de riski var. Bürokrasinin merkezileştirilmesinin yaratacağı hantallık, yönetilememezlik ihtimali büyük bir tehlike.

5. Bu değişiklik şu andaki bürokrasinin en önemli sorunlarına çözüm önermiyor. Yani liyakat ve ehliyet yoksunluğu, üretimsizlik, vizyonsuzluk ve suiistimaller bürokratik oligarşinin en ciddi sorunu. Bu değişim Cumhurbaşkanına bu sorunları çözecek kanuni yetkiyi ve zemini veriyor. Ne yapacağını 2 Nisan'dan sonra göreceğiz.

Bürokrasiye gücü dağıtmak, ehliyet sahiplerini göreve getirmek, risk almasını, artı değer üretmesini teşvik etmek ve hesap vermesini sağlamak gibi kriterler hayata geçmeden, merkezileştirmenin bir faydası olmaz.

Görüldüğü gibi her sorunumuzu çözmeyecek bu Anayasa değişimi. Ancak çok önemli adımlar atılmasına olanak sağlayacak. Aslında asıl büyük mücadele, iş yükü, zorluklar, referandumdan sonra başlıyor.

Okunma Sayısı: 2305
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • merve

    21.1.2017 00:36:38

    Her şeyi bir şeye bağlamak,bir yerden medet ummak toplumu hantallaştırır.hep bir kurtarıcı bekleyen toplum problemlere çözüm üretmez ne de olsa birileri düşünüyor diye.Aklı hür ,vicdanı hür,fikri hür insanların yerine bastırılmış duygulara sahip içine kapanmış üretmeyen tüketici bir toplum.Gerçi kimin umrundaki

  • mustafa

    20.1.2017 18:46:24

    Kağıt üzerine kural yazarak toplum gelişmez. Toplum eğitimle özveriyle ve mutabakatla gelişir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı