"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Yeni Türkiye’de herkes fişlenecek

22 Kasım 2014, Cumartesi
“Yeni Türkiye” sloganıyla yola çıkan hükümet hazırladığı yeni kanun tasarısıyla herkesin resmen fişlenmesine imkân sağlıyor.

Hükümet tarafından 3’üncü kez revize edilen ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan “Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı”nda önemli değişiklikler yapıldı. Fişleme ve kişisel verilerin korunma sorunu dolayısıyla eleştiri konusu olan tasarıda, son değişiklikle MİT, Jandarma ve Emniyet’e “kişisel veri işleme” imkânı getirildi. İlk metinde, bu 3 kurumun, kişisel veri toplayamayacağı, ancak yargısal süreçlerde verilere ulaşma imkânı sağlanacağı belirtilmişti. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre, tasarının yasalaşmasıyla birlikte, istihbarat teşkilâtları kişisel verileri işleyebilecek ve kişisel verilerini elde ettiği kişilere bildirim yapmayacak, bilgiler silinmeyecek. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk haliyle bile “fişleme” iddiaları dolayısıyla eleştirilen taslağı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) inceletmiş ve kurul, “Kişisel verilerin korunması sorunu olduğu” yönünde rapor vermişti.

3 KURUM YETKİLİ OLACAK

Tasarıya göre, MİT, Jandarma ve Emniyet, bu yasa hükümlerine tabi olmadan kişisel verileri işleyebilecek. 3 kurum, “Sizin verilerinizi topluyoruz” diye bilgi vermek zorunda da olmayacak. Toplanan verilerde neler yer aldığını öğrenmek için vatandaşlar başvuru yapamayacak, silinmesini isteyemeyecek. MASAK’ın suç gelirlerinin aklanması kapsamında yaptığı faaliyetler de bu yasa kapsamında olmayacak. Bu kurumların faaliyetleri, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından da denetlenemeyecek.

NELERİ FİŞLEYECEKLER

Yasa kapsamında olan kurumlar ise “İsim, telefon numarası, motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgileri” kişisel veri olarak kaydedebilecek. Bu verilerin kaydedildiği konusunda kişiye bilgi verilecek. Veriler, ‘bir hakkın tesisi, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve hekim hizmetlerinin’ gereğiyse, sır saklama yükümlülüğü olanlar tarafından izin almadan da işlenebilecek. Veriler, işlenmesini gerektiren sebepler ortadan kalktığında, resen ya da kişinin başvurusu üzerine silinecek.

KORUMA KURULU OLUŞTURULACAK

7 kişiden oluşan Kişisel Verileri Koruma Kurulu oluşturulacak. Daha önce Başbakanlığa bağlı çalışması öngörülen kurul, Adalet Bakanlığı’na bağlı hale getirildi. Kurul üyeleri, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Devlet sırrı niteliğindeki veriler kurula gönderilmeyecek. Ancak başkan ya da kurul üyeleri bunları yerinde inceleyebilecek. Üyeler, Yargıtay’da, görevleri için özel hazırlanacak yemini okuyarak göreve başlayacaklar. Bütün veriler, sicil kütüğüne kaydedilecek.

Okunma Sayısı: 1596
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • orhan

    22.11.2014 19:12:14

    Fişleyecekler sonra seni fişledik diye haber vereceklermiş. İnsanların pisikolojisini bozmaya çalışıyorlar. Akp demokratlıktan çıkıp despotluğa doğru koşar adım gidiyor. Koruma kurulu olacakmış peki koruma kurulununun yanlışlıklarından bizleri kim koruyacak?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı