"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yine yargısız ihraç

09 Temmuz 2018, Pazartesi 01:53
OHAL’İN KALKACAĞININ AÇIKLANDIĞI GÜNÜN ÖNCESİNDE ÇIKARILAN KHK İLE 18.632 KİŞİ DAHA İHRAÇ EDİLDİ.

OHAL ihraçları 150 bine dayandı

15 TEMMUZ kalkışmasından 5 gün sonra ilan edilip defalarca uzatılan ve ikinci yılını doldurduktan sonra kaldırılacağı ilan edilen OHAL’de çıkarılan KHK’larla ifade ve savunmaları bile alınmadan ve bütün kazanılmış hakları gasp edilerek kamudaki görevlerinden ihraç edilenlerin sayısı, son KHK ihraçlarıyla birlikte 150 bine dayandı.

Fişlemeler Resmi Gazete’de

701 sayılı son KHK’nın Resmi Gazete’deki yayınında, ihraç edilen bazı memurlarla ilgili Türkiye İş Kurumu çıkışlı fişlemelere yer verilmesi ve bunların sosyal medyada yayılmasını takiben silinmesi, ihraçlardaki hukuk dışılığı ve keyfîliği gözler önüne seren yeni bir skandal örneği olarak değerlendirildi.

***

OHAL’den çıkış öncesi son KHK

OHAL kapsamında yayımlanan 701 sayılı kanun hükmünde kararname ile 18 bin 632 kişi ihraç edildi; 12 dernek, üç gazete ve bir televizyon kapatıldı.

18 Temmuz’da sona erecek olan iki yıllık OHAL süreci öncesi son ve kritik öneme sahip OHAL KHK’sı Resmî Gazete’de yayımlandı. 701 sayılı KHK ile 15 Temmuz kalkışması ile bağlantılı olduğu iddia edilen çok sayıda kamu personeli ihraç edildi. İhraç kararnamesinde ismi bulunan kamu görevlilerinin çoğunluğunu Emniyet ve TSK mensupları oluşturuyor. Son KHK ile çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi. Bunun yanı sıra 148 personel de kamudaki görevlerine iade edildi. Yine KHK kapsamında bazı gazete ve TV’ler de kapatıldı.

Tebligat yapılmayacak

KHK’ya göre bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacak. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem uygulanacak. Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın rütbe ve/veya memuriyetleri alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilâta yeniden kabul edilmeyecek. Söz konusu kişiler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek.

Site kitlendi  

Öte yandan 7 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 699 sayılı bir KHK (Kanun Hükmünde Kararname) Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Birçok kamu görevlisi bunun ihraç KHK’sı olduğunu düşünerek internet sitelerinin başında soluğu aldı, ancak yeni sistemin işleyişine dair bir KHK olduğu ortaya çıkmıştı. 6 Temmuz 2018 tarihinde  Başbakan Binali Yıldırım, ihraç KHK’sının gece yayımlanacağını söyleyerek, TSK, Emniyet ve diğer devlet kurumlarından çok sayıda ihraçların olacağını beyan etmişti. Bu açıklamanın ardından gelen KHK dolayısıyla vatandaşlar tarafından Resmî Gazete’nin internet sitesine aşırı giriş yapıldı ve site kilitlendi. O saat diliminde Resmî Gazete’nin internet sitesinde anlık kullanıcı sayısının 100 binin üzerine çıktığı görüldü. 699 sayılı KHK’nın ardından Başbakan Binali Yıldırım, yeni KHK’nın ne zaman çıkacağına ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Çalışmalar devam ediyor, uzadı biraz” cevabını verdi.

İade edilenler tazminat talep edemeyecek

KHK ile 148 kişi de görevlerine iade edildi. Bu kapsamda göreve başlayanlara kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten, göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden malî ve sosyal hakları ödenecek. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak. Göreve iadeler Diyanet, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Kara-Hava ve Deniz komutanlıkları gibi kurumlarda gerçekleşti.

‘Barış’ akademisyenleri ihraç

KHK ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisini imzalayan akademisyenler ile imzacı akademisyenleri görevlerinden uzaklaştıran eski rektör Adnan Kasman da ihraç edildi.  “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri imzacıları Prof. Cem Terzi, Prof. İzge Günal, Prof. Halil Resmi, Doç. Halis Ulaş, Prof. Yeşim Edis Şahin, Prof. Ayşen Uysal, Dr. Nuri Erkin Başer, Araştırma görevlileri Aydın Arı, Serap Sarıtaş, Dilek Karabulut, Özer Yersüven ve öğretim görevlisi Emel Yuvayapan da ihraç edildi. İmzacı akademisyenler haklarında başlatılan soruşturma kapsamında bir yıl önce görevlerinden uzaklaştırılmışlardı. Akademisyenler hakkında soruşturma başlatan eski rektör Adnan Kasman da, hakkında başlatılan Gülen yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında görevinden uzaklaştırılmıştı. Son KHK ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinden 6 öğretim görevlisi daha ihraç edildi. Ege Üniversitesi’nden de 5 öğretim görevlisi ihraç edilenler arasında yer aldı.

“Susmayacağız”

Son ihraçlara ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan çok sayıda siyasî ve fikir insanî gelinen noktayı değerlendirdi. Adını ‘hak savunucusu’ olarak sıklıkla duyduğumuz yeni vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu da şu paylaşımda bulundu: “701. KHK ile 18.632 kişi ihraç edilmiş. 

Dile kolay, ama ne kadar fazla bir sayı ve ağır bir karar. Bu ülkenin tek adamın iki dudağı arasında olmasının ne demek olduğu ortada. Zalim, hukuksuz, vicdansız KHK’ların yaralarını sarmaya çalışırken 18.632 zulümle karşılaştık. Susmayacağız!”

Büyük kıyım

Buna göre; - İhraç KHK’sı ile Kara Kuvvetlerinden 3 bin 77, Deniz Kuvvetlerinden bin 126, Hava Kuvvetlerinden bin 949 subay ve astsubay ihraç edildi. - Adalet Bakanlığı’ndan aralarında hâkim adayı, infaz ve koruma memurlarının da bulunduğu 1052 kişi ihraç edildi. - 4 Vali Yardımcısı ve 4 Kaymakam meslekten ihraç edildi. - Emniyet Genel Müdürlüğünden 8 bin 998 personel ihraç edildi. - Jandarma Genel Komutanlığından 649 subay, astsubay ile uzman çavuş ihraç edildi. - Kurumlarından daha önce ayrılan, TSK’dan 324, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1167 ve jandarmadan 35 personelin rütbeleri 701 sayılı KHK ile alındı.  - 148 personel, kamudaki görevlerine iade edildi. - Furkan İlim ve Hizmetleri Derneğinin de aralarında olduğu 12 dernek, 3 gazete ve 1 televizyon kapatıldı.

‘Sosyal medya’ ihraç sebebi 

Hemen hemen her kurumdan ihraç edilen personel bulunurken Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesinde kamudan atılan isimlerin gerekçeleri dikkat çekti. Kurumdan 5 kişi ihraç edilirken, bütün KHK’da ihraç gerekçeleri yazan sadece bu 5 kişi oldu. İhraç edilenler arasında yer alan Hacer Korkut’un karşısında “ByLock / Emniyet / Kurum Kanaati” yazılıyken, Yasemin Baydan’ın isminin karşısında yalnızca “Emniyet / Okul” ifadeleri yer aldı. “Okul”  ifadesi Gülen hareketinin okullarında eğitim gördüğü anlamına gelirken, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ümit Erdem Algün’ün gerekçesi gözden kaçmadı. Ümit Erdem Algün’ün kamudan ihraç edilmesinin gerekçesi olarak, “Kurum Kanaati / Sosyal Medya” olduğu belirtildi. KHK’da yalnızca bu 5 kişinin ihraç gerekçelerine yer verilirken, diğer personelin gerekçelerine yer verilmemesi ise dikkat çekti.

Etiketler: khk, resmi gazete
Okunma Sayısı: 12498
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp

    9.7.2018 12:41:23

    Manşeti şöyle de okuyabiliriz: "Yine YARGISIZ İNFAZ!" Dün "Asmayalım da besleyelim mi?" diyen darbeci ve cuntacıların merhamet yoksunu zihniyeti ile bugünkü "Ağaç kökü yesinler" diyen merhamet yoksunu siyasal dincilerin söylem arasında ne fark var? Hiç! Her ikisi de "YARGISIZ İNFAZ" ile ülkeyi yangın yerine çevirmişlerdir. Bu yangın, yalnız mazlum ve mağdurları yakmakla sınırlı kalma, üç maymunu oynayan herkesin evine de sıçrar. Şimdi itfaiye eri olmak zamandır. Beraat eden ile ölüyü bile ihraç eden 701 nolu son zulüm belgesi,18 binden fazla insanın ailesi, eşi, çocukları ve yakınlarının yüreğine ateş düşürmüştür. Bu ateşi düşürenler acaba haşrin Mahkeme-i Kübrâ'sının varlığından haberdar mıdır? Olmamaları mümkün mü? Zulüm karşısında suskun, sessiz ve tepkisiz kalanlar, sıra kendilerine geldiğinde, kendileri için konuşacak kimseyi bulamazlar. alim sevilmez, zulüm alkışlanmaz.

  • Toygar

    9.7.2018 08:56:15

    "..Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın rütbe ve/veya memuriyetleri alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilâta yeniden kabul edilmeyecek. Söz konusu kişiler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek". 'mahkûmiyet kararı aranmaksızın' ne demektir ki! Mahkum edememiş hiç bir yargı, ama sen işinden gücünden etmişsin insanları, çoluk çocuğunu. Bu reva mıdır! Bu zulmü yapanların, ilahî adalet divanında yargılandıkları (yargısız olmaz çünkü) gün, herkes adalet-i ilahinin kudsiyetine secde edecek inşallah! Kimi cennetinde, kimi de sürekli odun taşımaya devam ettikleri cehennem kuyularında! Herkes seçme özgürlüğünü kullansın! YAZIK BİLE DEĞİL SİZE!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı