"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

YSK yanlıştan dönsün

20 Nisan 2017, Perşembe 00:04
Tartışmalı referandum sonuçları dolayısıyla birçok kesimden YSK’ya ‘yanlıştan dön’ çağrısı yapılırken, Anayasa hukukçusu Süheyl Batum da YSK’nın yetki aşımına gittiğini söyledi.

Anayasa hukukçusu Süheyl Batum, Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz pusulaları geçerli kabul ederek yetki aşımına gittiğini yasa koyucunun kendisine takdir yetkisi vermediğinin altını çizdi. Prof. Batum, “Sahte oyun önüne geçilebilmesi için en mühim önlemlerden biri seçim pusulalarının mühürlü olmasıdır. Kurul üyeleri Danıştay ve Yargıtay kökenliler bunu bilmemelerine imkan yok. 1994 ve 1998 kararlarında söz konusu oy sayıları 150-200 kadardır. Üstelik orada sandık geçerli sayıyor ve kurul bunu değerlendiriyor. Referandumda ise YSK seçim devam ederken karar alıyor. YSK’nin böyle bir yetkisi yok. Zira 298 Sayılı Yasa’nın 101. Maddesi açık olarak arkasındaki sandık kurulu mührü bulunmayan oylar geçersiz sayılır diyor. Burada tartışılacak bir konu yok” dedi.

AİHM’e gideceğiz

YSK’ya mühürsüz oy pusulalarının geçersiz sayılması yönündeki itirazları kabul ederek bu yanlıştan geri dönmesi çağrısında bulunan Prof. Süheyl Batum, itiraz başvurularının reddedilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacağını söyledi. Anayasa hukukçusu iç hukuk yollarının bu itirazları kabul etmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

İktidarla beraber manipülasyon yaptılar

Batum, “Yüksek Seçim Kurulu kararı yok hükmündedir. Maalesef kurul fonksiyon gaspı yapmıştır. Açıkça Anadolu Ajansı ve Yüksek Seçim Kurulu iktidarla beraber manipülasyon yapmış ve bu sayede Evet oyları fazla çıkmıştır. Aslında yüzde 100 ‘Hayır blokunun’ kazandığı bir seçimdir. Bu durumun düzmeceyle ortadan kaldırılması kabul edilemez.” Amerikanın Sesi’nde yer alan haberde, Süheyl Batum, 16 Nisan Referandumu’nun demokrasinin henüz emekleme aşamasında olduğu 1912 ve 1946 Seçimleri ile mukayese edilebileceğini de sözlerine ekledi.

***

İtirazların önü tıkandı

Turgut Kazan’ın anlatılarını köşesine taşıyan Sözcü Gazetesi’nden Saygı Öztürk’ün dün (19 Nisan 2017) yayımlanan yazısından bir bölüm  şöyle: “YSK, bu konuda peşinen karar almakla, silsile yoluyla yapacak itirazların önünü tıkadı, adeta ilçe ve il seçim kurullarına, “İtiraz olursa, oy pusulaları sahte değil, şüphe yok” şeklinde karar verin dedi. Bu şekilde karar verilmesi ve açıklamada bulunulması, alt derecedeki kurulları etkiledi ve onların kararlarına ipotek koydu. Onursal Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, “Artık yapılması gereken mühürsüz oy pusulalarının sayılması, bunlardaki ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının belirlenmesi, referandum sonucunu etkileyip etkilemediğine göre karar verilmesidir. Görevlileri de yeterince eğitmeyen YSK, peşinen aldığı kararla kötü bir sınav verdi” görüşünde.”

***

Sonuçlar denetlenemez hale getirildi

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nın mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararına tepki gösterdi ve Başkan Sadi Güven’in “Bizim daha önce de emsal kararlarımız oldu” açıklamasının “gerçeği yansıtmadığını” söyledi. “Şu anda ben seçimin sonucunu denetleyemiyorum. 1 milyon 300 bin fark var” diyen CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet HadimiYakupoğlu, T’24’te yer alan haberde,  “Şimdi 50 milyon oy kullanıldı. Bu arkası mühürsüz olan oy pusulalarının sayısı 1 milyon 300 binin altında mı, üstünde mi? Üstündeyse seçimin iptali gerekiyor zaten. Seçimi bu şekilde ‘Hayır’ kazanıyor. Altındaysa ancak bu seçim sonucu geçerli hâle gelecek” dedi. 

Seçimin iptalini isteyeceğiz

Yakupoğlu, “Ben şimdi bunu bilebiliyor muyum, bilemiyorum. Niye? Çünkü bunların sayılmasını engelledi Yüksek Seçim Kurulu. Bunu kendisi de ‘Ne kadar mühürsüz oy var, bilmemiz mümkün değil’ diye söyledi Sadi Güven. Yeniden bütün oyları saysak dahi yine bilemeyiz. Çünkü pek çok kişi sonradan mühürledi bunları. Torbalar kaç gündür ağzı açık şekilde duruyor. Anayasanın 79. maddesine göre, YSK kararlarına karşı itiraz yok ve Anayasa Mahkemesi’ne de gidemiyorsunuz. Biz seçimin iptalini isteyeceğiz. Seçimin sonucunu denetlenemez hale getirdikleri için iptalini isteyeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

Etiketler: ysk, referandum
Okunma Sayısı: 2946
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hayati Binler

    20.4.2017 11:12:21

    Hatadan acilen dönülmeli.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı