"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüksek yargı AİHM yolunda

19 Ocak 2018, Cuma 19:55
Gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen hak ihlali kararına rağmen yerel mahkemelerin tutukluluğun devamına hükmetmesi, Avrupa Konseyi tarafından kaygıyla izleniyor.

Avrupa Konseyi gelecek hafta AYM başkanı Zühtü Arslan’ı ağırlayacak. Arslan, resmî olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) adlî yıl açılış töreni için Strasbourg’a gelecek. Danıştay ve Yargıtay başkanları da kendisine eşlik edecek. Arslan, tören için bulunacağı Strasbourg’da AİHM yönetimi ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile de görüşecek. Bu görüşmelerde AYM’nin Şahin Alpay-Mehmet Altan kararı, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası AYM’ye taşınan bireysel başvurular ve bu başvuruların hangi aşamada olduğunun gündeme gelmesi bekleniyor. DW’nin haberine göre Türk hükümeti AİHM’ye gönderdiği son verilerde 15 Temmuz 2016 ile 9 Ekim 2017 tarihleri arasında AYM’ye 103 bin 469 bireysel başvuruda bulunulduğu bilgisini paylaşmış ve AYM’nin “etkin iç hukuk mekanizması” olduğunu savunmuştu.

Strasbourg öncesi Saray’da yemek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkan Zühtü Arslan, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Nuri Necipoğlu katıldı.

***

Resmî gazetede yayınlandı şimdi ne olacak?

Anayasa Mahkemesinin, tutuklu bulunan gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın bireysel başvurusunda oy çokluğuyla verdiği hak ihlâli kararlarının gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı. Anayasa Mahkemesinin gazeteci Şahin Alpay ile ilgili oy çokluğuyla aldığı hak ihlâli kararına, üyeler Osman Alifeyyaz Paksüt, Serdar Özgüldür, Hicabi Dursun, Rıdvan Güleç, Kadir Özkaya ve Recai Akyel katılmadı. Osman Paksüt ile Serdar Özgüldür’ün, Şahin Alpay ile ilgili yazdıkları ortak karşı oy gerekçesinde, “Darbe teşebbüsü sonrasındaki koşullar dolayısıyla soruşturma konusu olaylara ilişkin delilerin sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi ve soruşturmaların güvenlik içinde yürütülebilmesi için tutuklama dışındaki tedbirlerin yetersiz kalacağı” şeklindeki tutuklama nedeninin olgusal temellerden yoksun olmadığı belirtildi. Karşı oy gerekçesinde, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu ve tutuklamanın hukukî olmadığı iddiasına ilişkin olarak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediği kanaatine ulaşıldığı ifade edildi. 

DHA - AA

 

Etiketler: yargı, aym, aihm
Okunma Sayısı: 2132
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı