"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Erozyona karşı marifetli çalı!

24 Temmuz 2011, Pazar
Konya’nın Karapınar ilçesinde erozyonla, derin kökleri sayesinde sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebilen, soğuğa dayanıklı, uzun süre yeşil kalabilen, hayvanların yem olarak tüketebildiği marifetli Amerikan çalısı ‘’Atriplex’’ ile mücadele edilecek.

 Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Tarımsal Ekonomi ve Mekanizasyon Bölüm Başkanı Durmuş Ali Çarkacı, Karapınar’da 1950’li yıllarda aşırı rüzgar ve bilinçsiz otlatmanın yol açtığı erozyon dolayısıyla ilçenin taşınılmasının düşünüldüğünü hatırlattı.  Çarkacı, 60 yıldır kontrol altında olan ve organik madde oranı yüzde 1’i geçmeyen sahanın erozyon tehdidine sürekli açık olduğunu vurgulayarak, bu sebeple erozyon sahasının kontrol altında tutulduğunu, erozyonla mücadele için çeşitli projeler geliştirildiğini bildirdi. ‘’Farklı Lokasyonlarda Dört Kanatlı Atriplex Bitkisinin Yem Üretimi, Toprak Islâhı ve Erozyonla Mücadele Yönünden Değerlendirilmesi’’ başlıklı proje kapsamında erozyon sahasında 4 adet 100 metrekarelik parselde Amerikan çalısı diye bilinen atriplex fidesi diktiklerini dile getiren Çarkacı, 4 kanatlı tuz çalısı türü olan ve 2 yılda yaklaşık 2 metre boya ulaşabilen çalının adaptasyon döneminde olduğunu belirtti. Çarkacı, Amerikan çalısının erozyonu büyük ölçüde engelleyeceğini, ancak bitiremeyeceğini dile getirerek, bölgenin sürekli kontrol altında olması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Okunma Sayısı: 1509
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı