"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Orduevinde namaz yasağı AİHM’den döndü

17 Ağustos 2011, Çarşamba
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’yi, namaz kıldığı için orduevine alınmayan emekli Kd. Binbaşı İsmail Cevahirli’ye manevî tazminat ödemeye mahkûm etti.
Orduevinde namaz yasağı AİHM’den döndü
AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) Türkiye’yi namaz kıldığı için orduevine alınmayan emekli Kd. Binbaşı İsmail Cevahirli’ye manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
1996 yılında kendi isteği ile emekli olan Kd. Binbaşı Cevahirli, yaptığı açıklamada, 31 Mart 2002 tarihinde gittiği  Ankara’daki Sıhhiye Orduevi’nde yer bulamaması sebebiyle orduevinin son kat merdiven boşluğunun sahanlığında, sokak ışıkları ile aydınlanan beton zeminde, kimsenin görmediği  bir yerde, yatsı namazı kıldığını söyledi. Bunun üzerine birgün sonra orduevinden çıkış işlemleri yapıldığını anlatan Cevahirli, 1 Temmuz 2002’de orduevine giriş yasağının sözlü olarak kendisine tebliğ edildiğini söyledi.  Cevahirli, şunları kaydetti:
“Yazılı emir, Genelkurmay Başkanlığı’nca şahsıma tebliğ edilmemiş ve emir, binbaşıda olmasına rağmen sureti de şahsıma verilmemiştir. 24.12.2002 tarihinde Ankara Adliyesi’ndeki bir duruşma nedeniyle akşamdan Sıhhiye Orduevi’ne gittim. Subay kimliğimi göstermeme rağmen orduevine alınmadım. O tarihten sonra da bir daha ordu evinde konaklama taleplerim kabul edilmemiştir.”
Bunun üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM), Milli Savunma Bakanlığı aleyhine idari işlemin iptali dâvâsı açtığını kaydeden Cevahirli, AYİM’in 2003/67 sayılı kararı ile dâvâyı reddettiğini söyledi.
Cevahirli, 3 Nisan 2004 tarihinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6.’ncı maddesinde yer alan “adil yargılanma hakkı” ile 9.’ncu maddesinde yer alan “düşünce vicdan ve din özgürlüğü” ili ilgili maddelerine aykırı hareket edildiği gerekçesi ile AİHM’de dâvâ açtıklarını söyledi.
AİHM’in önce taraflara “dostane çözüm” teklif ettiğini belirten Cevahirli, “Bu öneri tarafımdan kabul edilmiş, ancak dâvâlı idare (hükümet) tarafından reddedilmiştir. AİHM,19 Ekim 2010 tarihinde dâvâyı kabul  ederek, dâvâlı idareyi mânevî tazminat ödemeye mahkum etmiştir” dedi.
 
Okunma Sayısı: 1638
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Şehreminli

    17.8.2011 00:00:00

    Tebrikler. Örnek bir tavır göstererek yanlış yapanın yanına kar bırakmadınız. İnşallah diğer inançlı insanlara cesaret kaynağı olur bu davranışınız. Zira adam sende, bana ne anlayışı toplumumuzda hakimdir.
    Müspet hareket’e çok güzel bir örnek, Allah razı olsun..

  • İsmetullah Güler

    17.8.2011 00:00:00

    Tebrikler komutanım.Gazanız mübarek olsun.Bu karar inşallah cennet belgeniz olur.Bize de dua et.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı