"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Laiklik dinle barışık olmalı”

06 Ocak 2011, Perşembe
Mısırlı gazeteci-yazar Fehmi Hüveydi, İstanbul Şehir Üniversitesinde, ‘’Türk Dış Politikasının Arap Dünyasındaki Algısı’’ konulu konferansında dinle barışık laikliğe saygı duyduğunu belirtirken, ‘’Biz demokrasiyi kabul ederiz, ama bizim dinimiz İslâmdır. Biz İslâma saygılı bir demokrasi istiyoruz’’ dedi.

MIsIrlI gazeteci-yazar Fehmi Hüveydi, ‘’Biz demokrasiyi kabul ederiz ama bizim dinimiz İslâmdır. Biz İslâma saygılı bir demokrasi istiyoruz’’ dedi.
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün dâvetlisi olarak Türkiye’ye gelen Hüveydi, İstanbul Şehir Üniversitesinin Altunizade’deki yerleşkesinde, ‘’Türk Dış Politikasının Arap Dünyasındaki Algısı’’ konulu konferans verdi.
Türkiye’nin Arap dünyasında tarihsel olarak birçok izlenim bıraktığını belirten Hüveydi, Arap ülkelerinin geçmişte Osmanlı Devleti’nin bir parçası olduğunu anımsattı.
Hüveydi, Türk dış politikasının AKP  hükümeti döneminde belli bir duruş sergilediğini ve Arap dünyasına yönelik açılımların da var olduğunu, bunun da Arap dünyasında sıcak karşılandığını ifade etti.
Filistin meselesine Türkiye’nin büyük önem vermesinin Araplar için çok önemli olduğunu da dile getiren Hüveydi, Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki tutumunun olumlu karşılandığını belirtti.

YENİ OSMANLICILIK NEGATİF ALGILANIYOR


Hüveydi, bir süredir gündeme getirilen ‘’Yeni Osmanlıcılık’’ terimine de işaret ederek, bu terimin Arap dünyasına geçmişi hatırlattığını ve negatif algılandığını, geçmişi hatırlatmanın ilişkilere faydası olmayacağını söyledi. Türkiye’nin dış politikadaki ‘’sıfır sorun’’ yaklaşımına Arap dünyasında olumlu bakıldığını anlatan Hüveydi, ‘’Türkiye güçlü bir ülke, akil bir ülke ama süper güç değil. Bölgesinde güçlü bir ülke’’ dedi.
ABD’nin küresel ekonomik krizden sonra Ortadoğu’dan çekilmek istediğini ve bunun da Ortadoğu’daki boşluğu büyüttüğünü ifade eden Hüveydi, bu süreçte Türkiye’nin bölgede önemli bir rol oynayabileceğini, güçlü bir oyuncu olduğunu belirtti. Hüveydi, ‘’Türkiye vizyonu olan bir ülke. Türkiye sadece doğudan batıya bir köprü değil, karar üretici bir merkez ülke olmaya başladı’’ diye konuştu. Türkiye’nin son dönemde dış politikada kapılarını batıya açık tuttuğu gibi, güney ve doğuya da yeni kapılar açtığını belirten Hüveydi, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin, Arap dünyasıyla ilişkilerini olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. 
 
DEVLET POLİTİKASI MI?
 
“Türkİye şu an Arap dünyasının içine girdi ve bu yeri muhafaza etmesi lâzım’’ diyen Hüveydi, Türkiye’nin artık eskisi gibi etrafına kapalı olamayacağını da dile getirdi. Hüveydi, ‘’Mevcut dış politikanın hükümetin politikası mı, yoksa devlet politikası mı olduğu’’ sorusunun cevabını merak ettiğini de belirtti. Türkiye’deki hükümetin, demokrasinin olduğu ‘’sivil İslâm’’ örneği sergilediğini ifade eden Hüveydi, bu modelin Arap dünyasında Türkiye’den öğrenildiğini söyledi.
        
İSLÂMA SAYGILIBİR DEMOKRASİ
 
Laİklİk konusundaki soru üzerine de Hüveydi, dinle barışık laikliğe saygı duyduğunu belirterek, ‘’Laiklik, Türkiye’de bir dindir’’ dedi. Hüveydi, ‘’Biz demokrasiyi kabul ederiz ama bizim dinimiz İslâmdır. Biz İslâma saygılı bir demokrasi istiyoruz’’ diye konuştu. Türkiye’nin, ‘’Mavi Marmara’’ olayıyla İsrail’in çirkin yüzünü gördüğünü ve Türkiye’deki İsrail’e yönelik tepkilerin Arap ülkelerinde olumlu karşılandığını anlatan Hüveydi, ‘’Filistin’de olanlara karşı Türkiye hep suskundu. Türkiye’nin orada bir insanlık suçu işlendiğini bilmesini istiyoruz’’ diye konuştu. İran konusundaki soru üzerine de Hüveydi, ‘’İran, Arap halkına da, Amerika’ya da tehlike değil. İran’ı tek tehlike gören İsrail. İsrail, İran olsun ya da olmasın herhangi bir ülkenin nükleer enerjiye sahip olmasını istemiyor’’ dedi. Arap dünyasının iki trajedisinin İsrail ve petrol olduğunu dile getiren Hüveydi, petrol ve İsrail’in, Arap dünyasındaki diktatörlük sistemlerinin kalmasına sebep olduğunu söyledi.
Okunma Sayısı: 1437
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı