"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Askerî harcamalar bizi geri bıraktı

15 Aralık 2011, Perşembe
NATO ülkesi olan Türkiye'nin bütçeden savunmaya ayırdığı payın yüksek olmasında kişi başına gelirin artmasını önlediğini belirten Prof. Dr. Pakdemirli, ''Yüzde 5,5 oranında savunmaya para ayıran Türkiye, eğer NATO ülkelerinin ayırdığı gibi savunmaya yüzde 3,3 oranında pay ayırabilseydi, bugün kişi başına gayri safi millî hasılada AB ülkelerini yakalaması mümkün olabilirdi" dedi.
SAVUNMA BÜTÇESİNİ 1.5 PUAN AZALTABİLSEYDİK YETERDİ
"Savunma bütçesini bir buçuk puan azaltabilseydik dahi yine Avrupa rakamlarını yakalayabilirdik'' diyen Pakdemirli, savunma harcamalarının azaltılmasını istedi. Ekonomist Süleyman Yaşar da Sabah'taki köşesinde silâh alımlarının bir başka yönüne değindi. Yaşar, silâh alımlarında bazı menfaatlerin ön plana çıktığını belirtti.
 
 
Askerî harcamalar bizi geri bıraktı
 
Eski Bakanlardan Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli, “Türkiye gelişirken askerî harcamaları NATO ortalamasında tutsaydı, fert başına gelir bugün Avrupa Birliği’nin (AB) ortalamasını geçecekti” dedi.
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından düzenlenen ‘’Cumhuriyet dönemi Türkiyesi’nin Sosyoekonomik gelişimi’ konulu konferansa CBÜ rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’nin babası eski Maliye Bakanı Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli konuşmacı olarak katıldı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Pakdemirli, şu anki neslin şanslı insanlar olduğunu söyledi. 88 yılın bir milletin ömründe uzun bir süre olmadığını aktaran Pakdemirli, şunları kaydetti:
“88 yılda Türkiye’yi büyük dedelerimizin, dedelerimizin ulaştığı yerlerden almış bin defa öteye götürmüşüz. Türkiye böyle gelişirken askeri harcamaları NATO standardında, NATO ortalamasında tutsaydık, Türkiye daha iyi bir noktada olabilirdi. NATO’nun askerî harcaması millî gelirin yüzde 3,3’ü. Bizdeki zorunlu askerliği de paraya çevirdiğiniz zaman aşağı, yukarı yüzde 5 civarında. Yani yüzde 5 yerine yüzde 3,3 yapsaydık Türkiye’de fert başına düşen milli gelir bugün AB’nin ortalamasını geçecekti. Yani biz bir yerde siyasi tercih olarak asker olmayı tercih ettik. Hükümetler böyle tercih ettiler ve savunmaya para aktardık, oldukça büyük kaynak aktardık. Aktarmasaydık ve biz deseydik ki NATO’ya ‘Arkadaş ortalama neyse ben de ortalamaya uyayım, ben niye fazla harcayayım.’ ABD şu anda yüzde 6’sını harcıyor. Ama ABD’nin bir iddiası var. ‘Ben bir dünya devletiyim, dünyanın jandarmasıyım’ diyor. Bizimki yüzde 5. Bir de böyle askerî harcamalarımız olmasaydı kişi başı millî gelirde AB ortalamasına yetişiyorduk. İkinci bir ihtimal de bulunuyor. Eğer tarımda devrim yapabilseydik, tarımdaki gelişme sanayi kadar olsaydı Türkiye yine AB ortalamasında olacaktı. Onun için tarımda bir hamle yapamadık. Miras hukukunu yanlış anladık. Eğer araziler büyük olsaydı makineleşmeyi teşvik etmiş olacaktı ve bir an önce tarıma mekanizasyon gelecekti. O zaman verimi arttıracaktık, o zaman bilgi girecekti. Yani global olarak eğer sanayi kadar gelişseydik Türkiye AB ortalamasını geçmişti.” 
 
REKTÖRÜ, BABASINA ŞİKÂYET ETTİ
Konferansın soru cevap bölümünde İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 4. sınıf öğrencisi Ezgi Daryürek, geçen yıl Ekim ayında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın üniversiteyi ziyareti sırasında öğrencilerin protesto gösterisi yapmaları üzerine Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’nin öğrencileri tehdit ettiğini ve cezalandırdığını iddia etti. Rektör Pakdemirli’nin olay sonrası öğrencilere ‘’Atatürk’ü savunmak size mi kaldı?’’ dediğini ileri süren Daryürek, ‘’Atatürk ve Atatürk’ü savunan öğrencilerin oğlunuz tarafından okuldan uzaklaştırıldığını biliyor musunuz’’ diyerek, Rektör’ü baba Pakdemirli’ye şikâyet etti. Pakdemirli ise öğrencilerin her görüşe hoş görülü ve temayüllü yaklaşması gerektiğini, devlet büyüklerine saygısızlık etmenin doğru olmadığını ve kaba kuvvet olmadıkça her görüşün ifade edilebileceğini belirtti.
 
 
Okunma Sayısı: 4135
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı