"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanlı işgalin sonu

16 Aralık 2011, Cuma
2003 yılında Saddam Hüseyin'i devirmek için ülkeye giren; yüz binlerce insanın ölümüne, milyonlarcasının da geride gözü yaşlı kalmasına yol açan ABD ordusu işgalden tam 8 yıl sonra Irak'tan çekiliyor. Başkent Bağdat’ta çekilmeyi simgeleyen bir törenle, Amerikan bayrağı asılı olduğu gönderden dün indirildi. 5 bin 500 Amerikan askerinin büyük bölümü de ülkeden ayrıldı.
ABD ve müttefiklerinin sözde demokrasi getirmek için başlattığı işgal ve yıkım yaklaşık 9 yıl sürdü. 4 bin 500 Amerikan askerinin öldüğü savaşta Iraklılar, maddî-manevî bakımdan en ağır faturayı ödeyen taraf oldu.  Bir Iraklı, “Bizi Saddam'dan kurtarmak için geldiler. Arkalararında binlerce Saddam bırakıp gittiler” dedi.
 
PANETTA, SAVAŞIN BİTTİĞİNİ İLÂN ETTİ— ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, 2003’ten bu yana devam eden Irak savaşının bittiğini ilân etti. Savaşı resmen sona erdirmek için dün Irak’ın başşehir Bağdat’a gelen Panetta, başşehirdeki en büyük Amerikan üssünde yapılan törende, savaşı resmen bitirdi. ABD’nin Irak’taki varlığını sona erdirdiğine işaret eden törende, savaşın bitmesini temsilen Amerikan askerî bayrağı gönderden indirildi. Irak’ta savaşın başladığı 2003’ten sonra bir dönem 170 bini bulan Amerikan askeri sayısı şu anda 4000’e geriledi. Bu askerler de yıl sonuna kadar Irak’tan çekilecek.
 
Kanlı işgalin sonu
 
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Irak’tan resmen çekildi. Başşehir Bağdat’taki ABD bayrağı, dün sembolik bir törenle indirildi. Bağdat’a gelen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, 2003’ten bu yana devam eden Irak savaşının bittiğini resmen ilân etti. Ülkelerine dönen Amerikan askerleri ise Başkan Obama’nın da katıldığı bir törenle karşılandı. 2003 yılında Saddam Hüseyin’i devirmek için ülkeye giren; yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonlarcasının da geride gözü yaşlı kalmasına yol açan ABD ordusu işgalden tam 8 yıl sonra Irak’tan çekildi. Irak’ta kalan son 5 bin 500 Amerikan askerinin büyük bölümü de ülkeden ayrıldı. Yaklaşık 9 yıl süren savaşın başından bu yana Irak’ta 4500 Amerikan askeri öldü, 32 bin asker yaralandı. Savaşta 100 binden fazla kayıp veren Iraklılar ise en ağır faturayı ödeyen taraf oldu. Bedelin bunula sınırlı olmadığını düşünen bir Iraklı, “Bizi Saddam’dan kurtarmak için geldiler. Binlerce Saddam bırakıp gittiler. Eskiden kim Şiî kim Sünnî bilmezdik. Mezhep farkı gözetmeden birlikte yaşıyorduk” dedi. 
 
OBAMA: EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ
Irak’tan dönen askerî birlikler, ülkedeki en büyük askerî üslerden biri olan Kuzey Carolina’daki Fort Bragg’de bir törenle karşılandı. Törene Başkan Barack Obama da katıldı. ABD Başkanı Barack Obama, 2011 sonunda Irak’tan tamamen çekilecek Amerikan ordusunun en zor olağanüstü dönemlerinden birinin sona erdiğini bildirdi. Kuzey Carolina eyaletinde Fort Bragg üssüne eşi Michelle’le gelen Obama, üstte düzenlenen törende 20 Mart 2003’den beri sekiz yıla yakın zamandır süren Irak işgalinde ölen askerleri saygıyla andı. Obama, “Irak’ta savaşın sona ermesinin derin mesele boyutu olduğunu” söyledi. Obama, Irak’tan bütün askerler çekildikten sonra ülkeye yardımın süreceğini kaydetti. Operasyonun bitmesini tarihî bir an olarak niteleyen Obama, ölüm ve yaralanmalarla ağır bir bedel ödendiğini belirterek, askerlerin cesaret ve profesyonelliklerini övdü. Obama, Irak’tan bütün askerler çekildikten sonra da ülkeye yardımın süreceğini belirtti. Irak savaşının ABD’ye toplam maliyeti ise 1 trilyon dolar civarında.
Okunma Sayısı: 3912
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı