"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnternet bağımlılığı bir hastalık

10 Ocak 2012, Salı
Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Uzmanı Doç. Dr. Tuncer Okay, internet bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi.
İnternet bağımlılığı artık hastalık olarak ele alınıyor

Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Uzmanı Doç. Dr. Tuncer Okay, internet bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi. İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde internet bağımlılığı ile ilgili bir klinik açıldığını hatırlatan Okay, Ankara AMATEM’de ise şimdilik konuyla ilgili eğitim faaliyetlerine ağırlık verildiğini, ancak böyle bir uygulamanın planlamalar dahilinde bulunduğunu belirtti. Okay, “10-12 saat boyunca internette gezinen, oyun oynayan veya sohbet eden insanlar var. Bunların toplumsal yansımaları henüz çok dramatik boyutlarda olmamakla birlikte bir tehlike.” ifadesini kullandı. Ankara AMATEM’de Uzman Doç. Dr. Tuncer Okay, son dönemlerde artan internet bağımlılığına dikkat çekti. Okay, “Bunu dramatik boyutlarda yaşayan insanlar var. 10-12 saat bilgisayarın başından kalkmadan internette gezinen, oyun oynayan veya sohbet eden bir sürü insan mevcut. Bunların toplumsal yansımaları henüz çok dramatik boyutlarda olmamakla birlikte bir tehlike.” şeklinde konuştu. Bakırköy AMATEM’de internet bağımlılığı ile ilgili bir klinik açıldığını hatırlatan Okay, Ankara AMATEM’de ise şimdilik konuyla ilgili eğitim faaliyetlerine ağırlık verildiğini ancak böyle bir kliniğin planlamalar dahilinde bulunduğunu söyledi. İnternet bağımlılığının klinik olarak dikkat çeken bir durum olduğunun altını çizen Okay, “Bununla ilgili müdahil olmak, planlama yapmak zorundayız, yapmamız gerekiyor ve planlamaların içerisinde var. Bunu da bir hastalık durumu olarak ele almamız gerekiyor, ele almaya başlamamız gerekiyor, ele almaya başlandı zaten. Türkiye’de bununla ilgili veriler de var, uğraşan insanlar da var. Bu da büyük bir sorun.” dedi.

HAYATIN AKIŞINA YÖN VERDİYSE DİKKAT
Okay, bir insanın, yaşamdaki rolünü, işlevselliğini, yapması gereken aktiviteleri, yerine getirmesi gereken sorumlulukları aksatacak düzeyde internet ile veya herhangi bir şeyle meşgul olmasının tehlike işareti olduğunu vurguladı. Okay, şunları kaydetti: “İnternetin başında oturmak, çocuğunun bir problemi ile ilgilenmekten kendini geri çekiyorsa bu bir sorundur. İçine kapandıysa, ailesi ile arkadaşları ile koptuysa, internetin başından kalkamıyorsa, başından kalkmak adına kendince çareler üretmeye başladıysa, bunu bir sorun olarak fark etmeye başladıysa ama bunu yapamıyorsa bu bir sorundur. Önemli olan insanın yaşamının gidişatını eline alan bir durumun ortaya çıkması.”İnternet bağımlılığının belli kişilik özellikleri olanlarda daha çok görüldüğünü söyleyen Okay, “Kendi içine kapanık kişilerde, insan iletişimi yerinde olmayan, bu konuda başarılı olmayan insanlarda çok olabiliyor. İnsanlarla iletişimde kaygı bunaltı yaşayan, toplum içindeki aktivitelerde sıkıntı yaşayabilen insanlarda olabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

Okunma Sayısı: 983
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı