"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TV’deki şiddet, şiddet doğuruyor

01 Nisan 2012, Pazar
Şiddet içeren televizyon programlarını izleyen gençler, dünyayı acımasız ve tehlikeli görürken, şiddeti sorunların çözümünde önemli bir araç sayıyor, kendilerini ötekilere karşı güvensizlik içinde hissediyorlar.
Şiddet dizilerini izleyen gençler dünyayı acımasız görüyor
Şiddet ihtiva eden televizyon programlarını izleyen gençler, dünyayı acımasız ve tehlikeli görürken, şiddeti sorunların çözümünde önemli bir araç sayıyor, kendilerini ötekilere karşı güvensizlik içinde hissediyorlar. 
Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, televizyon programlarındaki şiddetin gençler üzerindeki etkisini ortaya koymak için Konya’da, yaşları 14 ile 20 arasında değişen 289 kız ve 351 erkek, toplam 640 lise öğrencisi üzerine bir saha araştırması yaptı. Aynı zamanda doktora tezi olan ‘Televizyonla Yetişmek: Televizyon Şiddetinin Etkileri Üzerine Bir Araştırma’ çalışması önemli bulgular içeriyor. Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan’ın araştırmasına göre, şiddet içeren televizyon programlarını izleyen gençler, dünyayı acımasız ve tehlikeli görüyor, ötekilere karşı güvensizlik içindeler, toplumdaki şiddeti ve suçlu sayısını olduğundan fazla görüyorlar, şiddeti sorunların çözümünde önemli bir araç sayıp, herhangi bir suç veya şiddetin mağduru olma korkusu yaşıyorlar. Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin tamamının evinde en az bir televizyon, yarısından fazlasının da evinde en az iki televizyon bulunduğu tesbit edildi. Ayrıca, öğrencilerin ortalama televizyon izleme süresi yaklaşık üç saat olduğu belirlendi. Lise öğrencilerinin çoğunluğunun, Ana Yayın Kuşağı (Prime-time) denilen 19-24 saatleri arasındaki zaman diliminde televizyon izlediği belirlendi. Araştırmaya göre, gençler en çok müzik ve eğlence programları ile yerli dizileri izlemeyi tercih ediyor.  Ankara / cihan

GENÇLERİN ZİHİN SAĞLIĞINI DEVLET TEMİNAT ALTINA ALMALI

Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, gençlerin akıl ve zihin sağlığının devlet politikası ile teminat altına alınması gerektiğini belirtti. Gençlerin televizyon şiddetine maruz bırakılmasının, sosyal devlet ilkesi gereğince sorgulanması ve acilen tedbir alınması gereken önemli bir husus olduğunu dile getiren Taylan, “Alınacak tedbirlerle ilgili medyaya; Millî Eğitim Bakanlığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, RTÜK gibi devletin ilgili kurumlarına, sivil toplum örgütlerine; eğitimcilere ve ailelere önemli sorumluluklar düşmektedir.” ifadesini kullandı.

TV, ŞİDDET İHTİVA EDEN HİKÂYELERİ ANLATMAYA DEVAM EDİYOR

Taylan, bu araştırmanın, televizyonu ve şiddet muhtevalı televizyon programlarına çok fazla maruz kalan gençlerin, yaşadıkları çevreyi ve dünyayı çok fazla acımasız ve tehlikeli bulduklarını ortaya koyduğunu belirtti. Söz konusu gençlerin, başkalarına karşı güvensizlik beslediklerini belirten Taylan, “Şiddeti, sorunların çözümünde önemli bir araç gördükleri; kendilerini herhangi bir suçun-şiddetin mağduru olma korkusuna sahip oldukları, toplumdaki şiddet oranını ve toplumdaki suçlu oranını toplumdaki gerçek verilerden daha çok algıladıkları bulgularına ulaştık” dedi. Türkiye’de televizyonun, gençlerin toplumsallaşmasında önemli bir rol oynamaya devam ettiğini hatırlatan Taylan, şunları kaydetti: “Özellikle öğrenim gören gençler açısından düşündüğümüzde, gençlerin neredeyse okulda geçirdikleri süre kadar televizyona vakit ayırdıkları görülüyor. Adeta televizyonla büyüyen gençler, televizyonla yetişmeye devam ediyor. Televizyon programlarındaki içeriklerin önemli bir bölümü şiddet yüklü dersler ve imgeler taşıyor. Üstelik gençler genelde şiddet içerikli televizyon program türlerini daha çok tercih ediyor. Televizyon, şiddet yüklü hikâyelerini anlatmayı sürdürüyor. Alıcı da buluyor.”

Okunma Sayısı: 1280
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı