"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Saray Hamamı’nda 16. yüzyıla ait Kur’ân-ı Kerim çıktı

22 Temmuz 2012, Pazar
ERZİNCAN’IN Kemah ilçesindeki tarihi kalede yürütülen kazı çalışmaları sırasında, aralarında 16. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Kur’ân-ı Kerim’in de bulunduğu çok sayıda el yazması eser bulundu.

 Tarihî Kemah Kalesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihî Bölümü tarafından yürütülen 2. dönem kazıda, 16. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Kur’ân-ı Kerim ile çok sayıda el yazması eser çıktı.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği ‘’Saray Hamamı’’nın sıcaklık bölümünde, dolgu alanının 2 metre altında özel bir beze sarılı olarak bulunan Kur′ân-ı Kerim ve diğer eserlerin, kazı evinde yapılan temizleme işlemlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Yazma Eserler Bölümü’ne gönderileceği, burada gerekli onarım ve bakım işlemlerinin yapılacağı belirtildi.

MEDRESELERDE OKUTULAN KİTAPLAR BULUNDU
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, ‘’Sürdürülen kazıda el yazması çok sayıda eser ortaya çıktı. Bunların içerisinde 16. yüzyıldan bir eserimiz var. Diğer eserlerin çoğu da 17-18-19’uncu yüzyıla ait. Bunların büyük bir bölümü de el yazması eserler’’ dedi.
El yazması eserleri çıkarıp kazı evine getirdiklerini ve temizlik işlemlerini yaptıklarını anlatan Yurttaş, ‘’Çünkü dolgu olan toprağın 2 metre altından çıkmıştı. Eserlerin büyük bir bölümü nem ve küften zarar görmüştü. Haşerat da vardı, bunların kaba bir temizliğini yaptıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden hocalarımız geldiler, eserlerin tarihlenmesi ve değerleri konusunda bizleri aydınlattı. Verilen bilgiler doğrultuda eserleri tasnif ediyoruz. Ele geçen yazmalar özel bir beze sarılı olarak dolgu zemininden 2 metre aşağıda ortaya çıkarıldı. İçlerinde 16. yüzyıla kadar giden Kur’ân-ı Kerim’in 37 varağı ele geçti. 18-19’uncu yüzyıla ait tezhipli Kur’ân-ı Kerimler, medreselerde okutulan fıkıh, kelâm gibi dersleri konu edinen kitaplar.’’ diye konuştu.  

Tatarlı Höyüğü’nde bu yılki kazı çalışmaları başladı

CEYHAN ilçesinde Çukurova tarihine ışık tutan Tatarlı Höyüğü’ndeki 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı’na ait antik kentte bu yılki kazı çalışmaları başladı. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve  Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, kazı alanında yaptığı açıklamada, kazıların bu yıl altıncısını gerçekleştirdiklerini, 25 kişilik uzman ve öğrenci ekibinin yanı sıra başta Tatarlı olmak üzere çevre köylerden 35 işçi ile çalışmaya başladıklarını vurguladı.  Adana / aa

Okunma Sayısı: 935
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı